Deere stijgt naar een record

© Deere
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De verhoging van de jaarprognoses heeft het aandeel van Deere geen windeieren gelegd. Het aandeel is niet goedkoop meer. Er zijn goedkopere alternatieven in de landbouwsector.

Voor Deere, de grootste naam in de sector van de landbouwwerktuigen, zit het eerste kwartaal van het boekjaar 2017-2018 er al op (afsluitdatum boekjaar 30 oktober). Blijkbaar kunnen de graanprijzen langer laag blijven dan dat landbouwers met hun oude tractoren kunnen blijven rijden. Deere meldt een stijgende verkoop van landbouwwerktuigen in de Verenigde Staten, ondanks de daling van het inkomen van de Amerikaanse boeren. Het afgelopen boekjaar laat dan ook voor het eerst sinds het boekjaar 2012-2013 een omzettoename optekenen. Die trend wordt in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar doorgetrokken.

In het eerste kwartaal steeg de omzet met 27 procent tot 5,97 miljard dollar, tegenover 4,70 miljard dollar in de periode november-januari 2017. Het bedrijfsresultaat (ebit) klom met een spectaculaire 51 procent tot 636 miljoen dollar, tegenover 422 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De bedrijfswinst van de pure landbouwactiviteiten ging zelfs met 78 procent vooruit. Per aandeel kwam de winst uit op 1,31 dollar, tegenover 0,63 dollar in het eerste kwartaal van het boekjaar 2016-2017, als we een eenmalige afschrijving van 535 miljoen dollar door de hervorming van de Amerikaanse vennootschapsbelasting buiten beschouwing laten. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 1,33 dollar per aandeel.

Hoewel die analistenconsensus niet werd gehaald, klom het aandeel toch naar een nieuw recordniveau. Het management verhoogde zijn omzet- en winstverwachting voor het volledige boekjaar 2017-2018. De omzet zou niet toenemen met 22, maar met 25 procent, en de verwachte winst is opgekrikt van 2,70 naar 2,85 miljard dollar. Dat betekent dat de gemiddelde analistenverwachting voor de jaaromzet nu 32,4 miljard dollar bedraagt (25,9 miljard dollar in het afgelopen boekjaar) en de analistenconsensus voor de winst per aandeel 8,97 dollar, tegenover 5,95 dollar per aandeel in het vorige boekjaar. De recordwinst van 9,09 dollar per aandeel van het boekjaar 2012-2013 komt dus aardig in de buurt.

Deere haalde het afgelopen kwartaal 61,4 procent van zijn omzet uit landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor de bouw en de bosbouw. Daarnaast is er een financiële poot, die zich bezighoudt met verhuur en leasing, vooral van landbouwvoertuigen. Het aandeel van de landbouwactiviteiten is gedaald door de overname van de Duitse Wirtgen Group, de duurste overname in de geschiedenis van Deere. De Duitsers zijn gespecialiseerd in machines voor wegenbouw en het mixen van asfalt. Daarmee bouwt Deere zijn afhankelijkheid van de cyclische landbouwactiviteiten af.

Conclusie

De verhoging van de jaarprognoses heeft het aandeel van Deere geen windeieren gelegd. De koers is opnieuw gestegen naar een nieuw recordniveau. Na de sterke koersprestatie van de afgelopen 12 maanden kunnen we enkel ontgoocheld zijn omdat we het aandeel te vroeg uit de voorbeeldportefeuille hebben gehaald. Tegen een verwachte koers-winstverhouding van 19 en een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 12,5 is het aandeel niet goedkoop meer. Er zijn goedkopere alternatieven in de landbouwsector.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 167,46 dollar

Ticker: DE US

ISIN-code: US2441991054

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 54,1 miljard dollar

K/w 2017: 24,5

Verwachte k/w 2018: 19

Koersverschil 12 maanden: +57%

Koersverschil sinds jaarbegin: +6,5%

Dividendrendement: 1,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content