Galapagos botst op nieuwe vertrouwensbreuk met AbbVie
Beleggers die het Mechelse biotechbedrijf Galapagos al een tijd volgen, beleefden op 28 juni een nare flashback. Toch is er geen reden voor paniek. De meeste programma’s evolueren volgens plan.
Beleggers die het Mechelse biotechbedrijf Galapagos al een tijd volgen, beleefden op 28 juni ongetwijfeld een nare flashback. In 2015 weigerde partner AbbVie onverwachts om filgotinib, het kandidaat-geneesmiddel tegen ontstekingsziekten, te licentiëren. Die beslissing gaf het aandeel van Galapagos een dreun, maar het leidde wel tot een financieel nog aantrekkelijkere licentiedeal voor filgotinib met Gilead Sciences. Galapagos had toen ook een samenwerking met AbbVie voor zijn onderzoek naar de taaislijmziekte (mucoviscidose). De zoektocht naar de ontwikkeling van een triplecombinatietherapie (de combinatie van een potentiator en twee soorten correctors) om de onderliggende oorzaak van de ziekte te herstellen bij 90 procent van de patiënten, liep de voorbije twee jaar weliswaar vertraging op, maar boekte toch mooie vooruitgang.
Op 28 juni meldde Galapagos weinig overtuigende fase II-studieresultaten met de corrector GLPG2737. De resultaten temperen de verwachting voor de lopende eerste triplecombinatiestudie van GLPG2737 met de corrector GLPG2222 en de potentiator GLPG2451, die was gepland voor september of oktober. Maar vooral was er de melding dat AbbVie weigert een geplande tweede triplecombinatietherapie met de potentiator GLPG3067 op te starten. CEO Onno Van de Stolpe reageerde verbolgen op die beslissing en ziet geen toekomst meer in de samenwerking met AbbVie. Een definitieve beslissing wordt allicht genomen na de bekendmaking van de tussentijdse resultaten van de lopende triplecombinatiestudie. Het aandeel verloor eerst 15 procent, maar beperkte uiteindelijk de schade. De meeste analisten hadden de waarde van het onderzoek naar taaislijmziekte in hun waarderingsmodellen al teruggeschroefd.
Het is nu nog meer uitkijken naar de vorderingen met het kroonjuweel filgotinib. Er lopen drie fase III-studies en acht fase II-studies. In de tweede jaarhelft krijgen we de resultaten uit FINCH2, de eerste van drie lopende fase III-studies bij reumapatiënten. Aangezien filgotinib een aandeel van 55 procent heeft in het gemiddelde koersdoel van 105 euro, zijn positieve resultaten cruciaal. Eind mei werden positieve fase II-resultaten aangekondigd bij patiënten met artritis psoriatica en mag na een tussentijdse analyse het fase III-studiedeel worden opgestart van een lopende fase IIb/III-studie bij patiënten met colitis ulcerosa (dikkedarmontsteking). Dat laatste levert Galapagos een mijlpaalbetaling van 15 miljoen dollar op. Binnenkort start met GLPG1972, een molecule voor de behandeling van artrose die in samenwerking met het Franse Servier wordt ontwikkeld, een fase II-studie op, met een bijbehorende mijlpaalbetaling van 9 miljoen euro.
Ook de samenwerking met MorphoSys voor de exceembehandeling MOR106 bereikte een nieuwe mijlpaal met de opstart van een fase II-studie. Daarnaast zit alles op schema voor de opstart van twee fase III-studies met GLPG1690 in de tweede jaarhelft. Dat kandidaat-geneesmiddel is nog volledig in handen van Galapagos en boekte in 2017 beter dan verwachte fase IIa-studieresultaten bij patiënten met idiopatische longfibrose (IPF), een dodelijke longziekte. Op 14 juni raakte bekend dat de bekende Nederlandse biotechinvesteerder Van Herk zijn positie uitbreidde tot 10,02 procent van de aandelen.
Conclusie
Hoewel de onzekerheid over het ontwikkelingsprogramma van Galapagos in taaislijmziekte beduidend is toegenomen, is er geen reden voor paniek. De overige programma’s evolueren wel volgens plan en vormen de kern van het waardepotentieel. Bovendien is er de geruststellende kaspositie van 1,1 miljard euro. We kijken vooral uit naar de komende cruciale resultaten met filgotinib in reuma. Sterke resultaten kunnen de overnamespeculatie opnieuw doen aanzwengelen.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 79,94 euro
Ticker: GLPG AS
ISIN-code: BE0003818359
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 4,07 miljard euro
K/w 2017: –
Verwachte k/w 2018: –
Koersverschil 12 maanden: +21%
Koersverschil sinds jaarbegin: +3%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier