Goede vooruitzichten voor Orca Gold in Soedan

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De bouw van een nieuwe mijn in Soedan zal eind dit jaar kunnen aanvangen. Er wordt gerekend op een gemiddelde jaarproductie van 200.000 troy ounce.

Om de slaagkansen van een exploratiebedrijf in te schatten staat de kwaliteit van het management en het aandeelhouderschap voorop. Die combinatie vinden we terug in het Canadese Orca Gold. Het management is hetzelfde team dat in 2010 Red Back Mining voor 7,1 miljard dollar verkocht aan Kinross Gold. Voor de aandeelhouders van Kinross Gold was dat een horrorverhaal, gezien de massale afwaarderingen achteraf (tot 6 miljard) op Red Backs kroonproject Tasiast in Mauritanië, maar voor de aandeelhouders van Red Back was het een voltreffer.

Het management van Red Back richtte zich na de verkoop met Orca Gold op een nieuw project in Soedan. Dat is geen vanzelfsprekende locatie, maar de goudproductie is er de voorbije tien jaar louter artisanaal vertienvoudigd tot 100.000 kilogram. Daarmee is het land uitgegroeid tot de tweede grootste Afrikaanse goudproducent, na Zuid-Afrika. Buitenlandse investeerders bleven tot nog toe weg, maar de opheffing van de economische sancties door de Verenigde Staten op 12 oktober 2017 betekenden voor Soedan een belangrijke ommekeer.

Orca Gold heeft sinds 2013 een belang van 70 procent in Block 14, een exploratieconcessie van 2170 vierkante kilometer in het noorden, dicht bij de grens met Egypte, ruim 1500 kilometer ten noorden van het onrustige Zuid-Soedan. Gezien de ligging in de woestijn was de vondst van een nieuw groot grondwatergebied in mei 2017 een cruciale doorbraak. Dat was het signaal om de ambities fors op te krikken. Er volgde een kapitaalronde van 15 miljoen Canadese dollar (uitgifte van 37,5 miljoen aandelen tegen 0,4 Canadese dollar), die grotendeels werd ondertekend door twee kleppers: de bekende mijnbouwfinancier Lundin, ook aanwezig in het kapitaal van Red Back, en Ross Beaty. Lundin bezit 16,9 procent van het kapitaal, Beaty 9,3 procent, en het management en leden van de raad van bestuur samen 11,4 procent.

De mijn wordt ontworpen op basis van een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 6 miljoen ton, tegenover nog 1,8 miljoen ton in 2016. De gemiddelde jaarproductie zal in de definitieve haalbaarheidsstudie die in mei wordt gepubliceerd allicht worden verhoogd tot meer dan 200.000 troy ounce. De bouw van Block 14 zou eind dit jaar al kunnen aanvangen en zal 211 miljoen Amerikaanse dollar kosten.

De resources (nog niet bewezen reserves) zijn sinds 2014 ruimschoots verdubbeld tot een aanzienlijke 3,8 miljoen troy ounce. Volgens een recentste studie heeft Block 14 op basis van een goudprijs van 1200 dollar per troy ounce, een actuele waarde na belastingen van 227,7 miljoen Canadese dollar, een levensduur van dertien jaar, een gemiddelde jaarproductie van 135.000 troy ounce en totale productiekosten van 752 dollar per troy ounce.

Op basis van recente boringen is het duidelijk dat het project nog veel groter wordt. In november 2017 dook Kinross Gold op in het verhaal, nadat Orca Gold in ruil voor 10,63 miljoen nieuw uit te geven aandelen (5,5 procentparticipatie voor Kinross) exploratieactiva in Ivoorkust overnam van Kinross. Het belangrijkste actief is Morondo, een beloftevol exploratiegebied dat Red Back ontdekte in 2010.

Conclusie

We vinden in Orca Gold alle ingrediënten voor een succesvol exploratiebedrijf terug. Block 14 is uitgegroeid tot een van de meest aantrekkelijke exploratieprojecten in Afrika, het management is uiterst ervaren en de aandeelhouders zijn financieel slagkrachtig. De aanwezigheid van Kinross Gold is mogelijk een voorbode van een overname. De waardering is zeer aantrekkelijk tegen 0,6 keer de actuele waarde van Block 14. Het risico blijft wel bovengemiddeld.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating:1C

Koers: 0,64 Canadese dollar

Ticker: ORG CN

ISIN-code: CA68558N1024

Markt: Toronto

Beurskapitalisatie: 99,4 miljoen Canadese dollar

K/w 2017:

Verwachte k/w 2018:

Koersverschil 12 maanden: +64%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content