HAL Trust

Een beursgang van GrandVison, met de Pearle-keten, zou de reële waarde van de holding HAL Trust in de verf zetten.

De Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaartmaatschappij (NASM), opgericht door de familie Van der Vorm in Rotterdam in 1873, zegt u meer dan waarschijnlijk niets. Maar het is wel de start van de huidige portefeuillemaatschappij HAL Trust. Een lange traditie is een van de raakvlakken met onze Ackermans & van Haaren (AvH), zoals we een maand geleden al hebben aangegeven (zie IB18AB). Andere gelijkenissen tussen AvH en HAL Trust zijn de mengeling van de genoteerde en niet-beursgenoteerde belangen (bij HAL zowat fiftyfifty), een langetermijnvisie met een actieve rol in de bedrijfsvoering (‘hands-on’), met als gevolg een focus op een beperkt aantal bedrijven en sectoren. Terwijl AvH de plak zwaait bij DEME (via CFE), is HAL Trust de belangrijkste aandeelhouder (34,3% van de aandelen) van ex-portefeuillewaarde Boskalis. Goed voor 15% van de totale intrinsieke waarde (NAV). Zowel CFE als Boskalis noteren trouwens op recordniveau.

Bij HAL Trust verging het, de jongste jaren, de twee belangrijke andere beursgenoteerde belangen duidelijk minder goed. Beide hebben een link met de energiesector. Over de steekpenningenproblematiek bij SBM Offshore (13,5% participatie; 3,5% NAV) hebben we het eerder al gehad (zie rubriek ‘Lezersvragen’ in IB 7B). Feit is dat de SBM-koers mede daardoor 30% lager staat dan die jaar geleden. De belangrijkste participatie in het genoteerde gedeelte (een kwart van de intrinsieke waarde) is echter het belang van 48% in Vopak (22% NAV). Het bedrijf is de wereldspeler in de opslag en de aan- en afvoer van oliën, chemicaliën en vloeibaar gemaakte gassen. Onlangs moest Vopak een stevige winstwaarschuwing voor dit jaar in de wereld sturen, wat de koers naar het laagste peil in jaren stuurde.

Het heeft enkel zin over holdings te spreken als sprake is van een substantiële onderwaardering. Eind markt berekende het bedrijf zelf een NAV van 7,2 miljard EUR of 100,9 EUR per aandeel. Die zit zelfs wat onder de huidige beurskoers. Maar het management berekent die intrinsieke waarde op een heel klassieke manier: de beursgenoteerde belangen tegen de beurskoers en de niet-genoteerde participaties tegen de boekwaarde. En daar zit het potentieel. Want sinds 1996 al is HAL Trust de eigenaar van Grandvision, de maatschappij boven de bekende optiekwinkels Pearle. Grandvision is een stevig groeiverhaal met aanwezigheid in zowat 40 landen in Europa, Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Azië via, afgerond, 4000 optiekzaken. Goed voor 2,5 miljard EUR omzet als we daarbij de belangen van de kleine ketens Atasun Optik in Turkije en Shanghai Red Star Optical in China optellen.

We plakken een waarde van 67 EUR per aandeel op GrandVision. Dat maakt het meteen de belangrijkste deelname, die vrijwel twee derde van de huidige beurskoers dekt. Bij de update van het eerste kwartaal geeft het management aan alle ‘strategische opties’ met betrekking tot GrandVision te willen bekijken, inclusief een beursgang. Meer duidelijkheid bij de halfjaarresultaten (28 augustus).

Conclusie

Een beursgang van GrandVison (Pearle-keten) zou de reële waarde van de holding in de verf zetten. We komen nu uit op een reële NAV van 151 EUR of een onderwaardering van 31%. Dat is een aantrekkelijke waardering om koerspotentieel te zien voor de komende maanden. HAL Trust blijft dan ook in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content