Fagron heeft handen vrij voor buy & build 2.0
Het gaat beter met Fagron. Het farmabedrijf is volop bezig met de terugbetaling van zijn leningen. Daardoor heeft het de handen vrij om te groeien.
Na een zeer lastige periode breken voor Fagron eindelijk betere tijden aan. Operationeel werden de eerste kiemen van de omslag zichtbaar in de tweede jaarhelft van 2016. Die positieve trend trok door in het eerste kwartaal, waarin de groepsomzet met 6,1 procent steeg tot 109,9 miljoen euro (+3% tegenover het vierde kwartaal van 2016). De omzet steeg in Europa met 3,3 procent tot 63 miljoen euro (58,3% van het groepstotaal) en in Zuid-Amerika zelfs met 28,7 procent tot 25,1 miljoen euro (gedreven door sterke volumegroei). In de Verenigde Staten was er dubbel goed nieuws. De omzet daalde er nog met 0,2 procent, maar de steriele activiteiten groeiden opnieuw met dubbele cijfers. En de magistrale bereidingen boekten voor het eerst in zes kwartalen geen omzetdaling tegenover het vorige kwartaal. Daarnaast opende in maart de hypermoderne steriele faciliteit in Wichita, waarvan Fagron binnen drie tot vijf jaar 100 miljoen dollar omzet verwacht. De markt stuurde het aandeel ruim 10 procent hoger op de tradingupdate, maar intussen ging alle koerswinst verloren. Wellicht spelen hernieuwde politieke zorgen in Brazilië daarin een rol.
We kijken deze zomer uit naar de halfjaarcijfers op 4 augustus die de positieve operationele trend moeten bevestigen. Maar ook financieel wordt deze zomer de donkere pagina omgedraaid. De 216,1 miljoen euro netto-opbrengst van de dubbele kapitaalverhoging vorig jaar werd volledig opzijgezet voor de terugbetaling van drie leningen. Op 15 april betaalde Fagron al twee onderhandse leningen terug, respectievelijk voor 45 miljoen dollar en 22,5 miljoen euro. Op 2 juli volgt een obligatie van 225 miljoen euro. Daarna heeft Fagron van de schuldeisers opnieuw de handen vrij _ uiteraard binnen de heronderhandelde schuldconvenanten _ om de in het verleden succesvolle buy-and-buildstrategie weer op te nemen. Al heeft topman Hans Stols duidelijk aangegeven de schuldgraad verder te willen verlagen tot onder drie keer de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda). Eind 2016 bedroeg die verhouding 3,18 keer, op basis van een netto financiële schuld van 285,4 miljoen euro. Dankzij de terugbetalingen dalen de rentelasten op jaarbasis met 13,2 miljoen euro. We schatten dat Fagron 30 miljoen euro beschikbaar heeft voor overnames.
Conclusie
We hanteren een koopadvies (rating 1B) voor Fagron omdat het bedrijf aan de vooravond staat van een nieuwe groeifase. De waardering is aanvaardbaar tegen 18,7 keer de verwachte winst 2017. We mikken op bijkomende koersondersteuning dankzij analisten, die na een periode van vertwijfeling, opnieuw positiever worden.
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 783 miljoen euro
K/w 2016: –
Verwachte k/w 2017: 18,7
Koersverschil 12 maanden: +54%
Koersverschil sinds jaarbegin: +12%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier