Goldcorp is een zware achterblijver

© REUTERS

Verscheidene activa van de Canadese goudproducent Goldcorp brengen om uiteenlopende redenen niet wat ervan wordt verwacht. Dat betekent wel dat er nog een ruime progressiemarge is.

Het Canadese Goldcorp is de vierde goudproducent ter wereld. De mijnen van de groep leverden vorig jaar gezamenlijk een output van 2,87 miljoen troy ounce goud. Goud is goed voor 76 procent van de groepsomzet, zilver en zink tekenen elk voor 11 procent, en lood voor 4 procent. Vorig jaar pakte Goldcorp uit met zijn 20/20/20-programma, waardoor de productie en de reserves met 20 procent moeten toenemen en de productiekosten met 20 procent moeten dalen over een periode van vijf jaar, van 2016 tot 2021. Dit jaar wordt een overgangsjaar met een productie die beperkt blijft tot 2,5 miljoen troy ounce. De negen mijnen van de groep bevinden zich op het Amerikaanse continent, meer bepaald in Canada, Mexico, de Dominicaanse Republiek en Argentinië.

Het aandeel van Goldcorp noteert sinds de start van 2017 zo goed als onveranderd tegenover een klim van 17 procent voor de Van Eck Vectors Gold Miners-index. De output van de grootste mijnen van de groep bleef de voorbije twee kwartalen onder de verwachtingen. Dat had te maken met operationele problemen, maar ook met een aardbeving en sociale onrust. In het tweede kwartaal bleef de groepsproductie steken op 635.000 troy ounce, tegenover nog 655.000 troy ounce in de eerste drie maanden van 2017. De totale productiekosten bedroegen in de eerste jaarhelft 800 dollar per troy ounce, tegenover gemiddeld nog 856 dollar vorig jaar. De prognose voor het volledige boekjaar werd verlaagd van 850 naar 825 dollar. Goldcorp ligt daarmee voor op zijn schema. Het is de ambitie om de productiekosten tegen 2021 te verlagen tot ongeveer 700 dollar. Tegen halfweg 2018 moet voor 250 miljoen dollar worden bespaard.

Goldcorp wordt door de beleggers afgestraft omdat er twijfels zijn over de groei. Eleonore (Canada), Cerro Negro (Argentinië) en Peñasquito (Mexico) moeten de groepsproductie de komende jaren opkrikken naar 3 miljoen troy ounce, maar lieten het tot nu afweten. Dat wordt ook gevreesd voor het vorig jaar voor ruim 400 miljoen dollar overgenomen Coffee in de Canadese provincie Yukon. Coffee beschikt ook over 2,18 miljoen troy ounce aan goudreserves. De jongste maanden doken problemen op, die het vergunningsproces kunnen vertragen. Voorlopig houdt Goldcorp vol dat de mijn in 2021 operationeel is. Maar er zijn ook tal van positieve zaken te onthouden. Peñasquito wordt uitgebreid en er worden rijkere ertslagen ontgonnen. Na de reorganisatie moet ook Cerro Negro het stilaan beter doen.

De kapitaaluitgaven lagen in het tweede kwartaal hoger dan de operationele kasstroom, waardoor de vrije kasstroom 75 miljoen dollar negatief was. Goldcorp had na de eerste jaarhelft 123 miljoen dollar in kas. Daar stond een schuld van 2,51 miljard dollar tegenover. De nettoschuld komt overeen met 1,6 keer de bedrijfswinst (ebitda), wat nog te overzien is. De verkoop van enkele niet-kernactiva leverde 500 miljoen dollar op die in de nieuwe projecten wordt geïnvesteerd.


Conclusie

Verscheidene activa brengen om uiteenlopende redenen niet wat ervan werd verwacht. Dat betekent wel dat er nog een ruime progressiemarge is. Toch werden de productieprognoses herbevestigd en ligt Goldcorp zelfs voor op zijn schema om de kosten te drukken. Het aandeel is tegen 0,9 keer de boekwaarde goedkoop en noteert met een korting tegenover de sectorgenoten.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 11,5 miljard dollar

K/w 2016: 43

Verwachte k/w 2017: 34

Koersverschil 12 maanden: -12,1%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1,5%

Dividendrendement: 0,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content