Fors lagere productie voor McEwen Mining

© Getty Images

De productie zakte tot nog toe met 34 procent in 2020. Het aandeel van McEwen Mining blijft een flinke herstelkandidaat voor de risicobewuste belegger.

McEwen Mining heeft het al langer moeilijk om sterke productiecijfers te halen. In coronatijden is dat al helemaal niet mogelijk. De uitbouw van het goudmijnbedrijf loopt niet van een leien dakje. Dat weet stichter Robert McEwen ook. Maar hij geeft zich niet zomaar gewonnen. In de eerste negen maanden van het jaar bedroeg het productiecijfer 84.600 troy ounce goudequivalenten. Dat moeten we vergelijken met 128.100 troy ounce goudequivalenten over dezelfde periode in 2019. De daling is vooral een gevolg van de covid-19-pandemie die ook in Noord- en Midden-Amerika grondig heeft huisgehouden. Alle productiefaciliteiten waren wekenlang gesloten.

De productie zakte tot nog toe met 34 procent in 2020. In het tweede kwartaal was er zelfs een terugval met 58 procent. In het afgelopen derde kwartaal zagen we een achteruitgang van 45.900 troy ounce naar 30.400 troy ounce of een daling met 34 procent. De daling zien we in alle mijnen.

McEwen Mining heeft vier producerende mijnen (El Gallo, San José, Black Fox en het vorig jaar opgestarte Gold Bar), een project in ontwikkeling (Lexam VG Gold, in de buurt van Black Fox) en een kans in koper (Los Azules). Gold Bar is een zorgenkind. De opstart vorig jaar liet op zich wachten. In plaats van in het eerste kwartaal startte de mijn pas begin juni 2019 op. De jaarproductie bleef dan ook beperkt tot 30.700 troy ounce goudequivalenten, veel minder dan voorzien. Dit jaar wordt niet veel beter. De kwaliteit van het project is minder dan gedacht. De reserves van Gold Bar worden 25 à 35 procent lager geschat, wat aanleiding gaf tot een eenmalige waardevermindering van 83,8 miljoen dollar in de cijfers van het eerste kwartaal. De bedoeling is in de loop van het vierde kwartaal een nieuwe inschatting te maken.

In het derde kwartaal werd door de lagere productie een nettoverlies geleden van 9,8 miljoen dollar of 0,02 dollar per aandeel tegenover een verlies van 0,03 dollar per aandeel voor de periode tussen juli en september vorig jaar. Om het verval van de productie op korte termijn op te vangen bij de El Gallo-goudmijn in Mexico, waar de productie stilaan op zijn einde loopt – op het Fenix-project, dat voor een verlenging moet zorgen, is het nog enkele jaren wachten -, werd vooral op de productie van Gold Bar van de overgenomen Black Fox-mijn gerekend. Ook die laatste mijn draait nog niet op volle toeren.

Er wordt dan ook stevig geboord zuidwaarts van het Gold Bar-complex. De groep mikt ook op succes van Grey Fox-exploratie, 3,5 kilometer van de Black Fox-mijn. De boorresultaten daar waren alvast bemoedigend. Maar boren kosten geld en als de operaties verlieslatend zijn, dringt zich van tijd tot tijd een kapitaaloperatie op. Midden augustus werd een nieuwe financieringsronde voor exploratiedoeleinden opgestart. Er is intussen 10,4 miljoen dollar opgehaald tegen een koers van 1,65 dollar per aandeel of een ruime premie van 21 procent boven de beurskoers op dat moment. Dat is positief. De productieprognose voor het vierde kwartaal bedraagt 31.500 à 34.000 troy ounce goudequivalenten.


Conclusie

De voorbije tien tot vijftien jaar is de koers al drie keer spectaculair hersteld. Stijgende edelmetaalprijzen zijn op de eerste plaats de bondgenoten van de minder presterende mijnen. Het lijkt er dus op dat de koers de komende jaren een vierde keer zal herstellen. Robert McEwen gelooft er nog in, want hij kocht eerder dit jaar 2 miljoen aandelen bij. Het aandeel van McEwen Mining blijft een flinke herstelkandidaat voor de risicobewuste belegger.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 0,95 dollar

Ticker: MUX US

ISIN-code: US58039P1075

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 391 miljoen dollar

Verwachte k/w 2019: –

Verwachte k/w 2020: –

Koersverschil 12 maanden: -41%

Koersverschil sinds jaarbegin: -22%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content