Eindelijk enkele lichtpunten voor Cameco

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Volgens CEO Tim Gitzel was de interesse en de pijplijn aan mogelijke deals sinds 2011 niet meer zo groot. Ook aan de aanbodzijde leggen producenten wat meer discipline aan de slag.

Het geduld van beleggers in Cameco werd de voorbije jaren sterk op de proef gesteld. Hoewel het nog te vroeg is om van een ommekeer te spreken, waren er de voorbije maanden toch enkele positieve signalen. Cameco voert constant gesprekken met potentiële afnemers van langetermijncontracten. Dat is niet nieuw, maar volgens CEO Tim Gitzel was de interesse en de pijplijn aan mogelijke deals sinds 2011 niet meer zo groot. Dat laat zich nog niet zien in de cijfers, al sloot Cameco eerder dit jaar een contract af voor de levering van 25 miljoen pond kernbrandstof. De marktonderzoeker UxConsulting rekende voor dat er tussen januari en september voor 68 miljoen pond aan langetermijncontracten werden afgesloten tegenover 58 miljoen pond in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook aan de aanbodzijde leggen producenten wat meer discipline aan de slag. Bij Cameco blijven naast Rabbit Lake ook McArthur River en verwerkingsinstallatie Key Lake gesloten. Het staatsbedrijf KazAtomProm zal nog minstens tot 2021 de productiebeperking met 20 procent handhaven. Energy Resources of Australia liet weten de Ranger-mijn in 2021 te zullen stilleggen.

Het Nuclear Fuel Report van de World Nuclear Association (WNO) geeft verschillende scenario’s voor de periode 2020 tot 2040. In elk scenario stijgt de vraag naar kernbrandstof. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) publiceerde voor het eerst in twintig jaar een rapport over uranium en was verrassend positief. Volgens de instelling zou een daling van de hoeveelheid elektriciteit opgewekt door nucleaire energie de energiebevoorrading in verschillende landen in gevaar brengen en ook nefast zijn voor de klimaatdoelstellingen. Een ander positief signaal is de aantrekkende activiteit in de oliedienstenmarkt, goed voor bijna een derde van de omzet van Cameco. In die afdeling wordt uranium verrijkt.

Cameco zag de omzet in het derde kwartaal met 38 procent op jaarbasis afnemen naar 303 miljoen Canadese dollar. Na drie kwartalen ligt de omzet 22 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Er was ook een aangepast nettoverlies van 2 miljoen dollar tegenover nog een winst van 15 miljoen vorig jaar. Het zwaartepunt van de verkoopvolumes ligt in het vierde kwartaal met bijna de helft van de jaarverkoop. Cameco verhoogde de omzetprognose voor 2019 met 40 miljoen dollar naar 1,77 tot 1,92 miljard dollar door meer omzet uit oliediensten en een verwachte stijging van de uraniumprijs. Cameco realiseerde in de drie kwartalen tot eind september een vrije kasstroom van 317 miljoen dollar. Dia cijfer zal in het vierde kwartaal nog aandikken.

Cameco betaalde in het derde kwartaal 500 miljoen dollar schulden terug. Daarmee werd de uitstaande schuld met een derde gereduceerd. De groep had eind september nog 864,4 miljoen Canadese dollar in kas. Daar stond een schuldpositie van 997 miljoen dollar tegenover. De bestaande kredietfaciliteit werd met een jaar verlengd tot november 2023. Het bedrag ervan werd wel verlaagd van 1,25 miljard naar 1 miljard dollar. Cameco heeft verder nog voor 529 miljoen dollar aan uranium in voorraad, 13 procent meer dan een jaar eerder.


Conclusie

Het herstel in de uraniumindustrie heeft al een paar valse starts gekend. Hoewel het nog niet zichtbaar is in de cijfers, zijn er bij Cameco een aantal lichtpunten te bespeuren. De uraniumproducent beschikt over een sterke balans en genereert positieve kasstromen. het neerwaartse koersrisico is beperkt en door de lage waardering (1 keer de boekwaarde) is het potentieel bij een aantrekkende uraniumprijs groot.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 9,81 dollar

Ticker: CCJ US

ISIN-code: CA13321L1085

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 3,9 miljard dollar

K/w 2019: 35

Verwachte k/w 2020: 22

Koersverschil 12 maanden: -18,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: -21%

Dividendrendement: 0,8%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content