Gold Fields

Hoewel het aandeel van Gold Fields met bijna 70 procent is gestegen sinds begin dit jaar, loopt de gouddelver achterop op zijn sectorgenoten. Dat komt vooral door de licht tegenvallende verwachtingen en de relatief hoge productiekosten.

Met acht operationele activa in vier landen en op drie continenten is Gold Fields (GFI) in omvang de zevende gouddelver ter wereld. De roots van de groep liggen in Zuid-Afrika, maar na de afsplitsing van Sibanye Gold is South Deep nog de enige Zuid-Afrikaanse mijn in de portefeuille. South Deep was tot nu verlieslatend, maar het is de bedoeling dat de mijn break-even is tegen het einde van dit boekjaar. De aanzienlijke reserves (40 miljoen ounce) zijn de grootste troef van South Deep. GFI produceerde vorig boekjaar 2,2 miljoen ounce goud tegen een totale productiekostprijs van iets meer dan 1000 USD. De groep realiseerde ook een nettokasstroom van 123 miljoen USD. Zonder rekening te houden met South Deep lagen de totale productiekosten met 944 USD een stuk lager. De gerealiseerde kasstroom kwam dan weer een stuk hoger uit (334 miljoen USD).

Bijna de helft van de groepsproductie is afkomstig van de Australische mijnen. Daarna volgen Ghana met ongeveer 30% en Peru met 14%. South Deep bleef vorig jaar steken op minder dan 10% van de totale output. Dit jaar zal de productie met 30% stijgen. Dat is echter niet voldoende om de verwachte achteruitgang bij de andere mijnen te compenseren, waardoor de output op jaarbasis iets lager zal uitkomen. Dat moet de output dit jaar op 2,05 tot 2,1 miljoen USD brengen. De totale productiekosten zullen tussen 1035 en 1045 USD per ounce uitkomen. In het eerste kwartaal bedroegen de productiekosten 986 USD per ounce, of 15% lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar wel beduidend boven het sectorgemiddelde van 836 USD in het eerste kwartaal. De productiecijfers van het eerste kwartaal lagen wel netjes binnen de verwachtingen. De output van GFI steeg op jaarbasis met 3%, tot 515.000 ounce.

Onlangs liet GFI interesse blijken in de Iduapriem-goudmijn in Ghana. Die behoort toe aan sectorgenoot AngloGold Ashanti en grenst aan de eigen Tarkwa-mijn. GFI maakt zich sterk dat het de kosten kan drukken door beide mijnen te combineren. Het is voorlopig nog onzeker of beide partijen tot een overeenkomst komen. De groep onderzoekt ook eventuele overnames in Mali, Burkina Faso en Senegal. GFI beschikt daarvoor nog over financiële ademruimte (kredietlijn), al is het toch de bedoeling de schuld verder af te bouwen. Die is na het eerste kwartaal teruggevallen tot 1,23 miljard USD of ongeveer 1,2 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) van vorig jaar.

GFI wil de schuld nog dit jaar tot 1 keer de ebitda reduceren. Eerder dit jaar werd 148 miljoen USD aan schuld vervroegd terugbetaald. Vorige maand werd een bestaande lening met afloopdatum in maart 2017 geherfinancierd en de looptijd verlengd tot 2019. GFI haalde via een private plaatsing 2,3 miljard Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) of 150 miljoen USD op. Deze extra aandelen zorgden voor een verwatering van ongeveer 5% voor de bestaande aandeelhouders.


Conclusie

Ondanks een stijging met bijna 70% sinds het jaarbegin is GFI een achterblijver op zijn sectorgenoten. De licht tegenvallende verwachtingen en de relatief hoge productiekosten kunnen dit verschil verklaren. Toch is het aandeel sinds begin deze maand met ruim een kwart gestegen. Tegen 1,3 keer de boekwaarde is GFI nog altijd redelijk gewaardeerd.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content