Finfluencer Chris Sugira (32): ‘Ik ben tijdens de lockdown all-in gegaan’
Chris Sugira is financieel expert bij VRT NWS, de VRT MAX-podcast Money Time en het consumentenprogramma WinWin op Radio2. Daarnaast is hij fondsenanalist bij Belfius Asset Management, de vermogensbeheerder van de Belfius Groep, en zwaait hij na tien jaar af als dj.
Beleggen in 2025, de jaarlijkse gids voor beleggers, zit donderdag gratis bij het magazine Trends. Daarin geeft Chris Sugira zijn geheimen prijs. En hij niet alleen. We vroegen de economen en strategen van verschillende banken en vermogensbeheerders naar hun vooruitzichten voor 2025. Dat en nog veel meer. Ontdek het de komende dagen en weken op Trends.be of lees het donderdag allemaal op papier.
Hoe bent u in de financiële wereld terechtgekomen?
CHRIS SUGIRA. “Op mijn 23ste ben ik begonnen met pensioensparen, zoals zoveel mensen, maar ik was toen nog niet met aandelen bezig. Ik wist, geloof ik, niet eens wat exchange traded funds of ETF’s waren. Ik heb wel een economische achtergrond, maar wij leerden hoe de economie werkt, niet hoe we moesten beleggen. Het interesseerde mij wel, maar ik begreep het niet goed en ik was een beetje bang om eraan te beginnen.
“Ik heb handelswetenschappen gestudeerd en heb daarna een master in finance & banking gevolgd. Tijdens mijn stage bij BNP Paribas Fortis kreeg ik de opdracht om tegen het einde van de week een investeringsvoorstel te maken. We spreken over december 2019. De eerste gevallen van covid-19 in Wuhan werden toen gerapporteerd. Ik las een rapport van het Amerikaanse beurshuis Goldman Sachs, waarin stond dat dit virus weleens een zwarte zwaan voor de wereldeconomie zou kunnen zijn.
‘In het traden kruipt heel veel tijd. Ik zat constant naar de beurskoersen te kijken. Daarom ben ik stilaan meer in ETF’s gaan beleggen’
“Dan ben ik mij daarin beginnen te verdiepen. De Chinese beurzen gingen onderuit en mijn eerste aankoop was een fonds dat in Chinese aandelen investeerde. Daarna zakten alle beurzen en heb ik een lijstje gemaakt met alle aandelen die ik wilde kopen. Ik ben tijdens de lockdown all-in gegaan. De coronacrisis was voor mij het startschot om mij meer in aandelen te verdiepen.
“In het begin was ik een heel actieve belegger, maar daarna heb ik wat gas teruggenomen. In het traden kruipt heel veel tijd. Ik zat constant op mijn smartphone naar de beurskoersen te kijken. Je moet ook nog gewoon elke dag gaan werken. Daarom ben ik stilaan meer in ETF’s gaan beleggen.”
ETF’s zijn passieve beleggingsfondsen, die een index volgen. En nu analyseert u actieve beleggingsfondsen voor Belfius Asset Management. Gelooft u zelf ook echt in actief beleggen?
SUGIRA. “Ik ben senior analist met een focus op aandelen, maar ik kijk ook naar obligaties. Ik analyseer beleggingsfondsen of strategieën. Andere mensen bepalen de activa-allocatie: hoeveel van de middelen van de klanten naar aandelen moeten gaan of naar bepaalde sectoren of regio’s. Mensen zoals ik moeten dan nadenken over hoe we daar in de praktijk het best op kunnen inspelen. Een van mijn eerste taken bij Belfius in november 2022 was een antwoord zoeken op de vraag: hoe kunnen we in artificiële intelligentie (AI) investeren, behalve via de grote technologiebedrijven? Dan moet je de hele waardeketen blootleggen. Wat heb je allemaal nodig om AI te faciliteren en welke bedrijven maken dat? Dat is heel interessant.
