Hewlett-Packard

De Amerikaanse technologiegroep Hewlett-Packard blijft een moeilijk verhaal voor investeerders.

Als eindpunt van de herstructurering wordt Hewlett-Packard (HP) in november opgesplitst in twee delen. Deze operatie moet twee flexibelere entiteiten creëren die beter op de snel wijzigende marktomstandigheden kunnen inspelen. De kosten die met de splitsing gepaard gaan, zullen echter veel hoger uitvallen dan verwacht. Het management rekent op ongeveer 2 miljard USD gesplitst over twee boekjaren. Concreet worden de afdelingen Personal Systems (pc’s en laptops voor consumenten) samengevoegd tot HP Inc. De tweede tak wordt HP Enterprise, dat alle activiteiten zal omvatten die te maken hebben met hardware voor bedrijven (servers, opslag- en netwerksystemen), dienstverlening (consultancy) en software.

Vreemd is ook de aangekondigde overname van technologiebedrijf Aruba Networks. Niet alleen de timing, maar ook de toegevoegde waarde ervan. Een maand geleden klonk het nog dat er geen behoefte aan uitbreiding was. HP heeft echter nu 2,7 miljard USD veil voor Aruba, dat vorig boekjaar een omzet van 729 miljoen USD draaide. Aruba levert infrastructuur voor het segment van wifi-netwerken (draadloze communicatie) en HP hoopt dat het met deze overname de marktpositie in Azië kan versterken.

Het kwartaalrapport zelf had weinig om het lijf, in die zin dat er op operationeel vlak weinig verrassingen te rapen vielen. Toch zorgde de sterke dollar (USD) voor heel wat tegenwind. HP haalde in het fiscaal boekjaar 2014 niet minder dan 65% van de groepsomzet van buiten de Verenigde Staten. Sinds vorige zomer steeg de waarde van de Amerikaanse munt gemiddeld met ongeveer een vijfde tegenover de valuta van de belangrijkste handelspartners. HP kan dit gedeeltelijk opvangen met prijsstijgingen maar kan hierin niet te ver gaan zonder de concurrentiepositie in gevaar te brengen.

In de drie maanden tot 31 januari, het eerste kwartaal van het nieuwe fiscaal boekjaar, lag zowel winst als omzet iets onder de verwachtingen. De nettowinst daalde met 4,2% op jaarbasis, tot 1,37 miljard USD of 0,73 USD per aandeel. De aangepaste nettowinst lag met 0,92 USD per aandeel iets hoger, dankzij het effect van de aandeleninkoop. HP kocht vorig boekjaar al voor 3 miljard USD eigen aandelen in en ging in het nieuwe boekjaar op dit elan door met voor 1,57 miljard USD aan inkopen. Dankzij kostenbesparingen steeg de brutomarge met 0,55%, tot 23,4%. De ontslagronde, waarbij 55.000 werknemers moeten afvloeien, wordt in november afgerond.

HP’s groepsomzet daalde met 4,7%, tot 26,8 miljard USD, wat toch een half miljard USD onder de consensusprognose was. Vooral de Printing-divisie en de dienstenafdeling lieten het afweten. De winstprognose voor het volledige boekjaar werd neerwaarts bijgesteld, van 3,83 tot 4,03 USD per aandeel naar 3,53 tot 3,73 USD per aandeel.

Conclusie

De neerwaartse bijstelling van de jaarprognoses en de veel hoger dan verwachte kosten verbonden aan de splitsing schoten bij beleggers in het verkeerde keelgat. Daarnaast roept ook de dure overname van Aruba Networks vragen op. In afwachting van de opdeling van het bedrijf zijn er weinig argumenten die een investering in HP kunnen verantwoorden.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Partner Content