Groeipotentieel van Resilux is onderschat
Resilux heeft het AirOLux-hoofdstuk afgesloten. De focus ligt nu integraal op de klassieke petbusiness, die het prima doet. De nettokaspositie biedt extra mogelijkheden om te groeien.
Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en petflessen die wordt geleid door de broers De Cuyper, staat in Europa in zijn branche net onder de absolute top. Tot een halfjaar geleden had het bedrijf naast zijn traditionele petactiviteiten ook nog de joint venture AirOLux, de maatschappij boven de AirOPack-technologie, die was opgestart in 2009. Dat is een revolutionaire technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim en gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas.
Terugblik op 2016
Aan die joint venture is in de loop van 2016 een einde gekomen, met de afwikkeling van wat de media de ‘spuitbussenoorlog’ hebben genoemd. Die oorlog woedde tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group (ATG) van de Nederlander Quint Kelders. De inzet was de controle over AirOLux. Uiteindelijk heeft ATG Resilux uitgekocht door op 13 mei 25 miljoen euro te betalen en eind juli de aandeelhoudersleningen ter waarde van bijna 37 miljoen euro terug te storten. In totaal ontving Resilux dus 62 miljoen euro.
Het is jammer dat de joint venture is afgesprongen, maar ook niet meer dan dat. Want de Oost-Vlamingen blijven flink groeien in hun traditionele business. De toegevoegde waarde – een betere maatstaf dan de omzet door de sterke impact van de grondstoffenprijzen op de activiteiten van Resilux – steeg in de eerste zes maanden van 2016 met 7,8 procent tot een nieuw record van 40,1 miljoen euro. De omzet ging slechts vooruit met 2 procent. Die klim leidde tot een toename van van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 11,7 procent tot 22,5 miljoen euro (een record). De bedrijfswinst (ebit) ging 17,4 procent hoger, tot 15,3 miljoen euro (eveneens een record). Het nettoresultaat bedroeg 11,3 miljoen euro (+15,6% of 5,70 euro per aandeel).
Dat is tenminste het geval als we enkel de klassieke Resilux-activiteiten in ogenschouw nemen. Inclusief de meerwaarde op de verkoop van het belang in AirOLux komen we uit op 32,9 miljoen euro nettowinst. Als we ook rekening houden met de terugbetaalde aandeelhoudersleningen, komen we zelfs uit op een nettowinst van 51,8 miljoen euro, of zowaar 26,18 euro per aandeel. Maar uiteraard is dat een eenmalig resultaat.
Wat brengt 2017?
Na de terugbetaling van de aandeelhoudersleningen is Resilux een bedrijf met een nettokaspositie. De bedrijfsleiding heeft daardoor niet alleen meer tijd, maar ook geld om de traditionele activiteiten verder te ontwikkelen. De familie De Cuyper bleef bij de voorstelling van de halfjaarresultaten voorlopig vaag over wat er met de kaspositie zal gebeuren. Maar een fors eenmalig dividend of een kapitaalvermindering lijkt het niet te worden. Een hoger dividend kan wel, of een inkoopprogramma van eigen aandelen. Maar we verwachten vooral nieuwe industriële initiatieven, waarbij we voor het eerst sinds lang een gerichte overname niet uitsluiten.
Waarom favoriet voor 2017?
Resilux heeft het AirOLux-hoofdstuk afgesloten. De focus ligt nu integraal op het klassieke Resilux dat het prima doet en met een nettokaspositie extra mogelijkheden krijgt om te groeien. Tegen een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 7 is het aandeel ondergewaardeerd. Volgens ons bedraagt de faire waarde veeleer 170 euro per aandeel. De markt onderschat het nieuwe groeipotentieel.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 295 miljoen euro
K/w 2015: 17
Verwachte k/w 2016: 15
Koersverschil 12 maanden: -1%
Koersverschil sinds jaarbegin: +4%
Dividendrendement: 1,3%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier