GE zet eerste stap naar wederopstanding

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel dat in 2017 met een mijlenverre achterstand het slechtst presteerde in de Dow-Jonesindex, was General Electric. Dat de eerstekwartaalcijfers beter waren dan verwacht, deed de koers een eerste keer herleven.

Het aandeel dat in 2017 met een mijlenverre achterstand het slechtst presteerde in de bekende Dow-Jonesindex, was General Electric. De koers viel terug met bijna 40 procent, terwijl de index vorig jaar 71 nieuwe records vestigde. Zo’n wanprestatie tegenover de index gebeurde nooit eerder in het 125-jarig bestaan van het concern. En toch is ook 2018 voorlopig nog niet het jaar van het koersherstel voor het industriële conglomeraat dat nog door Thomas Edison is opgericht. Integendeel, voorlopig is het aandeel opnieuw het op één na zwakst presterende aandeel in de bekende beursindex. Waar is de glorietijd die GE beleefde onder de harde, maar briljante topman Jack Welch?

Oudgediende John Flannery nam in augustus vorig jaar de fakkel over en probeert de tanker weer in de juiste richting te keren. Flannery stelde meteen dat GE er slecht aan toe was en dat er dringend belangrijke veranderingen moesten gebeuren. Het conglomeraat, dat miljardenbelangen heeft in onder meer energie, luchtvaart, gezondheidszorg, olie en gas, bleef onder zijn voorganger Jeffrey Immelt een octopus met veel te veel tentakels. Flannery wil fors snijden in de kosten, en vooral terugkeren naar de kern en enkel in activiteiten blijven waarin GE de beste ter wereld is of kan zijn.

De nieuwe CEO wil daarom in twee jaar tijd voor 20 miljard dollar aan activa verkopen. Hij joeg Wall Street al enkele keren in de gordijnen door onder meer het dividend te halveren (van 24 naar 12 dollarcent per aandeel) en 6,2 miljard dollar af te boeken op de financiële divisie. De halvering van het dividend levert 4 miljard dollar aan jaarlijkse besparingen op. Het is nog maar de tweede keer sinds de grote recessie van de jaren dertig dat een lager dividend wordt uitgekeerd. De grootste uitdaging voor Flannery wordt de cultuur van GE weer aan te passen en de winnaarsmentaliteit van onder de Welch-heerschappij terug te brengen. Al dat slechte nieuws dreef de koers van het ene naar het andere dieptepunt.

Dat de eerstekwartaalcijfers beter waren dan verwacht, deed de koers onlangs herleven. Er waren wel opnieuw afboekingen en waardeverminderingen. Daardoor was er een nettoverlies van -0,14 dollar per aandeel. Maar als we die eenmalige elementen eruit filteren, was er een winst per aandeel van 16 dollarcent, wat beter is dan de 12 dollarcent die de analisten gemiddeld hadden vooropgesteld. Dat resultaat was te danken aan twee sterk presterende afdelingen, luchtvaart en gezondheidszorg. De energiedivisie blijft wel het lelijke eendje en het zorgenkind. Ook de handhaving van de eerdere jaarprognose van een winst tussen 1 en 1,07 dollar per aandeel kon op de bijval van de analisten rekenen. De analistenconsensus lag op 0,95 dollar per aandeel.

Flannery heeft een veldslag, maar nog lang niet de oorlog gewonnen. Het scepticisme dat GE opnieuw een respectabel beursverhaal wordt, blijft groot bij de analisten en de beleggers. We denken wel dat de nieuwe CEO op de goede weg is en kans op slagen heeft. Anders hadden we begin februari geen positie opgebouwd in een van de laatste ondergewaardeerde Amerikaanse indexaandelen (30 tot 40% korting tegenover de markt). Maar het herstel zal tijd vergen. Logge tankers laten zich niet zomaar snel van richting veranderen. GE is wel een kansrijke turnaround op lange termijn. We blijven dan ook bij ons advies koopwaardig (rating 1B).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 14,38 dollar

Ticker: GE US

ISIN-code: US369604103

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 124,9 miljard dollar

K/w 2017: 13,5

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: -49%

Koersverschil sinds jaarbegin: -17,5%

Dividendrendement: 3,3%

Partner Content