Drastische ommekeer voor Rio Tinto

© Getty Images/iStockphoto

De toestand van de gediversifieerde mijnbouwers is in een jaar tijd drastisch ten goede gekeerd. Dat is een droomscenario voor Rio Tinto, dat zijn kasstromen fors zag aantrekken.

De toestand van de gediversifieerde mijnbouwers is in een jaar tijd drastisch ten goede gekeerd. De gevreesde harde landing van de Chinese economie is er niet gekomen. In plaats daarvan jaagden overheidsstimulansen de prijzen van staal, ijzererts en steenkool de hoogte in. Dat was een droomscenario voor Rio Tinto, dat zijn kasstromen fors zag aantrekken. IJzererts is goed voor ongeveer 60 procent van de bedrijfswinst van de groep. Op het dieptepunt van de grondstoffendip eind 2015 kostte een ton ijzererts minder dan 40 dollar. Vorig jaar steeg de prijs met meer dan 80 procent, en ook begin dit jaar zette de klim door. Aangezien Rio Tinto jaarlijks meer dan 320 miljoen ton ijzererts produceert, is de impact op de kasstromen enorm. De stijging van de koperprijs is eveneens een meevaller. Een ton koper kost 1400 dollar meer dan een jaar geleden.

De jaarcijfers kwamen dan ook boven de verwachtingen uit. De onderliggende winst steeg op jaarbasis met 560 miljoen dollar tot 5,1 miljard dollar (+12%). Dat cijfer lag boven de consensusverwachting van 4,75 miljard. De bedrijfskasstroom (ebitda) klom 7 procent hoger naar 13,5 miljard dollar. IJzererts leverde de grootste bijdrage met een klim van 11 procent, en de energiedivisie kon door de stijging van de steenkoolprijs zelfs een toename van de ebitda met 46 procent voorleggen. Aluminium liet het wat afweten, en voor koper en diamant kwam de prijsstijging in het najaar te laat om het jaar nog goed te maken.

Over de vooruitzichten voor ijzererts en koper is er geen consensus. China voerde in januari opnieuw 92 miljoen ton ijzererts in. Dat is bijna 12 procent meer dan dezelfde maand een jaar eerder. Op korte termijn lijkt het potentieel voor een verdere prijsstijging beperkt. Een consolidatie of een beperkte prijsdaling is voor de komende maanden het waarschijnlijkste scenario. Rio Tinto gebruikte zijn kasstromen zowel om de schulden verder af te bouwen als om de aandeelhouders te plezieren. De nettogroepsschuld daalde van 13,8 naar 9,6 miljard dollar. Met een schuldgraad van 17 procent beschikt de mijnbouwer over een van de sterkste balansen in de sector. De groep verkocht vorig jaar ook voor 1,3 miljard dollar aan activa.

Ondanks de hoge kasstromen gaat Rio Tinto door met zijn plan om zich op de kernactiviteiten met de hoogste opbrengsten te focussen. Dat betekent onder meer dat de participatie in het Simandouijzerertsproject de deur uit mag. Over het lot van het belang in de Grasberg-kopermijn in Indonesië valt de komende maanden een beslissing. De kapitaaluitgaven zullen zich de komende jaren concentreren op drie projecten: Oyu Tolgoi (koper en goud), Silvergrass (ijzererts) en Amrun (bauxiet). Het dividend lag met 1,7 dollar een stuk boven de verwachtingen. Dat is maar 21 procent minder dan in 2015, terwijl vooraf op een halvering werd gerekend. Rio Tinto zal alles bij elkaar 3,1 miljard dollar aan dividend uitkeren. Als extraatje komt er dit jaar ook een aandeleninkoop voor 500 miljoen dollar.


Conclusie

Dat de ijzerertsprijs veel sterker stijgt dan verwacht, vertaalt zich rechtstreeks in hogere kasstromen. Daardoor kon Rio Tinto zijn schuld verder afbouwen en kwam er onverhoopt weer ruimte voor een hoger dan verwacht dividend en de inkoop van eigen aandelen. Bovendien noteert Rio met een korting tegenover de sectorgenoten die nog niet zo ver zijn gevorderd met hun schuldafbouw en hun dividend.

Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Brits pond

Markt: Londen

Beurskapitalisatie: 61,5 miljard pond

K/w 2016: 15,5

Verwachte k/w 2017: 10

Koersverschil 12 maanden: +61%

Koersverschil sinds jaarbegin: +4%

Dividendrendement: 4,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content