Groeizaam weer bij Gimv
Gimv kon mooie resultaten voorleggen over het boekjaar 2016-20107. Het rendement op eigen vermogen bleef met 11 procent iets boven het historische gemiddelde. Voor de komende paar jaar ziet het er eveneens goed uit.
“Onze portefeuille is in topvorm”, zei Koen Dejonckheere, de CEO van Gimv, vorige week bij de presentatie van de resultaten over het boekjaar dat loopt van april 2016 tot maart 2017. De omzet van de bedrijven in portefeuille steeg met 11 procent en de bedrijfscashflow dikte zelfs met 17 procent aan. Drie op de vier participaties tonen een positieve evolutie van de cijfers. Uiteraard plukt ook Gimv daar de vruchten van. Niet-gerealiseerde meerwaarden stuwden de winst 55,8 miljoen euro hoger, waarbij moet worden opgemerkt dat de niet-beursgenoteerde participaties nog altijd vrij conservatief gewaardeerd worden. Die bedrijven staan in de boeken van Gimv ingeschreven tegen een ondernemingswaarde van 7 keer de bedrijfscashflow, wat zeker in deze tijden van lage rente en hogere beurzen lang niet duur is, ook omdat het in veel gevallen om groeibedrijven gaat.
Die waarde komt naar boven als Gimv de participaties verkoopt, wat in het vorige boekjaar met de regelmaat van een klok gebeurde. Gimv verdiende 84,3 miljoen euro aan gerealiseerde meerwaarden. Die participaties gingen met een bonus van 27 procent op de boekwaarde de deur uit. Tegenover de aanschafwaarde is de winst nog groter. Over de voorbije drie jaar bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 2,7 keer de aanschafprijs. Gimv blijft op die manier voor beleggers een interessante manier om te investeren in beloftevolle bedrijven die niet op de beurs noteren.
De optelsom van de gerealiseerde en de niet-gerealiseerde meerwaarde leverde samen met de ontvangen dividenden van de aangehouden participaties een portefeuilleresultaat van 190,9 miljoen euro op, goed voor een return van 19 procent. Dat betekent niet dat de aandeelhouders van Gimv een rendement van 19 procent boekten. Het rendement op het eigen vermogen van Gimv bleef steken op 11 procent. Dat komt omdat ongeveer 30 procent van het eigen vermogen niet belegd is en cash wordt aangehouden. Er moet geen tekening bij dat die cashberg geen return biedt. Daarnaast torst Gimv ook een vrij zware kostenstructuur die het rendement afroomt. De kosten voor personeel en voor de aankoop van goederen en diensten, en andere operationele kosten liepen vorig jaar op tot 45 miljoen euro. Dat is ongeveer 3,5 procent van het eigen vermogen. Dat is loon naar werken als de beheerders van Gimv over de conjunctuurcyclus heen mooie rendementen kunnen verdienen voor de aandeelhouders. De 11 procent van dit jaar ligt alvast iets boven het historische gemiddelde, maar dat mag ook in deze gunstige fase van de cyclus. Het brutodividend stijgt lichtjes naar 2,5 euro per aandeel.
Om ook de volgende jaren te kunnen oogsten, moet Gimv continu investeren. De maatschappij gaat daarbij op zoek naar participaties van 10 tot 30 miljoen euro in bedrijven die ook met raad en daad ondersteund kunnen worden. Op die manier ontsnapt Gimv enigszins aan het opbod tussen investeerders, dat tot te hoge instapprijzen leidt. Vorig jaar investeerde Gimv 180 miljoen euro in elf nieuwe bedrijven. Gimv zou ook een extra hefboom op het rendement kunnen zetten door zelf meer te lenen tegen lage intrestvoeten, maar dat risico wil het management niet nemen. Wel is de schuldgraad bij de bedrijven in portefeuille wat verhoogd, tot ongeveer 2 keer de bedrijfscashflow. Ook dat blijft binnen de perken.
Conclusie
Dankzij de sterke prestaties van de bedrijven in portefeuille en dankzij het gunstige klimaat om bedrijven te verkopen, moet Gimv in staat zijn ook de volgende een tot twee jaar mooie rendementen te behalen. De cyclus rijpt wel, wat zich bij Gimv vertaalt in een beurskoers die intussen 13 procent hoger ligt dan de boekwaarde. Ook het dividendrendement is gedaald, tot 4,5 procent. Dat blijft net voldoende voor het behoud van het koopadvies.
Advies: Kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,4 miljard euro
K/w 2016: 10
Verwachte k/w 2017: 11
Koersverschil 12 maanden: +6%
Koersverschil sinds jaarbegin: +10%
Dividendrendement: 4,5%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier