GBL kan de beurs verslaan
Via GBL kopen beleggers een gediversifieerde en kwalitatieve portefeuille die heeft bewezen dat hij de beurs kan verslaan. De korting op de nettoactiefwaarde is opgelopen tot 24 procent.
Broedt GBL op een nieuwe grote investering? Of wilde de holding cash vrijmaken, benut ze de pittige waarderingen op de markten en anticipeert ze op een grotere correctie? Of zag ze geen brood meer in de toekomst van het bedrijf? GBL laat niet in zijn kaarten kijken, maar de verkoop van het belang in Burberry is opmerkelijk. Normaal neemt GBL een participatie voor de lange termijn, maar de positie van 6,6 procent in het Britse modehuis heeft de groep binnen het jaar verkocht voor 498 miljoen pond. GBL sleept een meerwaarde van 83 miljoen pond uit de brand. Die spoelt de vraagtekens over de verkoop door. GBL zal ook niet overschakelen naar een estafettekapitalisme, waarbij participaties snel verhandeld worden. Sinds 2012 mikt GBL op waardecreatie door belangen te nemen in sterke merken, met een groeiende afzetmarkt, ruimte voor margeverbetering en een sterke balans.
Die strategie werpt al enkele jaren vruchten af, al is dat niet altijd te merken in de boekhoudkundige resultaten. Zo is de nettowinst gehalveerd in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, van 233 naar 113 miljoen euro. Die aderlating is wel grotendeels te wijten aan boekhoudkundig gegoochel, omdat holdings zoals GBL vanaf 1 januari 2018 meerwaarden meteen moeten verwerken in de balans, zonder dat die passeren via de resultatenrekening.
Belangrijker zijn de cashinkomsten die GBL ontvangt via de dividendenstroom van de participaties in de portefeuille. Die dividendinkomsten staan nog onder druk door de strategische koerswijziging van 2012. De verkoop van de Franse energieparticipaties in Engie en Total maakte veel kapitaal vrij om te investeren in groeibedrijven, maar dat kost op korte termijn heel wat dividenden. Vorig jaar daalden de cashinkomsten van GBL met 13 procent tot 427 miljoen euro, wat op zich onvoldoende was om het dividend voor de aandeelhouders te financieren. Het dividend van 3 euro per aandeel, of 2,4 procent meer dan vorig jaar, kost GBL 484 miljoen euro. Toch tornt de holding niet aan het dividend, want ze rekent erop dat sterke resultaten van de participaties de eigen cashinkomsten opnieuw hoger zullen stuwen. De sterke balans kan intussen de pay-outratio van meer dan 100 procent opvangen.
Beleggers zitten natuurlijk niet alleen voor het dividend in GBL, ze rekenen vooral op de meerwaarde, die zorgt voor een hogere return dan een klassiek indexfonds kan bieden. Dankzij zijn nieuwe strategie kan GBL de beurs verslaan. Vorig jaar steeg de nettoactiefwaarde met 11 procent. Samen met het dividendrendement leverde dat de aandeelhouders een return van 16,8 procent op, te vergelijken met een rendement van 9 procent op de Euro Stoxx 50. Over de voorbije vijf jaar boekte GBL een jaarlijkse return van gemiddeld 13,6 procent (koerswinst plus dividendrendement), tegenover een return van 11,1 procent voor de Euro Stoxx 50.
Ongeveer de helft van de ongerealiseerde meerwaarde in de portefeuille is te danken aan investeringen sinds 2012, met dank aan een aantal voltreffers zoals de beleggingen in Adidas, Umicore en SGS. Die waarden trokken ook dit jaar de kar. In het eerste kwartaal steeg de nettoactiefwaarde met 1 procent, terwijl de Euro Stoxx 50 bijna 7 procent inleverde. Natuurlijk verandert niet alles wat GBL aanraakt in goud. Aan het belang in Ontex heeft de holding nog niet veel plezier beleefd. Ook de investering van vorig jaar in de pretparkgroep Parques Reunidos komt moeilijk uit de startblokken.
Conclusie
Via GBL kopen beleggers een gediversifieerde en kwalitatieve portefeuille die heeft bewezen dat ze de beurs kan verslaan. De korting op de nettoactiefwaarde is opgelopen tot 24 procent, bij een dividendrendement van 3,3 procent. Het advies blijft houden.
Advies: houden
Risico: laag
Rating: 2A
Koers: 90,3 euro
Ticker: GBL BB
ISIN-code: BE0003797140
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 14,8 miljard euro
K/w 2017: 20
Verwachte k/w 2018: 24
Koersverschil 12 maanden: + 4%
Koersverschil sinds jaarbegin: +1%
Dividendrendement: 3,3%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier