Herstel Schlumberger mist vaart

© REUTERS

Het goede nieuws is dat de forse (omzet)daling achter de rug is voor de grootste oliedeienstenspeler ter wereld. Het minder goede nieuws is dat het herstel niet snel genoeg gaat naar de zin van de analisten en beleggers.

Paal Kibsgaard, de CEO van Schlumberger, had vorige zomer al bij de bekendmaking van de resultaten voor het tweede kwartaal de bodem in de zware oliecyclus aangekondigd. Daarin heeft hij maar deels gelijk gekregen, al gaven de eigen cijfers voor de periode april-juni toch wat versnelling in het herstel te zien. Maar dat vindt de markt dus onvoldoende.

Er was sprake van een omzetstijging met 8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal (van 6,89 naar 7,46 miljard dollar). Dat is ook 4 procent beter dan de 7,16 miljard van het tweede kwartaal van vorig jaar. Het cijfer overtrof ook de gemiddelde analistenverwachting van 7,23 miljard dollar. Maar in het tweede kwartaal van 2014 bedroeg de kwartaalomzet nog 12,1 miljard dollar. Het illustreert de omvang van de crisis in de oliedienstensector.

In winsttermen is er wel sprake van vooruitgang. Als we tenminste de overname- en integratiekosten uit de resultaten halen, evenals eenmalige waardeverminderingen. Dan is sprake van 0,35 dollar winst per aandeel, tegennover 0,25 dollar in het eerste kwartaaal en 0,23 dollar in het tweede kwartaal van 2016. De toename overtreft ook de analistenconsensus van 30 dollarcent per aandeel. Het is de eerste keer sinds het laatste kwartaal van 2014 dat dat er een hogere winst per aandeel is als we vergelijken met hetzelfde kwartaal van het jaar voordien. Die ommekeer is er dan toch eindelijk.

De analisten verwachten dat het vanaf nu toch vooruit begint te gaan. Voor dit jaar is de consensus dat de omzet herstelt richting 30,6 miljard dollar. Dat is 10 procent meer dan de 27,8 miljard dollar van 2016, maar nog steeds ver verwijderd van de piekomzet van 48,6 miljard dollar in 2014. Dat omzetherstel moet ook de winst per aandeel weer gevoelig doen klimmen: van 1,14 dollar per aandeel voor 2016 naar 1,51 dollar dit jaar. Ter vergelijking, in 2014 was dat nog 5,57 dollar. Voor volgend jaar bedraagt de analistenconsensus al 2,37 dollar per aandeel.

Schlumberger bezit een pak geloofwaardigheid bij analisten en beleggers. De oliedienstengigant beschikt over de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en dus tot sterke productieresultaten te komen. Een belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf is op langere termijn ook zijn wereldwijde aanwezigheid. In het tweede kwartaal haalde het 69 procent van de omzet buiten Noord-Amerika. Dat zorgt voor de nodige risicospreiding. De activiteiten in Noord-Amerika zijn harder getroffen dan elders. Een andere troef is dat Schlumberger het grootste palet aan producten en diensten aanbiedt voor zijn klanten, op de eerste plaats de oliemajors. In het tweede kwartaal kwam het omzetherstel echter vooral van de Noord-Amerikaanse activiteiten (+18% versus +4% voor de internationale activiteiten).


Conclusie

Schlumberger is een topper in de oliedienstensector. Al moeten we toegeven dat het herstel trager verloopt dan verhoopt. Op basis van de verwachte koers-winstverhouding voor dit jaar lijkt het aandeel nog duur, maar dat is typisch op de winstbodem. Op basis van de prognose voor 2018 wordt de waardering een stuk redelijker.


Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 88,5 miljard dollar

K/w 2016: 61

Verwachte k/w 2017: 42

Koersverschil 12 maanden: -19%

Koersverschil sinds jaarbegin: -24%

Dividendrendement: 3,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content