Harmony Gold

Harmony en zijn aandeelhouders beleven moeilijke tijden. De herstructureringen en nieuwe loononderhandelingen vormen op korte termijn een nieuwe uitdaging.

De koers van Harmony Gold, nog altijd Zuid-Afrika’s derde grootste goudproducent, is teruggevallen naar een nieuw historisch dieptepunt. De problemen van de groep zijn talrijk. Een deel ervan is structureel (hoge productiekosten in Zuid-Afrika), terwijl een ander deel (lagere opbrengsten) toe te schrijven is aan de marktomstandigheden. In het gebroken boekjaar 2014-2015 kende Harmony tot nog toe enkel maar verlieskwartalen. In de drie maanden tot maart was er een verlies van 262 miljoen Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) of 22 miljoen USD tegenover nog 496 miljoen ZAR of 47 miljoen USD in het december kwartaal. De vrije kasstroom was 293 miljoen ZAR negatief. Dat illustreert het voornaamste pijnpunt van de groep, want Harmony kampte in acht van de tien voorbije boekjaren met een negatieve kasstroom. De lagere goudprijs in dollar (USD) werd dan nog gecompenseerd door de forse daling van de ZAR tegenover de Amerikaanse munt, waardoor de goudprijs in ZAR met 6% toenam. Maar dat was ruim onvoldoende om de meubelen te redden.

De problemen bevinden zich aan de kostenzijde, waar Harmony bij de Zuid-Afrikaanse activa (90% van de totale productie) kampt met hoge loonkosten, hoge elektriciteitstarieven en mijnen die tegen de huidige goudprijs zonder bijkomende zware investeringen steeds minder rendabel zijn. De grootste mijn van de groep, Kusasalethu, werd vorig jaar geherstructureerd, waarbij 1300 banen sneuvelden. De productiekosten daalden op kwartaalbasis met 22% en Harmony mikt voor volgend boekjaar (start op 1 juli) op een output van 170.000 tot 180.000 ounce tegen een gemiddelde totale productiekostprijs van 1050 USD per troy ounce.

In het derde kwartaal van het lopende boekjaar zag Harmony de productie met een tiende afnemen naar 245.693 ounce goud, waarbij de totale productiekosten 1258 USD bedroegen, meer dan de gemiddelde goudprijs in die periode (1220 USD). Arbeid staat in voor de helft van de totale loonkosten, gevolgd door elektriciteit (17%). Die elektriciteitsprijs nam dit jaar al met 12% toe. Deze en volgende maand kondigen zich nieuwe loononderhandelingen aan. Die beloven opnieuw moeilijk te worden met vakbonden die hogere lonen eisen.

Harmony wil bovendien de Doornkop-mijn dringend herstructureren, die al twee jaar verlieslatend is. Ook bij Masimong en Hidden Valley (Papoea-Nieuw-Guinea) staan banen op de tocht. Het Golpu-koper- en goudproject in Papoea-Nieuw-Guinea (20 miljoen troy ounce goudreserves en 9,4 miljoen ton koperreserves), een joint venture met het Australische Newcrest, zou een lichtpunt moeten zijn. Probleem is dat het geld nodig om de mijn te ontwikkelen (800 miljoen USD) een derde hoger ligt dan de totale beurskapitalisatie van Harmony. De financiering belooft dus een moeilijke oefening te worden. Harmony had op het einde van het derde kwartaal een netto schuldpositie van ruim 2 miljard ZAR of bijna 200 miljoen USD.

Conclusie

Harmony en zijn aandeelhouders beleven moeilijke tijden. De herstructureringen en nieuwe loononderhandelingen vormen op korte termijn een nieuwe uitdaging. De waardering was zowel in nominale als in reële termen (0,25 keer de boekwaarde) nooit eerder zo laag. Enkel een hogere goudprijs kan de zorgen voor Harmony verlichten. Hoog risico!

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content