Goldcorp

Goldcorp onderscheidt zich van de sectorgenoten door zijn interessante groeiprofiel, gekoppeld aan lage kosten en een sterke financiële positie.

Goldcorp, met hoofdzetel in Canada, is, gemeten naar zijn output de op drie na grootste goudproducent ter wereld. Tot voor enkele weken had het bedrijf de hoogste beurskapitalisatie van alle sectorgenoten, maar het werd tijdens de recente koersdaling voorbijgestoken door zowel Barrick Gold als Newmont Mining. Goldcorp beschikt over tien operationele mijnen en zes ontwikkelingsprojecten. Opvallend is dat alle actieve mijnen en de nieuwe projecten zich op het Amerikaanse continent bevinden. Bijna 40% van de output komt uit Canada en de Verenigde Staten, daarna volgen Mexico met 29% en Argentinië met 15%. De Dominicaanse Republiek en Guatemala tekenen voor het resterende deel.

Van de individuele mijnen spant het Mexicaanse Peñasquito de kroon met een verwachte output van 700.000 tot 750.000 ounce in 2015. Het pas vorig jaar opgestarte Cerro Negro (Argentinië) werd al meteen naar de tweede plaats gekatapulteerd, met 425.000 tot 475.000 ounce. Op de derde plaats volgt Pueblo Viejo in de Dominicaanse Republiek, waarin Goldcorp een participatie van 40% aanhoudt. De andere 60% is in handen van Barrick Gold. Red Lake (Canada) volgt op de vierde plaats met eveneens een output boven 400.000 ounce.

Goldcorp is dus niet – of slechts in beperkte mate – actief in politiek instabiele regio’s. Die geografische concentratie, samen met het groeiprofiel en de relatief lage kosten, verklaren dat het aandeel met een premie noteerde tegenover de sectorgenoten. Met Eléonore in Québec en het eerder vernoemde Cerro Negro werden vorig jaar twee nieuwe mijnen operationeel. Bij Eléonore gaat het om 250.000 tot 270.000 ounce goud op jaarbasis. De reserves van Eléonore worden geschat op 4,97 miljoen ounce en bij Cerro Negro ligt dit cijfer met 5,26 miljoen ounce zelfs nog iets hoger.

Na drie kwartalen in 2015 bedroeg de gecombineerde output van de groep 2,55 miljoen ounce. Dit is maar liefst 29% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, wat uiteraard te danken is aan de nieuwe mijnen. Goldcorp beschikt daarmee over een vrij uniek groeiprofiel bij de goudreuzen. Bij de meeste andere grote goudgroepen krimpt de goudproductie omdat ze volop activa verkopen om de schulden te doen dalen. Ook Goldcorp verkocht de jongste jaren overtollige activa die niet in het profiel pasten, maar tegelijk werd ook geïnvesteerd in nieuwe projecten.

De jaarresultaten worden pas eind februari gepubliceerd, maar voor het volledige boekjaar 2015 wordt een output tussen 3,3 en 3,6 miljoen ounce vooropgesteld. In 2014 lag het productiecijfer op 2,87 miljoen ounce. Na het derde kwartaal leek het erop dat dit cijfer aan de bovenkant van die vork zou uitkomen, maar in december kreeg Goldcorp af te rekenen met technische problemen bij Pueblo Viejo. Die zijn intussen wel van de baan. De gemiddelde totale productiekosten (AISC) bedragen na drie kwartalen 859 USD per ounce. De prognose voor heel 2015 ligt op 850 tot 900 USD. De vrije kasstroom zal in 2015 voor het eerst sinds 2011 opnieuw positief zijn.

Na de ingebruikname van de nieuwe mijnen is de kapitaalbehoefte van Goldcorp sterk gedaald. De kapitaaluitgaven van 2015 zullen tussen 1,2 en 1,4 miljard USD bedragen tegenover 2,2 miljard USD in 2014 en 2,4 miljard USD in 2013. Op het einde van het derde kwartaal bedroeg de nettoschuld 2,7 miljard USD. Dit is op Agnico-Eagle Mines na het laagste cijfer van de grote mijngroepen. Goldcorp krijgt in april met David Garofalo een nieuwe CEO.


Conclusie

Goldcorp onderscheidt zich van de sectorgenoten door zijn interessante groeiprofiel, gekoppeld aan lage kosten en een sterke financiële positie. Na de recente koersdaling is het aandeel tegen minder dan 0,6 keer de boekwaarde ook goedkoop geworden. We starten de opvolging van het aandeel dan ook met positief advies.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content