Dienstenafdeling Apple redt meubelen
Apple werd ondanks een lagere omzet niet afgestraft. Het technologiebedrijf maakte 75 miljard dollar vrij voor extra aandeleninkopen.
De smartphonemarkt verkeert in zwaar weer en dat heeft ook Apple geweten. Het technologiebedrijf rapporteert niet langer het aantal verkochte eenheden, maar tussen januari en maart daalde de omzet uit de verkoop van iPhones met 17 procent op jaarbasis naar 31,05 miljard dollar. Daardoor is het aandeel van de iPhone in de groepsomzet gedaald naar 53,5 procent tegenover 61,4 procent een jaar eerder. Apple moet ook niet rekenen op de Chinese markt, want de omzet in die regio daalde met 22 procent.
De andere afdelingen compenseerden die achteruitgang gedeeltelijk. De iPad-verkoop groeide in vier jaar niet meer zo sterk en ook de wearables (Apple Watch, AirPod) deden het erg goed met een groei van 30 procent naar 5,1 miljard dollar. De omzet uit diensten (AppStore, Apple Music, Apple Pay, iCloud) bereikte een record met 11,45 miljard dollar, een groei van 16 procent op jaarbasis. Het dienstensegment genereert op jaarbasis een omzet van 44 miljard dollar. Apple heeft 1,4 miljard toestellen in omloop. Daarvan hebben er 390 miljoen een betalend abonnement. Dat is 120 miljoen meer dan een jaar eerder. De prognose van Apple om met die afdeling tegen 2020 de kaap van 50 miljard dollar te ronden, is haalbaar.
Op groepsniveau daalde de omzet met 5 procent naar 58,02 miljard dollar of 620 miljoen dollar boven de consensusverwachting. De brutomarge viel op jaarbasis terug van 38,3 naar 37,6 procent en ook de nettowinst moest 16 procent inleveren naar 11,56 miljard dollar. Door de aandeleninkopen bleef de achteruitgang van de winst per aandeel (2,46 dollar) beperkt tot 10 procent.
Apple sloot vorige maand een overeenkomst met Qualcomm over de vergoeding voor het gebruik van patenten voor draadloze communicatie. De overeenkomst is op lange termijn een goede zaak voor beide bedrijven. Op korte termijn moet Apple wel 4,5 tot 4,7 miljard dollar aan achterstallige royalty’s betalen. Anderzijds staat nu niets meer in de weg van een lancering van een iPhone met 5G-functionaliteit, maar 2019 komt daar wellicht te vroeg voor.
Apple had aan het einde van het tweede kwartaal 225 miljard dollar in kas. Daar stond een schuld van iets meer dan 112 miljard dollar tegenover, wat de nettoliquiditeitspositie op 112,7 miljard dollar brengt. Dat is comfortabel, maar dat cijfer bedroeg eind december nog 130,3 miljard dollar en een jaar eerder 145,4 miljard dollar. De voorbije jaren schommelde de nettokaspositie tussen 140 en 150 miljard dollar. Het wordt interessant om te zien of die trend zal doorzetten.
Apple liet in het tweede kwartaal 27 miljard dollar naar de aandeelhouders terugvloeien via de inkoop van eigen aandelen en dividenden. Het dividend werd opgetrokken van 73 naar 77 dollarcent per aandeel. Die toename lag onder de verwachtingen. Apple maakte 75 miljard dollar vrij voor extra aandeleninkopen. Dat bedrag komt overeen met ongeveer twee derden van de nettokaspositie. Toch is dat geen aanslag op de liquiditeit van de groep, want Apple zal dit boekjaar naar verwachting een vrije kasstroom van 62 miljard dollar genereren. De voorbije 12 maanden verminderde het aantal uitstaande aandelen met 7,3 procent.
Conclusie
Apple werd ondanks een lagere omzet niet afgestraft door de investeerders die het potentieel van de dienstenafdeling als belangrijker beschouwen. Aandeelhouders moeten wel beseffen dat ruim de helft van de omzet afkomstig is van een matuur product. Apple blijft hoge kasstromen genereren, wat hoge aandeelhoudersvergoedingen mogelijk maakt. De waardering ligt iets boven het historisch gemiddelde. Vandaar het neutraal advies.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 185,72 dollar
Markt: Nasdaq
Ticker: AAPL US
ISIN-code: US0378331005
Beurskapitalisatie: 854,5 miljard dollar
K/w 2018: 16
Verwachte k/w 2019: 16
Koersverschil 12 maanden: +1%
Koersverschil sinds jaarbegin: +18%
Dividendrendement: 1,7%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier