Greenyard doet dan toch geen kapitaalverhoging

Hein Deprez, CEO van Greenyard
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De groente- en fruitgigant Greenyard presenteerde een dag eerder dan verwacht zijn halfjaarrapport. De reden was het verrassende nieuws dat de geplande herfinancieringsplannen worden stopgezet.

De herfinanciering maakte deel uit van het transformatieplan dat Greenyard in maart noodgedwongen opstartte na het desastreuze boekjaar 2018/2019 (afsluitdatum 31 maart) waarin de schuldgraad – de verhouding tussen de nettoschuld en de gezuiverde bedrijfskasstroom of rebitda – explodeerde van 2,8 keer naar 7,1 keer. Door de combinatie van forse concurrentie in de afdeling Fresh, het langdurige droge weer en de gevolgen van de listeriabacterie-uitbraak in een diepvriesfabriek in Hongarije halveerde de dunne rebitda-marge op groepsniveau naar 1,6 procent.

Het transformatieplan moet de volumes en marges weer opbouwen door een strikte kostencontrole, operationele uitmuntendheid en een verschuiving naar een verticaal geïntegreerd partnermodel met de grote retailers. Daarnaast worden voor 50 à 75 miljoen euro niet-kernactiva verkocht, ten koste van minder dan 5 miljoen euro rebitda. De mogelijke verkoop van de conservenafdeling Noliko werd ook onderzocht, naast de instap van een nieuwe investeerder om de zwakke balans te verstevigen. Analisten mikten op 70 à 140 miljoen euro extra kapitaal om een stabielere schuldsituatie te bekomen. In ruil verleenden de banken een dure uitzondering op de schuldconvenanten tot 15 juni 2020.

In de eerste jaarhelft van het lopende boekjaar werden al drie niet-kernactiva verkocht, waaronder de Hongaarse diepvriesfabriek, en werden vier partnerschappen getekend met grote retailers. In oktober volgde de verkoop voor 9,7 miljoen euro (inclusief 4 miljoen schulden) van Greenyard Flowers UK. Het plan mikte voor dit boekjaar op 20 miljoen euro extra rebitda en voor het volgende jaar op bijkomend 24 miljoen rebitda, tot ruim 100 miljoen (64,5 miljoen in boekjaar 2018/2019). In 2017/2018 bedroeg de rebitda nog 140,2 miljoen euro. In de eerste jaarhelft klom de rebitda op groepsniveau met 15,7 procent, van 41,2 miljoen euro naar 47,6 miljoen. De omzet in de afdeling Fresh daalde met 2,1 procent tot 1,61 miljard euro, maar de rebitda klom met 13,6 procent tot 24,6 miljoen. De rebitda-marge steeg met 20 basispunten tot 1,5 procent.

Het nieuwe partnermodel moet langzaam de resultaten stabieler maken. Long Fresh (diepvriesafdeling Pinguïn en conservenafdeling Noliko) boekte een omzetstijging met 7,4 procent tot 356,3 miljoen euro en een toename van de rebitda met 18,6 procent tot 24,3 miljoen (rebitda-marge +60 basispunten tot 6,8%). De nettoschuld nam het voorbije halfjaar met 46,8 miljoen euro toe tot 503 miljoen door seizoensgebonden extra werkkapitaal en hogere financiële kosten. De nettoschuld bedraagt 7,2 keer de rebitda van de laatste twaalf maanden.

Greenyard mikt voor het volledige jaar op een hoger dan verwachte rebitda van 88 à 93 miljoen euro. Voor de tweede jaarhelft betekent dit een verwachte rebitda van 40,4 à 45,4 miljoen euro, tegenover 23,3 miljoen in het vorige boekjaar.

Op basis van de verbeterde resultaten en vooruitzichten besliste Greenyard de verkoop van Noliko te annuleren, een geen extra investeerder aan te trekken. Tegen eind 2021 zou de schuldgraad op zelfstandige basis verminderen naar 4 keer de rebitda, en het daaropvolgende jaar naar 3 à 4 keer de rebitda. De uitzondering op de bankconvenanten is tegen iets minder strenge voorwaarden verlengd tot 22 december 2021.


Conclusie

Na een sterke voorafgaande stijging reageerde het aandeel van Greenyard initieel dolenthousiast op de schrapping van de herfinancieringsplannen. Maar al snel keerde de realiteitszin terug. De verbeterende resultaten zijn uiteraard positief, maar de langdurige hogere schuldgraad maakt het bedrijf nog jaren uiterst kwetsbaar voor nieuwe tegenslagen. We blijven daarom afwachten.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 5,00 euro

Ticker: GREEN BB

ISIN-code: BE0003765790

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 221,9 miljoen euro

K/w 2019:

Verwachte k/w 2020:

Koersverschil 12 maanden: -37,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -31%

Dividendrendement:

Partner Content