Hewlett-Packard
Opluchtingsrally
27,36 USD – 4C
De Amerikaanse technologiereus Hewlett-Packard (HP) had ondermaats gepresteerd in het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2013 (3 maanden tot augustus). Op de analistendag van vorige maand werd op korte termijn weinig beterschap beloofd. Bovendien hadden sectorgenoten als IBM en Cisco Systems eveneens ontgoochelende resultaten en vooruitzichten bekendgemaakt. De verwachtingen voor het laatste kwartaal van het boekjaar waren dan ook niet hooggespannen. Maar zoals wel vaker het geval is in zulke omstandigheden, lagen de consensusverwachtingen te laag en kon het bedrijf positief verrassen.
In de drie maanden tot 31 oktober realiseerde HP een kwartaalomzet van 29,1 miljard USD. Dat was 2,8% lager dan een jaar eerder en de negende omzetdaling op kwartaalbasis. Maar omdat het cijfer boven de consensusprognose van 27,8 miljard USD lag, werd de prestatie van HP op algemeen gejuich onthaald. De nettowinst kwam uit op 1,41 miljard USD, tegenover een verlies van 6,85 miljard USD een jaar eerder. De aangepaste nettowinst bedroeg vorig kwartaal 1,01 USD per aandeel, 17% meer dan een jaar eerder, maar wel 13% lager dan in het derde kwartaal.
De aanhoudende omzetdaling valt voor een groot deel terug te brengen tot de slabakkende pc-markt. Uit cijfers van de Amerikaanse onderzoeksbureaus Gartner en IDC blijkt dat de pc-verkoop in het derde kwartaal opnieuw fors is gedaald. HP blijft wereldwijd de tweede plaats innemen, na marktleider Lenovo. Er was een groot verschil tussen de bedrijfs- en de consumentenmarkt. De verkoop aan consumenten daalde met 10%, terwijl bedrijfsklanten 4% meer pc’s afnamen. De desktopcomputer blijft verder terrein verliezen tegenover de laptop. HP profiteert niet mee van het lucratieve smartphone- en tabletsegment.
Enterprise (servers en opslagsystemen) was de enige divisie die het afgelopen kwartaal kon uitpakken met een omzetgroei, al was de vooruitgang met 1,8% niet zo spectaculair. De dienstentak Enterprise Services (-9,4%), Software (-9,1%) en Printing (-0,6%) scoorden minder goed dan een jaar geleden. HP zal zich ook op de markt van 3D-printing begeven. Het is de bedoeling dat de groep op eigen kracht een 3D-gamma uit de grond stampt. Er komen dus geen grote overnames van bestaande 3D-printingbedrijven, al zijn kleinere, complementaire overnames die specifieke technologische kennis toevoegen wel mogelijk.
De brutowinstmarge daalde met 1,2%, tot 23% door de impact van de lagere omzet en de toename van producten met een lagere winstgevendheid. De operationele uitgaven daalden in absolute cijfers, maar namen in verhouding tot de omzet licht toe. Daardoor daalde ook de operationele marge met 1,4%, tot amper 9%. HP kondigde vorig jaar een grote ontslagronde aan, die het aantal werknemers met 29.000 moest verminderen. Dat cijfer werd vorige maand nog verlaagd tot 33.250. De operatie moet zijn afgerond tegen het einde van het pas gestarte boekjaar (oktober 2014). HP realiseerde in het vierde kwartaal een vrije kasstroom van 1,9 miljard USD, tegenover 1,79 USD een kwartaal eerder. De groep zal de helft van de vrije kasstroom in het lopende boekjaar uitkeren via dividenden en aandeleninkoop.
HP presteerde minder slecht dan gevreesd, al was het rapport zeker niet eenduidig positief. Tegenover een jaar geleden zijn de cijfers allesbehalve indrukwekkend, terwijl het ook met de winstgevendheid de verkeerde richting uitgaat, met weinig concreet zicht op beterschap. Het feit dat HP, in tegenstelling tot andere technologiereuzen, de omzetprognose niet verlaagde, werd door de markt al als een succes beschouwd, wat de euforische reactie van de beleggers kan verklaren. Dat neemt niet weg dat de groeivooruitzichten voor 2014 niet echt schitterend zijn. Tegen 7 keer de verwachte winst is HP inderdaad niet duur, maar een hogere waardering zal volgend jaar toch van betere omzet- en winstcijfers moeten komen. Afbouwen (rating 4C).
Afbouwen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier