GBL
De nieuwe strategie van GBL heeft de ambitie om het risicoprofiel te verlagen en toch de return opnieuw op te vijzelen.
Ook GBL ontsnapt niet aan het spoor van vernieling dat de ingestorte olieprijs door de beursgenoteerde energiewaarden trekt. Dan kan ook moeilijk anders, want de Franse oliegigant Total blijft een van de omvangrijkste participaties van GBL. De holding heeft al een stukje van de participatie in Total verkocht, maar heeft nog altijd 3,2% van de aandelen in handen. Dat belang is met een waarde van ongeveer 3 miljard EUR goed voor 20% van de portefeuille van GBL.
De forse koersdaling van Total de jongste weken kostte GBL ongeveer 1 miljard EUR. Ook voor de cashinkomsten van GBL, die de basis vormen van het dividend, blijft Total een hofleverancier. In de eerste negen maanden van 2014 oogstte GBL 122 miljoen EUR dividenden van Total, op een totale dividendinstroom van 397 miljoen EUR. Voorlopig snoeit Total niet in het dividend, maar veel zal afhangen van de evolutie van de olieprijs. De oliemarkt zal zeker in de eerste helft van 2015 nog overspoeld worden met een overaanbod, omdat de grote leveranciers knokken om marktaandeel en nog geen aanstalten maken om de prijs te ondersteunen met productiebeperkingen.
De schade voor GBL had nog veel hoger kunnen oplopen zonder de strategische koerswijziging van de voorbije jaren. Het management streeft een bredere spreiding van de portefeuille na, zowel geografisch als per sector, omdat GBL het lot iets te eenzijdig had gekoppeld aan de Franse energie- en nutsbedrijven Total, GdF Suez en Suez Environnement. Eind 2011 maakte dat pakket nog ruim de helft van de portefeuille uit, tegenover nog een goede 30% nu. De afbouw werd vooral gerealiseerd met de verkoop van het grootste deel van de participatie in GdF Suez.
Naast een betere risicospreiding mikt GBL ook op een beter evenwicht tussen rendement en groei. Deze koerswijziging komt niets te vroeg, want de cashinkomsten zitten al sinds 2008 in een dalende trend. GBL denkt het noodzakelijke groeipotentieel in huis gehaald te hebben, met onder meer een dure investering in het Zwitserse SGS, en een participatie van intussen 11,7% in materialengroep Umicore. Naast de herschikking van de portefeuille wil GBL ook meer invloed uitoefenen op het bestuur van de strategische participaties, en dit door belangen te nemen van 15% à 30%.
De toon van dit nieuwe beleid werd gezet toen GBL als grote aandeelhouder van Lafarge een fusie tussen Lafarge en Holcim in elkaar knutselde. Een logische deal om in een markt met overcapaciteit de marges en prijszettingsmacht te verbeteren, maar iemand moet de deal kunnen forceren. Die nieuwe wind moet helpen om een verlengstuk te breien aan de prestaties van het verleden. GBL wees er tijdens een presentatie eind oktober op dat het aandeel de voorbije 10 jaar een samengestelde return van 5,6% bood, dividenden inbegrepen. En het dividend dikte het voorbije decennium jaarlijks met 6% aan.
Met een dividendrendement van ongeveer 4% en een korting van ongeveer 25% op de intrinsieke waarde noteert GBL tegen een faire waardering. De jongste tijd bleef de holding achter op de Bel-20 en op dit moment is er de negatieve impact van het nog grote belang van Total in de portefeuille. De nieuwe strategie heeft de ambitie om én het risicoprofiel te verlagen én toch de return opnieuw op te vijzelen.
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier