Fugro krabbelt recht
Bodemonderzoek is erg gevoelig voor schommelingen van de olieprijs. Dat is de oorzaak van de rode cijfers die Fugro de afgelopen jaren schreef. Maar het ergste is dit jaar achter de rug. Tegen 2018 moet er weer winst zijn.
Fugro is gespecialiseerd in de verzameling en de interpretatie van het aardoppervlak en de onderlagen van de bodem en rotsen. Het Nederlandse bedrijf is de marktleider in onder meer geotechnisch onderzoek in diep water. De onderneming haalt 74 procent van haar omzet uit de olie- en gasindustrie. Bouw & infrastructuur is goed voor 16 procent, energie 6 procent en mijnbouw 2 procent.
Eind september 2012 stond Fugro nog in het middelpunt van de belangstelling toen de markt heel positief reageerde op de verkoop van de divisie Geoscience, zeg maar het seismisch onderzoek, aan de marktleider in die sector, het in Parijs genoteerde CGG. Dankzij die deal met CGG kreeg Fugro 1,2 miljard euro cash op zijn rekening. Intussen is CGG in een overlevingsstrijd verwikkeld en heeft Fugro een aanvaardbare schuldpositie. De netto financiële schuld (nfs) bedraagt 1,1 keer de bedrijfskasstroom (ebitda).
Bodemonderzoek zit helemaal aan het prille begin van de exploratie- en productie-keten in de olie-industrie. Van het totale budget voor ontginning en productie wordt in de industrie 3 procent aan die eerste fase gespendeerd. Die fase is ook het meest gevoelig voor schommelingen in de olieprijs. De crash van de olieprijs tussen de zomer van 2014 en begin 2016 (van 115 naar 30 dollar per vat) heeft dan ook enorm ingehakt op de activiteiten van Fugro en zijn sectorgenoten. Het boekjaar 2014 was voorlopig het laatste dat nog met zwarte inkt werd geschreven. De tweede jaarhelft was al verlieslatend, zodat slechts 0,17 euro nettowinst per aandeel werd geboekt (van 2,77 euro per aandeel in 2013). In 2015 was er een verlies van 4,40 euro per aandeel en vorige weekend raakte bekend dat het verlies in 2016 is teruggelopen tot 3,67 euro per aandeel. Maar zowel de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) als de bedrijfswinst (rebit) liet nog een gevoelige daling zien. De gemiddelde analistenverwachting is dat ook dit jaar nog met rode inkt wordt geschreven. De Fugro-top verwacht een bodem in de tweede helft van het jaar.
De omzet piekte in 2014 op 2,6 miljard euro en was vorig jaar teruggevallen tot 1,78 miljard euro. Dit jaar wordt gemiddeld nog een lichte achteruitgang tot 1,6 miljard euro verwacht. Terwijl voor het boekjaar 2013 nog een dividend van 2 euro bruto per aandeel werd uitgekeerd, is dat dividend sindsdien geschrapt. In het voorjaar van 2014 werd nog bijna 50 euro voor een aandeel neergeteld, terwijl dat begin vorig jaar nog amper 10 euro was. Die koersduik wekte de interesse van de baggeraar Boskalis op, die in Fugro een verdere diversificatie zag. Eind juni vorig jaar had Boskalis 28,6 procent van Fugro in handen, maar intussen heeft de baggeraar volledig de aftocht geblazen en is de Fugro-positie tot 0 procent teruggevallen. De raad van bestuur van Fugro is altijd op de onafhankelijkheid van de onderneming blijven staan.
Conclusie
Analisten en beleggers raken er stilaan van overtuigd dat het ergste in de loop van het jaar achter de rug zal zijn bij Fugro. Maar over de omvang van die herstelkansen zijn ze nog erg verdeeld. We denken dat de oliemajors hun investeringen geleidelijk aan weer zullen optrekken. Uiterlijk in 2018 verwachten we opnieuw winst bij Fugro. Tegen 1,3 keer de boekwaarde vinden we een adviesverhoging en een opname in de Inside Selectie verantwoord. Het risico is wel groter dan gemiddeld.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Munt: euro
Markt: Amsterdam
Beurskapitalisatie: 1,27 miljard euro
Verwachte k/w 2016: –
Verwachte k/w 2017: –
Koersverschil 12 maanden: -7%
Koersverschil sinds jaarbegin: +3%
Dividendrendement: –
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier