Gold Fields bleef achter in 2016

© REUTERS

Gold Fiels presteerde slecht in 2016. Het aandeel bleef nagenoeg onveranderd. De gouddelver stelt een nieuw mijnplan op dat voor verandering moet zorgen.

Het aandeel van de gouddelver sloot het jaar nagenoeg onveranderd af. Gold Fields is daarmee een van de slechtst presterende goudmijnaandelen van 2016. De status quo verbergt wel een hoge koersvolatiliteit. Het aandeel verdubbelde tussen januari en augustus om daarna opnieuw te halveren.

Gold Fields beschikt over acht operationele activa verspreid over Australië (4), Ghana (2), Peru en Zuid-Afrika. De vier Australische mijnen leveren de grootste bijdrage aan de productie en de kasstromen. De South Deep-mijn in Zuid-Afrika blijft het kroonjuweel van de groep met 37 miljoen ounce aan goudreserves en een levensduur van meerdere decennia. Inclusief de aankoop in 2006 spendeerde Gold Fields al meer dan 4 miljard dollar aan South Deep. De mijn genereerde vorig jaar al even positieve kasstromen. Dat is niet langer het geval nadat de goudprijs in Zuid-Afrikaanse rand in de tweede jaarhelft met een vijfde is gedaald. Op kruissnelheid moet South Deep tot 700.000 ounce goud per jaar produceren, maar dat niveau is nog lang niet in zicht. South Deep had een goede eerste jaarhelft achter de rug en de productieprognose voor 2016 werd verhoogd naar 289.000 ounce. Volumes zijn op dit moment echter geen prioriteit, want Gold Fields verkiest winstgevendheid.

Op 16 februari worden de jaarresultaten gepubliceerd. Dan wordt ook een nieuw mijnplan voorgesteld dat wellicht nieuwe prognoses over productie en kosten zal bevatten. De mijnen van de groep produceerden in 2015 gezamenlijk 2,16 miljoen ounce goud. Het cijfer voor 2016 zal volgens de prognoses een fractie lager uitkomen (2,1 tot 2,15 miljoen ounce). Gold Fields mikt voor 2016 op totale productiekosten tussen 1035 en 1045 dollar per ounce. Dit is in vergelijking met de sectorgenoten aan de hoge kant, maar het plaatje wordt vertroebeld door South Deep dat met kosten van bijna 1300 dollar het gemiddelde sterk omhoog trekt. Bij de andere mijnen van de groep liggen de kosten onder 1000 dollar.

Gold Fields besliste vorig jaar de levensduur van de Damang-mijn in Ghana te verlengen tot 2024. Er kwam nog goed nieuws uit Ghana, want de nieuwe regering zal de belastingen verlagen. Gold Fields investeerde ook 270 miljoen dollar in een joint venture met Gold Road Resources. Beide bedrijven zullen gezamenlijk het Gruyere Gold-project in het westen van Australië uitbaten. Gruyere heeft 3,5 miljoen ounce aan reserves en een geschatte levensduur van 13 jaar. De totale productiekosten worden op amper 690 dollar per ounce geschat, wat het groepsgemiddelde verder zou doen dalen. De start van de productie wordt voor eind 2018 of begin 2019 verwacht.

De nettoschuld viel na het derde kwartaal terug naar 1,03 miljard dollar, een daling met 11 procent. Gold Fields profiteerde in het derde kwartaal van de hoge goudprijs in de zomermaanden. Het vierde kwartaal wordt een stuk minder goed.


Conclusie

We zien voor 2017 vooral opportuniteiten. We kijken uit naar het nieuwe mijnplan voor South Deep, dat met het oog op groei (kasstromen) en dus waardering een cruciaal actief is voor de groep. De koersdaling van de jongste maanden liet de waardering terugvallen naar amper 0,8 keer de boekwaarde. Bovendien is de groep ook financieel gezond en is er een bescheiden dividend.


Advies : koopwaardig

Risico : hoog

Rating : 1C

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 2,8 miljard

Verwachte k/w 2016: 11

Verwachte k/w 2017: 10

Koersverschil 12 maanden: +10,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +16%

Dividendrendement: 2,0 %

Partner Content