Grondige wijzigingen bij uraniumtracker

© Istock

De tracker Global X uranium ETF verandert van samenstelling.

De Global X uranium ETF is in deze rubriek al verschillende keren de revue gepasseerd. De tracker met het tickersymbool URA biedt de mogelijkheid op een gespreide manier in uraniumaandelen te investeren. Dat is geen overbodige luxe, want in die veelgeplaagde sector is met name bij de kleinere exploratiebedrijven het individuele bedrijfsrisico erg groot.

De uitgever Global X Funds besliste echter de onderliggende index te wijzigen. Een specifieke reden ontbreekt in het persbericht, maar we nemen aan dat men van de kleine en weinig liquide participaties in de index af wil. Heel wat kleinere bedrijven in de sector zagen hun marktwaarde de voorbije jaren decimeren. Daardoor kan de ETF ineens een belangrijke aandeelhouder worden en dat is niet de bedoeling van dit type product.

Top vijf grootste participaties*

1. Cameco

25,94%

2. Nexgen Energy

10,86%

3. Uranium Participation Corp.

7,54%

4. Energy Fuels

4,97%

5. CGN Power

4,87%

* situatie op 9 april


Eerst overgangsfase, daarna nieuwe index

De overgang verloopt in twee fases. Op 2 april is de uitgever begonnen met het aanpassen van de posities. Daarbij worden smallcaps verkocht en posities in nieuwe aandelen opgebouwd. Om de markt niet te ontregelen, wordt dat proces gespreid over vier maanden. Vanaf 1 augustus wordt dan in principe de definitieve index gevolgd.

Aan de opname in de nieuwe index zijn voorwaarden op het gebied van omvang en liquiditeit verbonden. Elk jaar wordt nagegaan of een bedrijf nog aan de voorwaarden voldoet. Voor ‘zuivere’ uraniumbedrijven als Cameco wordt het maximale gewicht op 20 procent vastgesteld. Bedrijven met een beurswaarde van 100 miljoen dollar of minder mogen gezamenlijk slechts 5 procent van de index uitmaken. Wat liquiditeit betreft, mogen de bedrijven met een gemiddeld handelsvolume van 25 miljoen dollar of minder samen maximaal 30 procent van de index vertegenwoordigen.

Aan de hand van de posities in de overgangsindex is het nu al mogelijk te zien welke aandelen deel zullen uitmaken van de definitieve index. Het gaat onder meer om Rio Tinto, BHP Billiton, Barrick Gold, Samsung, Hyundai, Daewoo Engineering, Mitsubishi Heavy Industries en Sumitomo Mining. Sommige namen verrassen, maar andere dan weer niet. Zo heeft Rio Tinto uraniumactiva in Australië, Canada en Namibië. BHP Billiton bezit de Olympic Dam-uraniummijn in Australië. De beheersvergoeding van URA blijft ongewijzigd op 0,69 procent op jaarbasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content