D’Ieteren trekt winstverwachting niet op

© belga

De resultaten van het eerste kwartaal bevestigen de goede gang van zaken bij D’Ieteren. De strategie om de activiteiten te diversifiëren kan het aandeel wel opzadelen met een holdingkorting.

De aandeelhouders van D’Ieteren moeten voorlopig tevreden zijn met een winststijging van 10 procent dit jaar. Stiekem hopen ze al een tijdje op meer, maar ook het relatief sterke eerste kwartaal kon het management er niet toe vermurwen de winstverwachtingen op te trekken. D’Ieteren houdt het dit jaar bij een stijging van de courante winst met 10 procent, wat betekent dat de vergelijkbare winst stabiel blijft, omdat het dochterbedrijf Moleskine voor het eerst een volledig jaar zal bijdragen aan de winst. In de eerste helft van dit jaar zou de courante winst zelfs stabiel blijven, wat eigenlijk neerkomt op een daling van de vergelijkbare winst met 10 procent. Het management verwijst naar investeringen om de groei te ondersteunen en naar andere factoren die in de eerste jaarhelft in de boeken worden opgenomen. Vooral de verhoogde bonussen voor het management van Belron wegen op het resultaat. Dit jaar zou die bonusfactuur oplopen tot 19,3 miljoen euro, tegenover 9,5 miljoen euro in 2016.

De omzetstijging met 11,9 procent in het eerste kwartaal (of 10,2% zonder rekening te houden met Moleskine) mag worden gezien, en werd gedragen door de drie dochterbedrijven D’Ieteren Auto, Belron en Moleskine. D’Ieteren Auto verkocht 16 procent meer auto’s dan in het eerste kwartaal van 2016, maar omdat vooral het minder lucratieve merk Seat het bijzonder goed deed, steeg de omzet slechts met 14 procent. De marktaandelen op de voort aantrekkende Belgische automarkt blijven op peil, al bleek mei een moeilijkere maand voor de Volkswagenmerken. Audi lijdt onder de verhoogde concurrentie van Mercedes en BMW. De winstverwachtingen voor de autodivisie blijven onveranderd en houden rekenen met een lichte stijging van de courante winst.

Bij Belron steeg de omzet met 6 procent, wat vooral te danken is aan de stijgende verkoop in Europa. Dat is opmerkelijk, omdat de Europese markt de voorbije jaren het zorgenkind was. De Amerikaanse markt deed het veel beter, maar de vrij zachte winter zette een rem op de groei in de Verenigde Staten. Het marktaandeel bleef er wel stijgen. Ook voor Belron heeft het management de jaarverwachtingen bevestigd. Dat betekent een matige toename van de omzet en een lichte daling van de courante winst door de hogere bonussen voor het management.

In de marge van de algemene vergadering zei CEO Axel Miller dat er “veel interesse” is voor een minderheidsbelang in Belron. D’Ieteren wil een minderheidsbelang van Belron verkopen om met de opbrengst een nieuwe investering te doen, zoals het heeft gedaan met Moleskine. Die verdere diversificatie dreigt een holdingskorting op de groep te kleven, maar het management ontkent dat het van D’Ieteren een holding wil maken. Moleskine zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 13,8 procent stijgen, en de winst zou dit jaar met meer dan 10 procent moeten aandikken. De rendabiliteit staat nog onder druk door de investeringen in nieuwe winkels en de uitbouw van een e-commerceplatform.


Conclusie

De resultaten van het eerste kwartaal bevestigen de vrij goede gang van zaken bij de drie hoofdactiviteiten van D’Ieteren. De strategie om de activiteiten voort te diversifiëren kan het aandeel opzadelen met een holdingkorting, maar daartegenover staat een aantrekkelijke waardering. Beleggers betalen slechts 11 keer de winst en de ondernemingswaarde blijft beperkt tot 7 keer de bedrijfscashflow. Zulke waarderingen worden zeldzaam op de beurs. Het advies blijft daarom kopen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 2,4 miljard euro

K/w 2016: 11

Verwachte k/w 2017: 11

Koersverschil 12 maanden: -1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1%

Dividendrendement: 2,3%

Partner Content