Glencore

Met de geplande aandeleninkoop en het hogere dividend toont het management van Glencore vertrouwen in de toekomst.

De gediversifieerde grondstoffengroep Glencore verhoogde haar dividend met 6% en kondigde een programma van aandeleninkoop aan, ten belope van 1 miljard USD. De verschillende aandeelhouderstructuur zit daar wellicht voor iets tussen, want sinds de beursintroductie van 2011 heeft het management van Glencore ongeveer een kwart van de aandelen in handen. Zij profiteren dus mee van een hogere aandeelhoudersvergoeding.

Glencore werd dit jaar al 17% duurder tegenover een status-quo bij Rio Tinto en een bescheiden winst van enkele procenten bij BHP Billiton. Ondanks de negatieve evolutie van de meeste grondstoffenprijzen steeg de onderliggende winst tijdens de eerste jaarhelft met 8%, tot iets meer dan 2 miljard USD. Vorig jaar boekte Glencore nog een fors nettoverlies van 9,4 miljard USD door een waardevermindering op het overgenomen Xstrata.

Topman Glasenberg maakt zich sterk dat de vraag naar grondstoffen, ondanks het negativisme tegenover de sector, nog steeds toeneemt. Glencore beschikt over een industriële (productie)divisie en een afdeling die zich bezighoudt met fysieke grondstoffenhandel. Door die combinatie beschikt de groep over een sterke marktpositie en kan het onder meer inspelen op arbitragemogelijkheden. De bedrijfswinst of ebit van de industriële divisie steeg op jaarbasis met 5,8%, tot 2,11 miljard USD. Nikkel liet zich daarbij in positieve zin opmerken, onder meer door de fors gestegen prijzen. Koper, goed voor twee derde van de bedrijfswinst in die afdeling, heeft een eerder matige eerste jaarhelft achter de rug. De prestatie bij zink was ronduit ontgoochelend. Steenkool en olie presteerden in lijn met de verwachtingen.

Het was echter vooral de marketing- of handelsdivisie die voor het sterke groepsresultaat zorgde. De ebit steeg op jaarbasis met maar liefst 27,5%, tot 1,51 miljard USD. Daarbij deed vooral de landbouwdivisie van zich spreken met een ebit van 473 miljoen USD (was vorig jaar 15 miljoen USD) dankzij hogere marges bij biodiesel en soja. Energie liet het dan weer wat afweten vanwege de zwakke steenkoolmarkt en de lage volatiliteit op de energiemarkten.

De verkoop van de Las Bambas-kopermijn zal 6,5 miljard USD opleveren. Daarmee daalt de nettoschuld van Glencore naar 48 miljard USD. In werkelijkheid ligt dit cijfer nog lager, want de schuld van de handelsdivisie wordt vrijwel volledig gedekt door de beschikbare grondstoffenvoorraden. Als we daarmee rekening houden, daalt de nettoschuld naar 32,6 miljard USD. Glencore betaalde vorig kwartaal 1,3 miljard USD voor Caracal Energy, een olieproducent die zich in hoofdzaak richt op het Afrikaanse continent. Dankzij lagere kapitaalinvesteringen was er een positieve vrije kasstroom van 1,05 miljard USD. In dezelfde periode vorig jaar was er een negatieve vrije kasstroom van 853 miljoen USD. Glencore wordt ook genoemd als potentiële overnemer van een aantal activa die sectorgenoot BHP wil afsplitsen.

Conclusie

Met de geplande aandeleninkoop en het hogere dividend toont het management vertrouwen in de toekomst. Tegen 17 en 13 keer de winst van dit en volgend boekjaar noteert Glencore wel met een serieuze premie tegenover sectorgenoten BHP en Rio Tinto. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content