Galapagos: nog voldoende koerspotentieel
We zochten al een tijd het geschikte moment om Galapagos, toch de vaandeldrager van de Belgische biotech, toe te voegen aan de biotechselectie in de voorbeeldportefeuille. Ondanks het fantastische parcours van de voorbije jaren – het aandeel verachtvoudigde sinds eind 2014 – zien we nog ruimschoots voldoende opwaarts potentieel voor de komende jaren. Bovendien is het risicoprofiel al een stukje lager.
Het potentiële goudhaantje filgotinib, het kandidaat-geneesmiddel in ontstekingsziekten, nam in september 2018 een cruciale horde door sterke FINCH2 fase III-studieresultaten bij reumapatiënten. De resultaten van andere twee lopende fase III-reumastudies, FINCH1 (een vergelijkende studie met anti-TNF-remmer Humira van AbbVie) en de monostudie FINCH3 komen in het eerste kwartaal van 2019.
FINCH2 rekruteerde de moeilijkst te behandelen patiënten. De sterke werkzaamheids- en vooral veiligheidsdata bezorgen de JAK-remmer filgotinib een best-in-class-profiel wanneer het middel, wellicht in 2020, als vierde JAK-remmer op de markt komt. Het Europese goedkeuringsdossier wordt normaal in de zomer ingediend bij het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). Het Amerikaanse dossier volgt in de tweede jaarhelft, na het afronden van een bijkomende studie (MANTRA) naar de gevolgen van filgotinib op de spermaproductie. De commercialisatie zal in acht Europese landen gezamenlijk gebeuren met partner Gilead Sciences. In de overige landen ontvangt Galapagos een aantrekkelijke royalty van 20 tot 30 procent op de verkoop. De komende twee à drie jaar volgen heel wat klinische studieresultaten met filgotinib (in totaal worden elf indicaties onderzocht), waarbij vooral colitis ulcerosa (eind 2019) en Crohn (2020) belangrijk zijn voor de waardecreatie. De hamvraag blijft hoeveel omzet filgotinib op termijn effectief zal behalen. De schattingen schommelen tussen 2 en 6 miljard dollar. Een andere vraag is of de inschatting daarvan door de nieuwe topman van Gilead de grotere Amerikaanse sectorgenoot in 2019 of in 2020 tot een overnamebod zal bewegen.
Meer dan filgotinib
Cruciaal is dat de pijplijn ook zonder filgotinib indrukwekkend is. In eerste instantie is er de franchise in ideopatische longfibrose (IPF), een longziekte met een gemiddelde levensverwachting van drie à vier jaar. Eind 2018 startte de rekrutering in de eerste van twee fase III-studies met GLPG1690, nadat de molecule in een kleinere fase IIa-studie de ziekte had gestabiliseerd. Als fase III-studies (resultaten in 2021) dat bevestigen, heeft Galapagos een miljardenproduct beet. Met GLPG1205 loopt een fase II-studie in IPF (resultaten in 2020). Galapagos heeft alle rechten voor beide moleculen in eigen handen en wil de eventuele commercialisatie van GLPG1690 in de Verenigde Staten zelf realiseren.
Daarnaast is er de samenwerking met Servier in osteo-artritis. Met GLPG1972 loopt een fase IIb-studie, waarvan Galapagos het Amerikaanse deel uitvoert. De resultaten volgen eind 2020 of begin 2021. GLPG1972 heeft het potentieel het ziektebeeld te veranderen in een markt die nog groter is als reuma.
In 2018 sloten Galapagos en MorphoSys een mooie licentiedeal met Novartis voor de eczeembehandeling MOR106 en nam partner AbbVie alle ontwikkelingen over voor de ontwikkeling van een triplecombinatietherapie in taaislijnmziekte. Daarvoor hield Galapagos uitzicht op royalty’s op de mogelijke latere verkoop.
Tot slot is er Toledo, een onderzoeksprogramma van de volgende generatie in ontstekingsziekten, dat preklinisch nog nooit geziene werkzaamheidsresultaten liet zien. Begin deze week werd een eerste klinische studie opgestart. Galapagos beschikte eind september over 1,3 miljard euro cash, afgerond 24 euro per aandeel, om de pijplijn voort te ontwikkelen. We bouwen een positie in het aandeel op (rating 1C).
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 84,5 euro
Ticker: GLPG AS
ISIN-code: BE0003818359
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 4,8 miljard euro
K/w 2017: –
Verwachte k/w 2018: –
Koersverschil 12 maanden: -1%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier