Finfluencer Charlotte Van Brabander (35): ‘Ik lig nooit wakker van mijn aandelen, maar wel van mijn vastgoed’

Charlotte Van Brabander © Slim Sparen
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Charlotte Van Brabander heeft 59.000 volgers op Instagram en 35.000 mensen zijn ingeschreven op haar nieuwsbrief. Ze schrijft boeken over geld en beleggen, maakt podcasts over geldtaboes en geeft cursussen aan beleggers.

Wanneer bent u voor het eerst in aanraking gekomen met beleggen?

CHARLOTTE VAN BRABANDER. “Via mijn papa. Hij heeft altijd zijn centen belegd. Na een relatiebreuk en de verkoop van mijn appartement kreeg ik duizenden euro’s in handen. Daarmee wilde ik beginnen te beleggen, met een termijn van een paar jaar, om uiteindelijk weer een appartement of een huis te kunnen kopen. Ik vroeg mijn papa om advies, maar hij vond het niet fijn om over zijn beleggingen te praten met mij en hij raadde mij aan om er met zijn huisbankier over te praten.

“Die stuurde mij richting beleggingsfondsen. Ik vroeg naar advies voor individuele aandelen, maar daar kon hij mij niet bij helpen. Ik moest eerst zelf beslissen in welke aandelen ik zou willen investeren en dan kon ik ze wel via de bank aankopen. Ik stapte in een aantal beleggingsfondsen en ik kocht een aantal Amerikaanse dividendaandelen à la Pfizer en AT&T, met het idee om uit die beleggingen regelmatige inkomsten te halen. Ik was mij er niet van bewust dat die dividenden belast zouden worden. Laat ons zeggen dat ik te weinig voorbereid was.”

Hoe is het verder gelopen?

VAN BRABANDER. “Toen kwam corona. Er kwamen berichten over een virus in China, daarna zette dat virus voet aan land in Europa en de Verenigde Staten en begonnen de beurzen te crashen. Ik belde in paniek naar mijn bankier en vroeg of ik niet beter uit die beleggingsfondsen zou uitstappen. Want ik zag mijn spaarpot slinken en ik wilde die centen graag gebruiken om vastgoed te kopen. Mijn bankier zei dat ik zeker niet moest uitstappen. Enkele weken later belde hij mij terug om te zeggen dat ik toch beter alles zou verkopen. Op het slechtst denkbare moment. Toen hij mij opnieuw opbelde om te zeggen dat ik alles op China moest inzetten, wist ik al heel goed wat de banken verdienden op hun beleggingsfondsen en heb ik neen gezegd.

‘Ik durf risico te nemen, maar ik neem ook te veel risico’

“Ik ben mij na die eerste, ietwat naïeve beleggingen beginnen in te lezen in het onderwerp en heb ik cursussen gevolg. Het volstaat niet om de financiële berichtgeving in de kranten te lezen om te kunnen beleggen. De beleggingscursussen die ik heb gevolgd, heb ik gebundeld, samengevat en vertaald naar een Vlaamse context. Op basis daarvan heb ik een stappenplan gemaakt voor beleggers in individuele aandelen. Dat is de cursus die mensen op mijn website slimsparen.eu kunnen vinden en die ongeveer 5.000 mensen hebben gevolgd.”

Wat is uw grootste valkuil als belegger?

VAN BRABANDER. “Wat dat betreft, ben ik een atypische vrouw. Ik durf risico te nemen, maar ik neem ook te veel risico. Ik vind Cathie Wood, de oprichter van Ark Invest, een heel inspirerende vrouw. In een aantal beleggingen ben ik haar gevolgd. Ark Invest neemt zeer veel risico, met beleggingen in heel toekomstgerichte bedrijven. Die bedrijven zijn gevoelig aan de stijging van de rente en zijn stevig afgestraft door de renteverhogingen van de centrale banken van de voorbije jaren. Het is nooit een goed idee om iemand blind te volgen, zelfs de beslissingen van een meer conservatieve Warren Buffett moet je niet zomaar kopiëren. Voor beleggingen in individuele aandelen moet je een grondige analyse maken van de winst en de waardering van een aandeel.”

Bent u als belegger geëvolueerd?

VAN BRABANDER. “Ik had zo’n dertig aandelen gekocht, met de bedoeling die voor de lange termijn bij te houden. Maar zo werkt het niet voor mij. Je moet daar heel actief mee bezig zijn. Nu ben ik overgestapt naar ETF’s en ben ik mijn aandelenportefeuille aan het afbouwen. Ik hou enkel nog een beperkt aantal ‘high convictions’ of bedrijven waarvan ik echt overtuigd ben dat ze een goede belegging zijn en die ik van nabij blijf opvolgen.

“Toen ik begon met beleggen waren ETF’s nog niet zo ingeburgerd als vandaag. ETF’s komen ook niet ter sprake als je bij de bank aanklopt voor beleggingsadvies. Nu weet ik dat ze de basis vormen voor elke beleggingsportefeuille. Beleggen in individuele aandelen is heel tijdsintensief. Voor veel mensen is dat niet haalbaar. Soms volgen mensen mijn cursus en beslissen ze achteraf om het toch bij ETF’s te houden. Zo hebben ze vaak toch veel geld bespaard.”

Hebt u intussen dat vastgoed nog kunnen kopen dat u op het oog had?

VAN BRABANDER. “Ik heb iets gekocht, maar ik ga het weer verkopen. Normaliter met een beetje winst. Ik heb dat pand een tijd verhuurd, maar ik heb pech gehad met de huurder. Als de huur niet op tijd betaald wordt, dan is vastgoed helemaal niet zo zorgeloos. Ik ben er veel mee bezig geweest om achterstallige huur te pakken te krijgen. Met de verhuur van vastgoed vertrouw je een heel groot deel van je centen eigenlijk toe aan een onbekende.

“Van mijn aandelen, zelfs niet de meest risicovolle zoals Palantir Technologies, heb ik nooit wakker gelegen. Van mijn vastgoedbelegging wel. Ik heb uitgerekend dat ik met vastgoed, na aftrek van alle kosten en belastingen, een rendement van 3 procent netto per jaar heb gehaald. Dat weegt niet op tegen de problemen die ik gehad heb met mijn huurder en de slapeloze nachten. Met aandelen haal ik veel meer rendement en heb ik veel meer flexibiliteit.”

Beleggen in 2025, de jaarlijkse gids voor beleggers, zit gratis bij het magazine Trends. Daarin geeft Charlotte Van Brabander haar geheimen prijs. En zij niet alleen. We vroegen de economen en strategen van verschillende banken en vermogensbeheerders naar hun vooruitzichten voor 2025. En nog veel meer. Ontdek het de komende dagen en weken op Trends.be of lees het vanaf vandaag op papier.

Lees ook:

Partner Content