Glencore is goedkoopste mijnbouwer

© Thinkstock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Glencore zal behoudens grote overnames in 2021 volledig schuldenvrij zijn. De mijngroep is aantrekkelijk gewaardeerd tegenover haar sectorgenoten.

De mijngroep Glencore kon op een sterke eerste jaarhelft terugblikken, maar na de zomer was het vet van de soep. De dreiging van een handelsoorlog is nefast voor een grondstoffengroep die wereldwijd actief is. Als cyclisch bedrijf vielen de neerwaartse bijstellingen van de groeiprognoses evenmin in goede aarde bij de investeerders.

Glencore beschikt over een mijndivisie die actief is in de ontginning van onder meer koper, kobalt, steenkool, olie, zink en nikkel. Die stond over de eerste helft van het boekjaar 2018 in voor ongeveer 80 procent van de bedrijfswinst. De handelsdivisie van Glencore is een van de grootste ter wereld. De groep verhandelt zowel grondstoffen die het zelf produceert als andere. De gecombineerde bedrijfswinst (8,27 miljard dollar) kwam in de eerste jaarhelft ondanks een klim met 23 procent op jaarbasis iets onder de verwachtingen uit. Dat had te maken met hogere kosten in de koper- en zinkproductie. De cijfers van het volledige boekjaar worden pas volgende maand gepresenteerd.

In de eerste jaarhelft kon Glencore nog profiteren van hogere prijzen, maar in het tweede semester volgde een correctie die niet kan worden gecompenseerd door hogere productievolumes. De productie van zink zal de komende jaren toenemen, maar de problemen in de Democratische Republiek Congo zetten een rem op de outputgroei van koper en kobalt. Glencore is in Congo actief via het dochterbedrijf Katanga Mining en Mutanda. De herziening van de mijnwet is negatief voor Glencore. De royalty’s voor de lokale overheid werden verdrievoudigd, wat lagere inkomsten voor de mijnbouwers betekent. Bovendien werd in november de verkoop van kobalt uit Katanga opgeschort omdat het exportproduct een te hoog uraniumgehalte zou bevatten. De technische procedure die dat probleem moet oplossen, zal pas halfweg 2019 zijn afgerond. Het verlies aan output wordt deels gecompenseerd door een stijging van de kobaltprijs.

Vorig jaar bleek dat ook de activiteiten van Glencore in Venezuela en Nigeria voorwerp zijn van een onderzoek naar corruptie en witwasactiviteiten. Over de voortgang van de onderzoeken werd niet meer gecommuniceerd.

De kapitaaluitgaven voor de periode 2019 tot 2021 bedragen gemiddeld 4,8 miljard dollar per jaar. Glencore plant onder meer uitbreidingen in olie, steenkool, nikkel en koper. De nettoschuld daalde na de eerste jaarhelft naar 9 miljard dollar. Overnames ten belope van 2,8 miljard dollar, de uitkering van het dividend (1,4 miljard dollar) en de aandeleninkopen (1 miljard dollar) leidden tot een bijna ongewijzigde schuldpositie in de tweede jaarhelft. Het inkoopprogramma van 1 miljard dollar werd in september verhoogd naar 2 miljard dollar. Het management heeft van de uitkering van overtollige kasstromen en de verdere afbouw van de schulden de prioriteiten gemaakt.

Zelfs al gaan we ervan uit dat de nettoschuld tegen eind 2019 zal verminderen naar 5 miljard dollar, dan nog is er voldoende ruimte om de aandeelhoudersvergoedingen te verhogen. We verwachten dat Glencore behoudens grote overnames in 2021 volledig schuldenvrij zal zijn.


Conclusie

Glencore is aantrekkelijk gewaardeerd tegenover de sectorgenoten en beschikt over financiële ruimte om de aandeelhoudersvergoedingen in 2019 flink op te trekken. Dat belette niet dat het aandeel de voorbije maanden met de sectorgenoten mee onderuit ging. De onzekerheid over de activiteiten in Afrika en de onderzoeken die tegen Glencore lopen, zetten een rem op het aandeel. Een stijging van het dividend kan de koers van Glencore wel ondersteunen dit jaar.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 280,2 pence

Ticker: GLEN.LN

ISIN-code: JE00B4T3BW64

Markt: London Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 39,8 miljard pond

K/w 2017: 8,5

Verwachte k/w 2018: 7,5

Koersverschil 12 maanden: -26%

Dividendrendement: 5,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content