Goldcorp

Goldcorp kende enkele tegenslagen, maar de toekomst oogt rooskleuriger voor de goudproducent. De lage goudprijs creëert een instapkans.

Goldcorp beschikt over zes operationele activa verspreid over zijn thuisland Canada (3), Mexico (1), de Dominicaanse Republiek (1) en Argentinië (1). De mijngroep produceert behalve goud ook zilver, koper, zink en lood als bijproduct. Goldcorp was in 2015 nog de vierde grootste goudproducent ter wereld met een output van bijna 3,5 miljoen troy ounce.

Door de gedaalde goudprijs moest Goldcorp bijna 4 miljard dollar afboeken op de waarde van het Cerro Negro-project in Argentinië, waardoor het nettoresultaat met rode inkt werd geschreven. De gouddelver kende ook operationele tegenslagen in zijn grootste mijn, de Mexicaanse Peñasquito-mijn. De verwerkingsinstallatie voor ertsen lag een tijd stil en er werden tijdelijk ook minder rijke ertslagen verwerkt.

Midden november blijft de koersstijging van Goldcorp beperkt tot minder dan 15 procent. Dat is veel minder dan de goudmijntrackers Van Eck Gold Miners-index (GDX) en de NYSE Arca Gold Bugs-index (HUI), die het met een klim van respectievelijk 50 en 60 procent een stuk beter doen.

Goldcorp zette een herstructurering op poten, die tegen 2018 een jaarlijkse kostenbesparing van 250 miljoen dollar moet opleveren. Eerder dit jaar verlaagde het de productieprognose voor het volledige boekjaar naar 2,8 tot 3,1 miljoen ounce. Het derde kwartaal bracht operationeel al enige beterschap. Cerro Negro blijft voorlopig het grootste zorgenkind. De mijnen van de groep produceerden in het derde kwartaal gezamenlijk 715.000 ounce goud. Dat is 22 procent minder dan een jaar eerder, maar wel 17 procent meer dan in het tweede kwartaal. Na drie kwartalen bedraagt de output 2,11 miljoen ounce, tegenover nog 2,56 miljoen vorig jaar. Het goede nieuws is dat de totale productiekosten per ounce goud daalden naar 812 dollar, tegenover gemiddeld 936 dollar in de eerste jaarhelft. Voor het volledige boekjaar wordt een cijfer tussen 850 en 925 dollar vooropgesteld. Goldcorp realiseerde in het derde kwartaal een nettowinst van 59 miljoen dollar.

Het bedrijf kan weer met vertrouwen naar de toekomst kijken. Goldcorp streeft op langere termijn naar een jaarlijks productievolume van 3 tot 4 miljoen ounce. Met de overname van Kaminak Gold eerder dit jaar kreeg Goldcorp het Coffee-project in de Canadese provincie Yukon in handen. De geschatte reserves bedragen 2,2 miljoen ounce. Het project is al in een vergunningsfase en de productie zou in 2020 van start gaan.

Ook de eigen Peñasquito-mijn wordt uitgebreid. Door de overname stegen de groepsreserves van 40,7 naar 42,3 miljoen ounce. Goldcorp stelt voor de periode 2016 tot 2018 een jaarlijkse vrije kasstroom van 400 miljoen dollar voorop. Dat cijfer is gebaseerd op een goudprijs van 1235 dollar. Elke stijging van de goudprijs met 100 dollar levert 300 miljoen dollar aan bijkomende kasstromen op. De schuldgraad of gearing lag aan het einde van het derde kwartaal iets lager dan 20 procent.


Conclusie

Door de operationele tegenslagen en de lagere groei presteert Goldcorp dit jaar beduidend minder goed dan zijn sectorgenoten. Tot vorig jaar noteerde het aandeel nog met een premie, maar die heeft plaatsgemaakt voor een korting. We verwachten dat Goldcorp na dit overgangsjaar weer met groei aanknoopt. De financiële positie en de lage waardering (0,9 keer de boekwaarde) zijn bijkomende pluspunten. De huidige appelflauwte bij goud creëert een nieuwe opportuniteit om in te stappen.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 11,2 miljard dollar

K/w 2015: 42

Verwachte k/w 2016: 20

Koersverschil 12 maanden: +14%

Koersverschil sinds jaarbegin: + 15%

Dividendrendement: 0,6%

Partner Content