Gouden vooruitzichten voor Sandstorm Gold

Van 27 juni tot 3 juli stellen we de tien favoriete aandelen van Inside Beleggen voor de tweede jaarhelft aan u voor. Vandaag: Sandstorm Gold

Het aandeel van het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold Royalties steeg dit jaar al met ruim 23 procent. Dat rendement werd volledig behaald in het eerste kwartaal, onder impuls van een stevig aandeleninkoopprogramma en de aankondiging van een overname voor 32,75 miljoen Amerikaanse dollar in cash van een bestaande royalty van 0,9 procent op het Fruta del Norte-goudproject van Lundin Gold in Equador. De productiestart is gepland in het vierde kwartaal. In het tweede kwartaal stabiliseerde het aandeel. In april volgde een tweede overeenkomst van 42,5 miljoen dollar over het Amerikaanse Relief Canyon-goudproject van Americas Silver Corporation. De productiestart is gepland eind 2019.

Het management houdt woord om voorkeur te geven aan deals die op korte termijn bijdragen aan de groepsproductie en waarvan de financiering gebeurt zonder uitgifte van nieuwe aandelen. Daartoe werd de beschikbare kredietfaciliteit eind vorig jaar uitgebreid van 150 naar 225 miljoen dollar. Eind maart was 43 miljoen dollar opgenomen. Onlangs meldde Sandstorm een deelname voor 17,2 miljoen dollar in een ander bedrijf (Equinox Gold?) te hebben verkocht om de beperkte schuldpositie te verminderen. Het bedrijf beschikt nog voor circa 70 miljoen dollar aan niet-kernactiva die kunnen worden verkocht om nieuwe deals te financieren.

Sandstorm kocht al 7,9 miljoen eigen aandelen in op een totaal inkoopprogramma van 18,3 miljoen aandelen (10% van het aantal uitstaande aandelen). De koersprestatie in de eerste jaarhelft is in lijn met Wheaton Precious Metals en 6 procent beter dan de grootste sectorgenoot Franco-Nevada. De waarderingskloof blijft groot, zeker als je rekening houdt met het grote potentieel van Hod Maden in Turkije, dat vanaf 2023 de groepsproductie zal verdubbelen. We verwachten een goede tweede jaarhelft dankzij de uitbraak van de goudprijs, het vooruitzicht op een recordjaarproductie van 63.000 tot 70.000 troy ounce goudequivalent (57.646 troy ounce goudequivalent in 2018) en het aandeleninkoopprogramma.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating:1B

Koers: 5,67 dollar

Ticker: SAND US

ISIN-code: CA80013R2063

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 1 miljard dollar

K/w 2018: 142

Verwachte k/w 2019: 67

Koersverschil 12 maanden: +28%

Koersverschil sinds jaarbegin: +23%

Dividendrendement:

Partner Content