GE raakt meer en meer op koers

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het conglomeraat laat het zware weer langzaam achter zich, met dank aan CEO Larry Culp. Dochter GE Power blijft evenwel zorgen baren.

In volle zomer kreeg General Electric een beschuldiging van boekhoudfraude te verwerken. Die kwam van Harry Markopolos, de man die het ponzischema van Bernard Madoff blootlegde. Het was een grote test voor Lawrence Culp, die sinds een jaar CEO van GE is en erg goed ligt bij analisten en beleggers. Culp reageerde furieus. Hij sprak van pure marktmanipulatie en geldgewin. Markopolos gaf inderdaad aan samen te werken met een hefboomfonds dat speculeerde op een daling van het GE-aandeel. Culp reageerde gevat door meteen voor zowat 2 miljoen dollar GE-aandelen te kopen tegen minder dan 8 dollar. Zijn zet stabiliseerde de beurskoers.

Drie maanden later kunnen we niet anders dan stellen dat Culp een lucratieve transactie heeft gedaan. In een reactie op de derdekwartaalcijfers sprong de koers meer dan 1 dollar of 11 procent hoger, waardoor die weer boven 10 dollar zit. Circa 35 procent koerswinst in een kwartaal, er zijn slechtere transacties denkbaar.

De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 23,4 miljard dollar, een vlak cijfer tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar (23,39 miljard dollar). Zowel GE Renewable Energy (+13%), GE Aviation (+8%) als GE Healthcare (+5%) liet een hogere omzet optekenen. Maar een nieuwe zware omzetdaling bij GE Power (-14%, van 4,56 naar 3,93 miljard dollar) deed dat volledig teniet. Culp deed bij zijn aantreden al een monsterafschrijving op goodwill van bijna 22 miljard dollar bij die probleemdochter, maar hij kon het omzetverlies nog niet stoppen. Positief bekeken: -14 procent toch al minder slecht is dan de -25 procent van het vorig kwartaal.

De aangepaste winst per aandeel bedroeg op groepsniveau 15 dollarcent. Dat is niet alleen boven de gemiddelde analistenverwachting van 0,12 dollar per aandeel, maar ook beter dan de 11 dollarcent per aandeel van de periode juli-september 2018. Het management behield de verwachte winstvork per aandeel van 0,55 tot 0,65 dollar voor het volledige boekjaar. De gemiddelde analistenschatting zit daar braafjes middenin met 60 dollarcent per aandeel voor dit jaar en 70 dollarcent voor volgend jaar.

De beurskoers steeg echter vooral omdat Culp opnieuw uitpakte met een verhoging van de verwachte kasstroom voor 2019. Halfweg het jaar ging het voor de industriële activiteiten nog om maximaal 1 miljard dollar vrije kasstroom. In de herfst wordt dat bedrag opgetrokken tot mogelijk 2 miljard dollar.

De topman sprak dan ook over een kwartaal met nieuwe vooruitgang in de operationele activiteiten en de schuldpositie. Culp verzweeg wel dat het orderboek in het derde kwartaal met 5 procent (-1% organisch) afnam, tot 22,5 miljard dollar. Hij had het ook over een stabilisatie bij GE Power. Ook dat is een optimistische kijk op de zaken. Maar Culp heeft het afgelopen jaar wel belangrijke knopen doorgehakt. Zo verminderde hij het kwartaaldividend tot 1 symbolische dollarcent per aandeel en verkocht hij de afdeling Biofarma, een van de sterdivisies van de groep, voor 21,4 miljard dollar aan Danaher,het vorige bedrijf waar hij CEO was. De deal hielp de zorgen van de markt omtrent de schuldpositie van de groep weg te nemen.


Conclusie

De verwoede pogingen van de CEO om het veelgeplaagde conglomeraat te stabiliseren en weer toekomstperspectief te bieden, zijn lovenswaardig, maar er is nog werk. Het risico op nog een terugval blijft zeker aanwezig. Het wijdverspreide pessimisme bij de analisten maakt wel duidelijk plaats voor de hoop dat deze tanker op drift weer op koers zal geraken. Om de zwaarste crisis in de 127-jarige geschiedenis van het conglomeraat te bezweren, moet Culp wel nog GE Power reanimeren.


Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Koers: 10,74 dollar

Ticker: GE US

ISIN-code: US369604103

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 93,8 miljard dollar

K/w 2018: 20

Verwachte k/w 2019: 17,5

Koersverschil 12 maanden: +20%

Koersverschil sinds jaarbegin: +47%

Dividendrendement: 0,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content