Gimv casht de goede tijden

© Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het gunstige financiële klimaat biedt Gimv de kans om lucratieve exits te doen. De maatschappij wordt wel geconfronteerd met toenemende concurrentie, die de instapprijzen in de hoogte jaagt.

Het gunstige klimaat op de financiële markten – gekenmerkt door een opmerkelijke rust, lage rentevoeten en verder stijgende waarderingen – is voor de investeringsmaatschappij Gimv een mooie roos met flinke doornen.

Het is een roos omdat Gimv een aantrekkelijke prijs krijgt voor de participaties die ze verkoopt. De doornen prikken als Gimv zelf op zoek gaat naar nieuwe participaties. De maatschappij wordt dan geconfronteerd met de toenemende concurrentie, die de instapprijzen in de hoogte jaagt.

In deze fase van de cyclus spint Gimv vooral garen van lucratieve exits. In de eerste helft van dit jaar droegen meerwaarden op de verkoop van participaties 84,3 miljoen euro bij aan de nettowinst van 131,9 miljoen euro. De holding verkocht die participaties met een bonus van 27 procent op de boekwaarde.

De voorbije drie jaar bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 2,7 keer de aanschafprijs. Lang leve de lage rente en de jacht op rendement, als je het bekijkt vanuit het standpunt van de aandeelhouder van Gimv.

Ook in het derde kwartaal kon Gimv oogsten. Het verkocht voor 59,1 miljoen euro, waarvan de verkoop van het belang in Greenyard het meest opviel. De participaties gingen van de hand met een premie van 17,5 procent boven de boekwaarde, of tegen 1,8 keer de aanschaffingswaarde. Vorige week verkocht Gimv haar belang in de Franse ziekenhuisgroep AlmaViva. Die investering van 40 miljoen euro in 2013 levert nu een bonus 19 miljoen euro boven de boekwaarde op.

Het management maakte ook gewag van de verdere waardecreatie van de bedrijven in de portefeuille. Ook dat is logisch, gezien de goede gang van zaken in de Europese economie, die de omzet en de bedrijfscashflow van de participaties alleen maar kan ondersteunen. In de eerste helft van het boekjaar steeg de omzet met 11 procent en de cashflow met 17 procent.

Oogsten is in dat klimaat vrij gemakkelijk, maar voor de managers van Gimv is het niet vanzelfsprekend nieuwe beloftevolle participaties tegen een aanvaardbare prijs binnen te halen, als steeds meer geld jacht maakt op die ondernemingen.

Zo krijgen investeringsmaatschappijen steeds meer concurrentie van grote bedrijven die zich goedkoop kunnen financieren, over een sterke balans beschikken en/of de eigen hoog gewaardeerde aandelen als betaalmiddel kunnen gebruiken om concurrenten over te nemen.

In hun zoektocht naar interessante beleggingen verschuiven de grote fondsbeheerders hun jachtterrein noodgedwongen naar kleine bedrijven, waardoor ze ook in concurrentie komen met Gimv, dat mikt op participaties van 10 tot 30 miljoen euro het stuk.

Gimv kocht in september 23 procent van het Limburgse technologiebedrijf Cegeka. De prijs werd niet meegedeeld, maar het zal geen koopje zijn geweest. Later in de cyclus, als de economie verzwakt of de rente aantrekt, zal het ook voor Gimv moeilijker worden om sterke returns op die investeringen te realiseren.

De interesse voor durfkapitaal als alternatieve investering komt niet uit de lucht vallen. De voorbije tien jaar heeft durfkapitaal met een rendement op jaarbasis van 11 procent de beurzen verslaan, waar het rendement op 4 procent bleef steken. Gimv kan over de voorbije 10 jaar een jaarrendement van 6 procent voorleggen, als het uitgekeerde dividend opnieuw wordt investeerd.

Conclusie

Het gunstige financiële klimaat biedt Gimv de kans om lucratieve exits te doen. Ook de waarde van de portefeuille krijgt een duw in de rug. De koers is de sterke resultaten niet achternagelopen, zodat de waardering fair blijft. Op lange termijn wordt het wel moeilijker om de rendementen vast te houden. Durfkapitaal in het algemeen, en Gimv in het bijzonder, verdienen wel een plaats in elke portefeuille. Het advies blijft houden.

Koers: 51,97 euro

Ticker: GIMB

ISIN-code: BE0003699130

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,3 miljard euro

K/w 2016: 9

Verwachte k/w 2017: 7

Koersverschil 12 maanden: +6%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement: 4,8%

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content