Hardnekkige korting voor GBL

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Beleggers raken maar niet enthousiast over de strategie die GBL sinds 2012 volgt. Het aandeel noteert nog altijd ongeveer 25 procent onder de intrinsieke waarde van de portefeuille, wat overeenkomt met het gemiddelde van de voorbije tien jaar.

GBL wijst er fijntjes op dat die korting overeenkomt met de beurswaarde van de belangen in adidas en Umicore, maar dan kan beleggers niet vermurwen. De voorbije drie jaar steeg de holdingkorting zelfs weer. Het contrast met bijvoorbeeld Sofina is groot. Beleggers hebben zoveel vertrouwen in het beheer van die holding, dat ze een premie betalen om aan boord te komen.

Voor GBL is dat geen reden om opnieuw van koers te veranderen. De holding houdt vast aan haar plan te investeren in marktleiders in beloftevolle sectoren, gefinancierd met de verkoop van historische participaties met een beperkt groeipotentieel. De voorbije weken benadrukte GBL die strategie met twee deals. De holding verkocht eerder dit jaar het laatste stukje van haar belang in Total, tegen de huidige beurskoersen goed voor een opbrengst van 825 miljoen euro. Vorige week raakte bekend dat GBL via een consortium meedoet aan een bod op de pretparkengroep Parques Reunidos, dat in België Bobbejaanland uitbaat. GBL had al een belang van 21,5 procent in de pretparkengroep. Veel plezier beleefde de holding daar de voorbije jaren niet aan, want tegenvallende resultaten wogen op de de beurskoers. Maar wie, zoals GBL, gelooft in het potentieel van de vrijtijdsindustrie op lange termijn, maakt van de gedaalde beurskoers gebruik om het belang op te drijven. Parques Reunidos heeft wel veel huiswerk om de rendabiliteit te herstellen.

Nieuwe strategie of niet, net als voor de meeste holdings en beleggers was 2018 ook voor GBL een zeer moeilijk jaar. De waarde van de portefeuille daalde met 14,3 procent en de beurskoers met 15,5 procent. Iedereen herinnert zich hoe handelsspanningen, een vertragende wereldeconomie en zorgen over een te strak geldbeleid vorig jaar schokgolven door de beurs joegen. De onderliggende operationele resultaten van GBL toonden meer stabiliteit. Het nettoresultaat daalde van 4,53 naar 4,18 euro per aandeel, maar de kasinkomsten, die de basis vormen van het dividend, stegen met 6,9 procent, tot 2,83 euro per aandeel. De inkomende dividendenstroom dikt dus aan, hoewel GBL de voorbije jaren afscheid nam van dividendbetalers als Total en Engie. De vrijgekomen middelen zijn dus opnieuw aan het werk gezet.

Noteer wel dat de bouwmaterialengroep LafargeHolcim en de mineralengroep Imerys, met respectievelijk 97,1 miljoen euro en 88,9 miljoen euro, de grootste dividendbetalers van GBL zijn. Dat is belangrijk omdat beide bedrijven vorig jaar op de beurs afgestraft werden, deels door de tegenvallende conjunctuur die de bouw- en grondstoffensector trof, maar ook door bedrijfseigen problemen. Ook daar heeft GBL dus nog werk op de plank om de prestaties van beide bedrijven, samen goed voor ruim een kwart van de portefeuille, weer op de rails te krijgen.

De nieuwe strategie heeft ook voltreffers opgeleverd. Vooral de investering in het sportmerk adidas was een schot in de roos. Ze is goed voor een meerwaarde van intussen 2 miljard euro. De participatie in Umicore heeft GBL evenmin windeieren gelegd, ook al zijn er de voorbije maanden serieuze barsten verschenen in het batterijverhaal van Umicore. Wie de bluts met de buil neemt, kan niet ontevreden zijn over de nieuwe strategie. Sinds 2012 kan GBL de aandeelhouder een totale return van 11,2 procent aanbieden, tegenover 7,6 procent voor de Eurostoxx50.


Conclusie

Er zitten nog te veel probleemgevallen in de portefeuille om de nieuwe strategie te vertalen in een lagere korting op de intrinsieke waarde. Het dividendrendement bedraagt 3,6 procent en wordt gedragen door stijgende kasinkomsten en een sterke balans. Het advies blijft ‘houden’.


Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 85 euro

Ticker: GBL BB

ISIN-code: BE0003797140

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 14,1 miljard euro

K/w 2018: 21

Verwachte k/w 2019: 23

Koersverschil 12 maanden: -11%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 3,6%

Partner Content