“Ik ben bij momenten nog altijd een opportunistische actieve belegger. Zo heb ik in mei aandelen van Salesforce gekocht, toen de specialist in software voor relatiebeheer de prognoses had gemist. Toen het er steeds meer naar uit begon te zien dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen, ben ik mijn positie in Amerikaanse aandelen en ETF’s beginnen te verstevigen. De ETF’s vormen de kern en de posities in individuele aandelen zijn de satellieten van mijn eigen beleggingsportefeuille. Met de ETF’s speel ik op safe, maar we zijn nu eenmaal mensen. Met de Trump-trade of andere actieve beleggingen die goed uitdraaien, klop je jezelf op de borst. Dat streelt het mannelijke ego. (lacht)”
‘Voor mijn eigen portefeuille vind ik verliezen niet zo erg, maar wel voor de portefeuilles van anderen’
“Door in de praktijk bezig te zijn met actieve beleggingsfondsen ben ik ook in een combinatie van passieve en actieve beleggingsfondsen beginnen te geloven. Voor bepaalde thema’s, regio’s of landen kan een actief fonds interessanter zijn, maar met een ETF kun je wel bijvoorbeeld perfect de volledige Amerikaanse markt coveren. Het hangt dus ook een beetje af van de markt die je wilt bespelen.”
Kreeg u de interesse voor beleggen van thuis uit mee?
SUGIRA. “Nee, helemaal niet. Ik ben in 1992 geboren in Rwanda. We zijn door de oorlog moeten vluchten naar het vluchtelingenkamp in Oost-Congo, toen ik twee jaar was. Wij waren straatarm, want we hebben alles moeten achterlaten. In 1997 zijn we naar België gekomen. Mijn ouders zijn opnieuw gaan studeren en ze zijn allebei leerkracht geworden. We hebben het nooit breed gehad. Dat heeft mij wel ergens getriggerd om economie te studeren. Wij konden niet gaan skiën of naar Italië in de zomer, terwijl andere kinderen uit mijn klas zich dat wel konden veroorloven. Ik wilde weten hoe dat kwam. Toen in 2008 de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omver viel en die bank allerlei andere dominostenen wereldwijd deed vallen, snapte ik dat ook niet. Ik wilde weten hoe dat kon gebeuren.
“Mijn moeder was de boekhouder van het gezin. Zij heeft mij de waarde van geld geleerd en hoe ik een budget moet beheren. Beleggen is in zekere zin een verlengstuk van wat ik al deed naar haar voorbeeld, namelijk spaarzaam leven. Alleen besefte ik op een bepaald moment dat ik met sparen niet ver vooruit zou geraken en zo heb ik beleggen omarmd. Sinds 2020 beleg ik ook voor mijn moeder.”
Hebt u geen schrik om geld van uw moeder te verliezen? Die verantwoordelijkheid is enorm.
SUGIRA. “Voor haar beleggingsportefeuille ben ik veel strenger dan voor mijn eigen portefeuille. Ik heb een strategie op papier gezet en die proberen we te volgen. Ze is er nu blij mee, maar ze was in het begin terughoudend. Daarom zijn we met hele kleine bedragen begonnen. Ik heb ook slechte beleggingen gedaan. Dan neem je tijdig je verlies en dan probeer je dat verloren geld terug te verdienen. Je moet verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen. Dat hoort erbij.
‘2022 was een les in nederigheid en een leermoment. Op zo’n moment kun je alleen maar blijven zitten en geschoren worden’
“Voor mijn eigen portefeuille vind ik verliezen niet zo erg, maar wel voor de portefeuilles van anderen. Door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zijn er heel wat beleggingen slecht uitgedraaid. Ook de technologiebedrijven vielen sterk terug, door de renteverhogingen in 2022, maar zo goed als iedereen had verloren dat jaar. Een portefeuille veranderen, is kosten maken. Op zo’n moment kun je alleen maar blijven zitten en geschoren worden.”
“2022 was een les in nederigheid en een leermoment. Voordien had ik aandelen alleen nog maar zien stijgen. Spreiden is zo belangrijk.”
Hebt u nog andere tips voor beginnende beleggers?
SUGIRA. “Lees u eerst in. Er zijn heel veel interessante podcasts en websites. Koop wat je begrijpt. Ik heb ooit een biotechaandeel gekocht, maar ik heb geen biotechnologie gestudeerd. Ik heb mij eraan verbrand. Als ik ooit nog eens in biotechnologie investeer, dan doe ik dat via een fonds of een ETF. Zorg dat je het businessmodel begrijpt. Beleg voor de lange termijn en ga niet te veel met hypes mee. In 2021 waren waterstofaandelen erg in trek. Ik had een soort van FOMO en ben ermee ingestapt. Uiteindelijk heb ik die aandelen met 50 procent verlies verkocht. Weet dat uw emoties een invloed hebben op uw beslissingen. Maak daarom een heel strak plan. Ik wou vroeger vooral vooruit geraken en ik nam veel risico’s. Ik neem nog altijd risico’s, maar ik ben nu veel rustiger en bedachtzamer gaan beleggen.”
Lees ook:
Beleggen in 2025
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier