Deere & Company

De druk op de landbouwinkomsten van de jongste jaren merken we heel duidelijk in de resultaten bij Deere. Veel beterschap wordt er nog niet meteen verwacht.

Er is in de wereld van de landbouwwerktuigen geen grotere naam dan Deere & Company. Het bedrijf werd in 1837 door de hoefsmid John Deere gesticht. Hij ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Ruim 175 jaar later zijn de landbouwwerktuigen, zoals de tractoren in groen en geel en met het hert als symbool, wereldwijd herkenbaar. De vooruitzichten voor de landbouw blijven rooskleurig op langere termijn. De groei van de wereldbevolking houdt aan en door de veranderende eetgewoonten in de opkomende landen staat er voortdurend druk op de productie van granen en andere gewassen.

De klimatologische omstandigheden in de belangrijke productiegebieden bepalen mee de prijzen van de landbouwgrondstoffen. De jongste jaren hebben we heel wat recordoogsten gekend, onder meer in de Verenigde Staten. Daardoor zijn de prijzen van landbouwgrondstoffen aanzienlijk gedaald (van mais over palmolie tot katoen). De inkomens van de Amerikaanse landbouwers bijvoorbeeld lagen daardoor in 2015 lager dan in het recordjaar 2012. Veel beterschap wordt er voor dit jaar nog niet verwacht. Zeker duurdere investeringen, waaronder de meeste landbouwwerktuigen, zijn gevoelig voor de evolutie van de inkomens van de landbouwers.

Toch zal de productiviteit in de sector drastisch omhoog moeten. De wereldvoorraden van tarwe en mais zijn de jongste jaren bijvoorbeeld niet drastisch toegenomen en bedragen slechts 20 tot 30% van het jaarlijkse verbruik in de wereld. Een jaar met serieuze misoogsten kan de angst voor voedseltekorten weer doen oplaaien. Meer en betere landbouwwerktuigen gebruiken blijft op langere termijn een must voor de landbouwsector.

Maar de druk op de landbouwinkomsten van de jongste jaren merken we heel duidelijk in de resultaten van de jongste trimesters bij Deere. Het eerste kwartaal van het boekjaar 2015-2016 (afsluitdatum 30 november) leverde een 13% lagere omzet op van 5,52 miljard USD, tegenover nog 6,38 miljard USD in de periode december-februari 2015. Het bedrijfsresultaat (ebit) kreeg een tik van 37%, tot 408 miljoen USD, tegenover 647 miljoen USD in de periode vorig jaar. De nettowinst ging met 34% achteruit, van 387 naar 254 miljoen USD of per aandeel van 1,12 naar 0,80 USD.

Veel beterschap wordt er nog niet meteen verwacht, gezien de prognose van de bedrijfsleiding van 8% omzetdaling voor het lopende kwartaal en 10% voor boekjaar 2015-2016 een nettoresultaat van 1,3 miljard USD (was nog 1,9 miljard USD vorig boekjaar). De analistenconsensus komt uit op een omzetverwachting van 23,2 miljard USD (was 25,8 miljard USD of -10% tegenover vorig boekjaar) en een gemiddelde analistenverwachting van 4,10 USD winst per aandeel (was 5,77 USD of -29% ten opzichte van vorig boekjaar).


Conclusie

Ook het lopende boekjaar ziet er dus nog steeds niet geweldig uit voor Deere. Al denken we wel dat dit het bodemjaar in de cyclus wordt. Het betekent wel dat de waardering van het aandeel oploopt. De verwachte koers-winstverhouding is geklommen tot 19 en de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt ruim 20. Niet goedkoop dus. We zijn dan ook niet rouwig dat we dat landbouwaandeel onlangs uit de voorbeeldportefeuille hebben gehaald.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content