Handelsoorlog noopt Deere tot winstwaarschuwing

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Onzekerheid door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China weegt op de verkoop van Deere & Company. De groep bleef voor het eerst in twee jaar twee kwartalen op rij onder de verwachtingen.

Voor de grootste naam in de wereld van de landbouwwerktuigen is het boekjaar 2018-2019 (afsluitdatum 30/10) al halfweg. De resultaten over het tweede kwartaal zijn midden mei bekendgemaakt. De Amerikaanse landbouwers tonen zich bezorgd om de impact van de handelsoorlog met China op de export van landbouwproducten. Door de onzekerheid dreigt de stijgende verkoop voor de vervanging van oude tractoren tot stilstand te komen.

John Deere richtte Deere & Company op in 1837. De hoefsmid ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. De landbouwactiviteiten maakten in het afgelopen kwartaal zowat 64 procent van de omzet uit. De rest komt van materialen voor de bouw en de bosbouw. Er is er ook een financiële poot, die zich bezighoudt met de verhuur en de leasing van vooral landbouwvoertuigen.

Het aandeel van de landbouwactiviteiten is gezakt door de overname van Duitse Wirtgen Group,de duurste overname uit de geschiedenis van Deere. Met de overname van de specialist in machines voor wegenbouw, het mixen van asfalt enzovoort bouwt Deere zijn afhankelijkheid van de zeer cyclische landbouw af.

Het tweede kwartaal leverde 11,34 miljard dollar omzet op, 6 procent meer dan de 10,72 miljard dollar in februari-april 2018 en 2 procent boven de analistenconsensus. Wirtgen Group was verantwoordelijk voor afgerond 3 van de 6 procent omzettoename.

Het bedrijfsresultaat (ebit) was minder gunstig. De ebit nam met 3 procent toe, tot 1,54 miljard dollar, versus 1,49 miljoen dollar in dezelfde periode van het vorige boekjaar. Maar de bedrijfswinst van de landbouwactiviteiten zakte met 4 procent door hogere grondstoffenprijzen (zoals staal) en hogere vrachtkosten. De rendabiliteit van Wirtgen ligt boven het groepsgemiddelde. De aangepaste winst kwam uit op 3,52 dollar per aandeel, tegenover 3,67 dollar in het tweede kwartaal van het vorige boekjaar. Zo bleef de winst per aandeel voor het tweede kwartaal op rij onder de analistenconsensus (3,61 dollar).

De koers ging fors lager na de bekendmaking van de cijfers, onder meer ook door de onzekerheid wegens de handelsoorlog. Het gunstige rapport van Transparency Market Research van enige tijd geleden, dat de tractorenmarkt tegen 2026 boven 100 miljard dollar ziet uitkomen, of een jaarlijkse gemiddelde groei van 4 procent per jaar, is nog maar een vage herinnering. Dat het management de winstprognose voor het boekjaar 2018-2019 terugschroefde van 3,6 naar 3,3 miljard dollar, bij een omzetgroei van 5 in plaats van 7 procent, kwam de koersontwikkeling evenmin ten goede. Daardoor zakt de gemiddelde analistenverwachting voor de jaaromzet van 36,0 naar 35,1 miljard dollar en voor de winst per aandeel van 11,25 naar 10,53 dollar. In het vorige boekjaar bedroeg de winst per aandeel 9,39 dollar, waarmee het vorige record van 9,09 dollar per aandeel uit boekjaar 2012-2013 sneuvelde.


Conclusie

De aandelenkoers is de voorbije maanden in vrije val. Voor het tweede kwartaal op rij kan de reus in landbouwwerktuigen niet aan de verwachtingen voldoen, waardoor een omzet- en winstwaarschuwing onvermijdelijk was geworden. De koers bevindt zich nu zowat 25 procent onder de piek van februari 2018 en dat blijft nog wel even zo. Tegen een verwachte koers-winstverhouding van 13 en tegen de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 9 is het aandeel naar Amerikaanse normen fair gewaardeerd. Vandaar het neutrale advies.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 138,37 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US2441991054

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 44,2 miljard dollar

K/w 2018: 14

Verwachte k/w 2019: 13

Koersverschil 12 maanden: -11%

Koersverschil sinds jaarbegin: -7%

Dividendrendement: 2,2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content