Greenyard wacht op extra kapitaal
Deze keer bevatten de jaarresultaten van Greenyard geen negatieve verrassingen. Toch herstelde het aandeel herstelde niet. Het is wachten op nieuws over de extra financiering.
Deze keer waren er geen negatieve verrassingen bij de presentatie van de jaarresultaten van de groenten- en fruitgigant Greenyard. Het belangrijkste nieuws waarop de beleggers zitten te wachten, kregen we niet: de intrede in het kapitaal van een of meer nieuwe investeerders, waarnaar Greenyard op zoek is. Die zijn nodig na het dramatisch verlopen boekjaar 2018-2019 (afsluitdatum 31 maart), waarin de schuldgraad – de verhouding tussen de nettoschuld en de gezuiverde bedrijfskasstroom of rebitda – explodeerde van 2,8 naar 7,1 keer.
Enerzijds steeg de nettoschuld het voorbije jaar met 8,9 procent, van 419,1 miljoen naar 456,3 miljoen euro. Anderzijds halveerde de rebitda, van 128,8 miljoen euro naar 64,5 miljoen (-49,9%), wel binnen de herziene vork van 60 à 65 miljoen. De stijging van de nettoschuld bleef nog binnen de perken door de gedwongen verkoop voor 120 miljoen euro cash van Horticulture, de kleinste maar wel rendabelste afdeling (13,9% rebitda-marge). De opbrengst van de verkoop met een verlies van 45,7 miljoen euro dekt grotendeels de terugbetaling van een retailobligatie van 150 miljoen euro, die in juli vervalt.
Verwacht werd dat de rebitda het voorbije boekjaar zou toenemen met 10 procent tot 154 miljoen (inclusief Horticulture). Maar de combinatie van de forse concurrentie in de afdeling Fresh, het langdurige droge weer en de gevolgen van de uitbraak van de listeriabacterie in een diepvriesfabriek in Hongarije hakten fors in op de historisch al dunne winstmarges. De rebitda-marge halveerde op groepsniveau naar 1,6 procent.
De omzet van de afdeling Fresh daalde op jaarbasis met 4,6 procent tot 3,19 miljard euro en de rebitda verschrompelde met 65,7 procent tot 25 miljoen, of een daling van de rebitda-marge van 2,2 naar 0,8 procent. De omzetdaling bedroeg in het vierde kwartaal 6,6 procent tot 810,7 miljoen euro (-5% in het derde kwartaal). Bij Long Fresh (diepvriesafdeling Pinguïn en conservenafdeling Noliko) bedroeg de omzetdaling op jaarbasis 2,7 procent tot 722,8 miljoen euro. In de tweede jaarhelft was er wel beterschap, met een daling in het derde kwartaal met 2 procent tot 194,5 miljoen en zelfs een stijging in het vierde kwartaal met 0,8 procent tot 196,5 miljoen. De rebitda daalde naar 41,9 miljoen euro (-26,2%) en de rebitda-marge viel terug van 7,6 naar 5,8 procent.
Het aangekondigde transformatieplan onderzoekt onder meer de verkoop van Noliko, maar de timing is ongelukkig. Daarnaast moet de verkoop van niet-kernactiva 50 à 75 miljoen euro opleveren, ten koste van minder dan 5 miljoen rebitda. De recente verkoop van de Hongaarse diepvriesfabriek sluit daarbij aan. Greenyard wil de volumes en de marges weer opbouwen door een strikte kostencontrole, operationele uitmuntendheid en de verschuiving naar een verticaal geïntegreerd partnermodel met de grote retailers. De groep kondigde onlangs al nauwere samenwerkingen aan met Carrefour, Delhaize en Tesco.
Voor het lopende boekjaar mikt Greenyard op een stijging van de rebitda met 20 miljoen euro en het volgende boekjaar met nog eens 24 miljoen, tot ruim 100 miljoen. Greenyard verkreeg een vrijstelling op de bankconvenanten tot 31 maart 2020. Tegen dan moet op basis van inschattingen door analisten 70 à 140 miljoen euro extra kapitaal zijn aangetrokken. Een zware dobber tegenover de huidige marktwaarde van 142 miljoen.
Conclusie
Het aandeel herstelde niet na de jaarcijfers. April was beter dan verwacht, maar het is wachten op bevestiging en vooral op nieuws over de extra financiering. In afwachting blijven we afzijdig omdat het risico op aanzienlijke verwatering voor de bestaande aandeelhouders reëel blijft.
Advies: verkopen
Risico: hoog
Rating: 3C
Koers: 3,20 euro
Ticker: GREEN BB
ISIN-code: BE0003765790
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 142 miljoen euro
K/w 2019: –
Verwachte k/w 2020: –
Koersverschil 12 maanden: -78%
Koersverschil sinds jaarbegin: -56%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier