Finfluencer Thomas Guenter (29): ‘Beleggen is niet moeilijk’
Volgens de 30 under 30-ranking van het zakenblad Forbes is Thomas Guenter in ons land een van de meest impactvolle personen jonger dan dertig. Hij bereikt wekelijks via sociale media duizenden mensen met wie hij zijn financiële kennis deelt.
Thomas Guenter is geen fan van de term ‘influencer’. Ook al is hij een van de meest gevolgde financieel experts op sociale media en bracht hij in september een bestseller uit over beleggen en financiën, finfluencer is niet zijn hoofdberoep. “Ik sta families met een belegbaar vermogen vanaf 25 miljoen euro bij. Ik heb ook een eigen private-equity- en durfkapitaalfonds om de interessantste fondsen die ik zie passeren te bundelen en toegankelijk te maken vanaf 100.000 euro. Daarnaast doe ik mijn best om af en toe een financiële tip of trick op sociale media te zetten in korte video’s. Of mij dat een finfluencer maakt, is een semantische discussie. Ik wil gewoon een steentje bijdragen aan de financiële educatie in Vlaanderen”, zegt hij.
Wanneer is uw interesse in beleggen en financiën begonnen?
THOMAS GUENTER. “Het is misschien moeilijk te geloven, maar ik ben nog niet zo lang bezig met beleggen. Bij mij is de interesse pas ontstaan toen ik mijn eerste loon ontving. Ik ben afgestudeerd als handelsingenieur en jurist. Ik heb dus wel wat bagage mee, maar eerder academisch en niet zozeer praktisch. Toen ik begon te werken, heb ik een aantal zaken voor mezelf uitgezocht en gaandeweg ben ik vrienden en familie beginnen te helpen. In 2021 ben ik een financiële blog gestart om enkele inzichten te delen en vorig jaar ben ik mijn kennis via gratis filmpjes beginnen te delen. Voor ik het wist, bereikte ik meer dan een miljoen Vlamingen per maand. Bedrijven vroegen mij om te komen spreken, volgers vroegen mij om een gesprek, uitgeverijen vroegen mij of ik een eerste boek wou schrijven, vermogende families vroegen mij of ik hun adviseur wou worden, enzovoort. Daardoor kon ik mijn job als consultant bij Boston Consulting Group achter mij laten en van mijn hobby mijn beroep maken.”
‘Voor ik het wist, bereikte ik meer dan een miljoen Vlamingen per maand’
Die kennis is u thuis dus niet met de paplepel ingegeven?
GUENTER. “Neen. Mijn ouders waren daar totaal niet mee bezig. Ik hoop dat ze dit niet lezen, maar volgens mij hebben ze nog nooit zelfstandig in een goed product belegd. (lacht) Ik ben blij dat ik mijn vader kan helpen met zijn financiën. Ik heb hem bijvoorbeeld kunnen tegenhouden om in de staatsbon te stappen en in plaats daarvan te beleggen in Duitse en Oostenrijkse overheidsobligaties waarop hij geen roerende voorheffing moest betalen.”
Wat zijn de voornaamste lessen die u over beleggen hebt geleerd?
GUENTER. “Ik houd elke vrijdag vrij voor mensen die met mij een betalend gesprek willen over hun financiële situatie en hun vermogen, los van hoe groot dat is. Na zo’n 300 gesprekken weet ik ondertussen wel een beetje wat leeft op het gebied van financiën, ik leer veel uit die gesprekken. Een eerste les is dat mensen vaak te weinig spreiden. Bij veel mensen zit hun vermogen verdeeld over vastgoed en spaargeld, dat zijn maar twee activaklassen. Daar zou ik al zeker beursgenoteerde aandelen aan toevoegen, omdat die op lange termijn een goed rendement opleveren en liquide zijn. Private equity en durfkapitaal zetten nog hogere rendementen neer, maar zijn minder liquide en minder toegankelijk. Een deeltje kan ook gaan naar edelmetalen, cryptomunten en private schulden zoals crowdlending. Daarnaast hebben mensen ook vaak te weinig oog voor kosten.”
Hoezo?
GUENTER. “Vaak zijn particuliere beleggers in dure fondsen belegd, met kosten van 1 en soms zelfs 2 procent. Dat is oké als je er zelf niet mee bezig wilt zijn, maar als je een beetje de handen uit de mouwen wilt steken, vind je ETF’s waarmee je goed gespreid belegd bent in bijvoorbeeld de wereldindex MSCI World voor maar een fractie van die kosten, bijvoorbeeld 0,12 procent bij een ETF als SWRD. Het is belangrijk op de kosten te letten. Voor het doel dat je wilt bereiken, zijn er dure en goedkope oplossingen.”
Zijn er ook lessen die meer betrekking hebben op persoonlijke financiën?
GUENTER. “Ik merk dat veel mensen een te grote spaarbuffer aanhouden. De richtlijn is drie tot zes maanden aan uitgaven, maar veel mensen zitten ver daarboven. Vaak is de reden dat ze overwegen om een woning te kopen, maar als ze daar vijf tot zeven jaar naar op zoek zijn of over twijfelen, brengt dat spaargeld intussen niets op. Als ze die buffer de laatste jaren op de beurs belegd zouden hebben in ETF’s, zou die verdubbeld zijn, en kunnen ze nog altijd een nieuwe woning kopen, zelfs een grotere.”
‘Mensen spreiden vaak te weinig. Bij veel mensen zit hun vermogen verdeeld over vastgoed en spaargeld, dat zijn maar twee activaklassen.’
Belegt u in individuele aandelen?
GUENTER. “Nee, ik beleg in ETF’s. Op mijn socials vind je een checklist van tien criteria waar een ETF aan moet voldoen. Die gaan onder meer over de spreiding, de kosten, het fiscale regime, het vermogen onder beheer, de domicilie, de munt waarin de ETF noteert, enzovoort. Ik houd mij voor mijn eigen beleggingen ook aan die lijst.”
Wat raadt u concreet aan?
GUENTER. “Ik raad mensen altijd aan zo gespreid mogelijk te beleggen, bijvoorbeeld in de MSCI World. Dan beleg je in ongeveer 1.400 bedrijven. Of de MSCI ACWI (All Country World Index), waarmee je maar liefst 85 procent van de wereldwijde beurswaarde in portefeuille hebt. Daarnaast bieden kapitaliserende aandelen-ETF’s het voordeel dat er geen Belgische roerende voorheffing op geldt. Verder gelden verschillende beurstaksen afhankelijk van het type ETF. Let er dus op dat je altijd het laagste tarief van 0,12 procent betaalt.”
Hebt u een voorliefde voor een bepaalde stijl van beleggen?
GUENTER. “Ik ben een passieve belegger. Ik probeer zo weinig mogelijk zelf accenten te leggen door voor breed gediversifieerde ETF’s te kiezen. Die bewegen mee met de markttrends. Zo was Nvidia vroeger niet zo dominant in de MSCI World-index, maar met het succes van de jongste jaren weegt dat aandeel nu zwaarder in wereld-ETF’s. In dat opzicht is passief beleggen ook een beetje momentumbeleggen, wat een bewezen beleggingsstrategie is. Wie kiest voor marktgewogen ETF’s, profiteert mee van het succes van de winnaars op de beurs.”
Zijn er over beleggen bepaalde hardnekkige misverstanden?
GUENTER. “Zeker. Eentje is dat beleggen moeilijk is en veel tijd kost, maar het tegenovergestelde is waar. We leven in unieke tijden, waarin je heel makkelijk een beleggingsapp kunt downloaden, een effectenrekening openen, daar geld op storten en zelf de beste producten kunt kopen.
“Een tweede misverstand is dat er allerlei verplichtingen bij komen kijken, zoals de fiscale afhandeling. Maar ook dat is niet waar. Belgische brokers houden verplichte belastingen zoals de beurstaks en dividendbelastingen voor jou in, daar moet je als belegger niets voor doen.”
‘Voor het doel dat je wilt bereiken, zijn er dure en goedkope oplossingen’
De gevoelens die bij beleggen komen kijken, schrikken mensen ook soms af. Hoe kunnen ze daarmee omgaan?
GUENTER. “Emoties kun je uitschakelen door met periodieke opdrachten te werken. Door op vaste tijdstippen geld van je zichtrekening op je effectenrekening te storten en daar op vaste tijdstippen vooraf gekozen producten mee te kopen en daar niet van af te wijken, los van wat de markt op dat moment doet. Mensen die dat gedaan hebben, hebben de afgelopen vijftien jaar nettorendementen van 12 procent per jaar gehaald. Over langere periodes ligt het jaarrendement van de beurs iets lager, rond 8 procent.”
Wat was uw beursrendement in 2024 en wat zijn uw verwachtingen voor 2025?
GUENTER. “In 2024 steeg mijn portefeuille met meer dan 30 procent. Niemand kan de beurs voorspellen, maar als ik moet gokken, dan gok ik dat het volgend jaar opnieuw een goed beursjaar wordt. Er is wel wat geopolitieke onzekerheid, maar dat zijn we ondertussen gewoon. Er is veel optimisme in de Verenigde Staten, een land dat het belangrijkste deel uitmaakt van wereld-ETF’s.
“Specifiek voor België biedt het vooruitzicht van lagere rentes mooie kansen in vastgoed. Wie in het begin van het jaar vastgoed koopt, kan profiteren van de verlaagde registratierechten die ingaan op 1 januari, en zal waarschijnlijk van een prijsstijging kunnen profiteren naar aanleiding van de dalende rentes. Je kunt je krediet, ook als je een vaste rente hebt, altijd herzien bij een rentedaling. Dan geniet je behalve van de gunstigere registratierechten en een eerste waardestijging van een interessantere rentevoet voor de resterende looptijd van je lening.”
Lees ook:
Beleggen in 2025
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier