Galapagos

Hoewel de gefaalde GSK-studie een tegenvaller is, verandert dat ons advies voor Galapagos niet.

We hebben er al vaak op gewezen dat beleggingen in biotechbedrijven een bovengemiddeld risico inhouden. Eind februari werden de aandeelhouders van Galapagos (GLPG) nog eens met die realiteit geconfronteerd. Het aandeel zakte met ruim 10% na de aankondiging dat partner GlaxoSmithKline (GSK) een fase II-studie met GSK2586184 bij patiënten met lupus, een autoimmuunziekte, heeft stopgezet wegens een gebrek aan werkzaamheid. GSK licentieerde die JAK1-remmer begin 2012 en had intussen drie fase I/II-studies opgestart. Janus kinase (JAK) zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij ontstekingsziekten. De stopgezette GSK-studie was de eerste met een JAK-remmer bij patiënten met lupus. Een tweede fase II-studie onderzoekt de werkzaamheid in patiënten met psoriasis. De eerste resultaten worden in het tweede kwartaal verwacht.

Het management van GLPG is hoopvol dat deze resultaten wel positief zullen zijn, aangezien JAK-remmers bij psoriasis in het verleden al werkzaam bleken. Toch is de stopzetting van de lupusstudie een tegenvaller, te meer omdat GSK meteen besliste de patiëntenrekrutering te bevriezen van een derde studie met GSK2586184 ter behandeling van colitis ulcerosa, een chronische darmziekte. Allicht wacht GSK eerst de resultaten van de psoriasisstudie af. GLPG is met GLPG0974 zelf ook een fase IIa-studie voor de behandeling van colitis ulcerosa aan het afwerken. De 45 patiënten zijn gerekruteerd en de resultaten volgen in juni.

De verstgevorderde molecule in de pijplijn van GLPG is ook een JAK1-remmer: GLPG0634. GLPG sloot voor die molecule in 2012 een lucratieve deal met AbbVie. De samenwerking werd in 2013 uitgebreid met een verruiming van de fase IIb-studie voor reuma (eerste resultaten eind 2014) en een nieuwe fase II-studie voor de ziekte van Crohn (opgestart begin 2014, resultaten midden 2015). Bij positieve resultaten zal AbbVie de molecule verder ontwikkelen en ontvangt GLPG maar liefst 250 miljoen USD mijlpaalbetaling (200 miljoen USD voor de reumastudie en 50 miljoen USD voor de crohnstudie). De beslissing hierover valt dus in 2015.

Daarnaast startte GLPG in 2013 een samenwerking met AbbVie voor het gezamenlijk ontwikkelen van een medicijn tegen de taaislijmziekte (mucoviscidose). GLPG1837 is intussen als eerste preklinische kandidaat geselecteerd en eind 2014 start een fase I-studie. De resultaten van de servicesdivisie verbeterden in de tweede jaarhelft van 2013, waardoor de recurrente jaaromzet alsnog met 2% steeg, tot 63,2 miljoen EUR. De vooruitzichten voor 2014 zien er goed uit, wat de hoop wettigt dat de verhoopte turn-around van de afdeling zich zal doorzetten.

Zoals CEO Onno van de Stolpe al in een interview had aangekondigd, werd de servicesdivisie verkocht. GLPG krijgt daarvoor 134 miljoen EUR. De meer ontwikkelde pijplijn zorgt immers voor stijgende onderzoekuitgaven en daarom sluit de CEO nieuwe uitlicentiëringen, maar ook een nieuwe kapitaalverhoging niet uit. De kaspositie steeg eind 2013 tot 141,5 miljoen EUR (4,75 EUR per aandeel).

Conclusie

Hoewel de gefaalde GSK-studie een tegenvaller is, verandert dat ons koopadvies voor Galapagos niet. Het bedrijf beschikt over een mooie cashbuffer, een groeiende pijplijn en uiteindelijk zullen vooral de resultaten van de studies met GLPG0634 de toekomstige koersrichting bepalen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content