Gold Fields maakt stevige inhaalbeweging

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Gold Fields ligt na drie kwartalen op schema om de productieprognose voor 2017 te halen. Het aandeel is nog altijd goedkoop.

De mijnen van de groep produceerden in de periode van juli tot september 567.000 troy ounce goud. Dat is 3 procent meer dan in het tweede kwartaal en 6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Vorig jaar bedroeg de groepsproductie 2,2 miljoen troy ounce. Het cijfer voor 2017 zal daar met 2,1 tot 2,15 miljoen troy ounce net iets onder liggen.

De South Deep-mijn in thuisland Zuid-Afrika kon een goed rapport voorleggen. Toch werd de productieprognose voor 2017 verlaagd. Dat is niet onverwacht, want het eerste kwartaal was zo slecht dat de rest van het jaar dat niet meer kon goedmaken. Door een aardverschuiving en twee dodelijke ongevallen bleef de productie toen steken op 46.000 troy ounce.

Het tweede kwartaal was al een stuk beter en in het derde kwartaal produceerde de enige overgebleven Zuid-Afrikaanse mijn 81.000 troy ounce goud. Dat was 10 procent meer dan in het tweede kwartaal en 17 procent meer dan een jaar eerder. Gold Fields mikt op een output tussen 284.000 en 299.000 troy ounce voor het volledige jaar.

De productiekosten van de mijn daalden op kwartaalbasis met 10 procent naar 1257 dollar per troy ounce. Hoewel South Deep voor minder dan 15 procent van de groepsomzet tekent, staat de mijn wel in voor ongeveer 70 procent van de groepsreserves. Op kruissnelheid moet South Deep jaarlijks 500.000 troy ounce goud produceren tegen minder dan 900 dollar productiekosten.

Op groepsniveau daalden de productiekosten in het derde kwartaal naar 1032 dollar per troy ounce, tegenover nog 1092 dollar een kwartaal eerder. Dat is hoger dan het sectorgemiddelde, maar de cijfers worden vertekend door de relatief hoge productiekosten bij South Deep.

Tarkwa en Damang in Ghana staan samen in voor 30 procent van de groepsomzet. De productie daalde met 4 procent, terwijl de kosten toenamen. Gold Fields startte vorig jaar met investeringen om de levensduur van Damang te verlengen tot 2024. De vier Australische mijnen tekenden in het derde kwartaal voor 40 procent van de output. De omzet bleef op kwartaalbasis ongewijzigd, maar de productiekosten lagen met 904 dollar wel een stuk onder het groepsgemiddelde.

Na het afsluiten van het derde kwartaal werd de Australische Darlot-mijn verkocht. Gold Fields kocht ook een belang van 19,9 procent in Cardinal Resources. Dat exploratiebedrijf is actief in Ghana en beschikt over 7,4 miljoen troy ounce aan goudreserves in het noorden van het land. Cerro Corona in Peru levert met 629 dollar productiekosten veruit de goedkoopste ounces van de groep.

De ontvangen goudprijs steeg in het derde kwartaal licht naar 1276 dollar per troy ounce, tegenover 1247 dollar in het tweede kwartaal. De vrije kasstroom was in het derde kwartaal positief. Gold Fields wil tussen 25 en 35 procent van de aangepaste winst als dividend uitkeren. De nettoschuldpositie daalde naar 1,3 miljard dollar of ongeveer 1 keer de bedrijfskasstroom.

Conclusie

Door de onzekerheid rond South Deep en een verwachte afname van de productie bleef Gold Fields lang een achterblijver in de sector. De betere operationele prestaties van de voorbije kwartalen en de aangekondigde investeringen deden het voorbehoud van de markt (gedeeltelijk) verdwijnen. Tegen 1 keer de boekwaarde is Gold Fields ondanks de recente koersstijging nog steeds goedkoop.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,96 dollar

Ticker: GFI US

Markt: New York Stock Exchange

ISIN-code: US38059T1060

Beurskapitalisatie: 3,25 miljard dollar

K/w 2016: 12,4

Verwachte k/w 2017: 20,4

Koersverschil 12 maanden: -3%

Koersverschil sinds jaarbegin: +31,5%

Dividendrendement: 1,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content