De krachten die de goudprijs tot recordhoogte drijven

© Getty
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De goudprijs zit boven de 2.350 dollar. Dinsdag kwam de prijs zelfs eventjes boven 2.380 dollar piepen. Nooit eerder was het edelmetaal zoveel waard. Ook het ‘digitale goud’ of de bitcoin is booming.

De goudrally doet menige wenkbrauw fronsen, want doorgaans doet goud het vooral goed in een omgeving met lage rentevoeten en/of in periodes waarin beleggers op zoek zijn naar veilige havens om te schuilen voor slechte tijden op de beurs. In de eerste drie maanden van het jaar is de goudprijs met 7 procent gestegen, maar ook de wereldwijde beurzen zijn met meer dan 11 procent geklommen, de olieprijs met 18 procent en de andere grondstoffenprijzen gemiddeld met 13 procent. Alles gaat naar boven.

“Er was altijd een sterke correlatie tussen de goudprijs, de Amerikaanse dollar en de reële rente (dus na aftrek van inflatie, nvdr)”, zegt Frank Vranken, hoofdstrateeg van Edmond de Rothschild (Europe). “Op basis van die maatstaven zou het edelmetaal niet op een record mogen staan. Omdat de goudprijs toch alle records breekt, moeten we op zoek naar andere mogelijke verklaringen.”

Schuilen voor sancties of schulden

Peter van der Welle, strateeg bij de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco, noemt deze hoogste prijs ooit voor goud “een anomalie”. “Wij denken dat de goudprijs gedreven wordt door de vraag naar goud van de centrale banken die Amerikaanse dollars van hun balans willen halen, voor als Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen wint en van de Amerikaanse dollar een wapen maakt via embargo’s of tarieven op handel met bepaalde landen. Ook de bitcoin blijft nieuwe hoogtes opzoeken. Wij denken dat de bitcoin en het goud door dezelfde krachten gedreven worden.”

Ook Frank Vranken zoekt de verklaring voor de goudkoorts in de hoek van de centrale banken. “De centrale banken van landen die westerse sancties riskeren, zoals Rusland, zijn potentiële kopers. Zij vermijden zo dat munten of andere reserves bij internationale banken of clearing houses geblokkeerd worden. Andere potentiële kopers zijn beleggers die schrik hebben voor de opstapeling van overheidsschulden, met name door de Verenigde Staten.”

Bank of America berekende onlangs dat er elke honderd dagen 1 biljoen of 1.000 miljard dollar aan Amerikaanse schulden bij komen. Om die schulden te dekken, moet de Amerikaanse overheid obligaties uitgeven en te koop aanbieden aan grote en kleine beleggers in binnen- en buitenland. “De overheidstekorten zijn het resultaat van bidenomics”, zegt Frank Vranken. “Zowel Biden als Trump worden gezien als de meest protectionistische presidenten ooit. En Biden doet er nog een schepje bovenop met de Chips and Science Act, die grote bedragen in handen van grote chipbedrijven stopt om productie naar Amerikaanse bodem te brengen.”

Goudkoorts laait op bij kleine beleggers

De onlinebroker Trade Republic merkte op dat Physical Gold ETC opdook in de meest gekochte ETF’s van afgelopen maand in België. Het gaat om een beursgenoteerd indexfonds dat daadwerkelijk goudstaven en munten koopt. “Goud doet het goed, wat natuurlijk te danken is aan de recordprijzen van de afgelopen weken”, legt Matthias Baccino van Trade Republic uit. De vraag is natuurlijk of beleggers die de goudrally achternalopen al niet te laat komen.

“Wij denken dat 2.500 dollar een mogelijkheid is in 2024”, zei Natasha Kaneva, het hoofd van de grondstoffenresearchdesk van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co, midden maart op Bloomberg TV. “Omdat de markt de neiging heeft overenthousiast te worden.” Voor een goudprijs van 2.500 dollar moeten volgens Natasha Kaneva twee belangrijke voorwaarden worden vervuld: de inflatie en de banencreatie moeten verder afkoelen en de Federal Reserve moet signaleren dat er wel degelijk renteverlagingen aan zitten te komen. Beleggers pinnen strategen het best niet te veel vast op hun voorspellingen, want heel accuraat zijn de meeste van die voorspellingen niet gebleken. Normaal gesproken zouden renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank de goudprijs rugwind moeten geven.

Bepalend voor het rentebeleid is de toestand van de economie. Volgens Peter van der Welle en zijn collega’s zijn de verwachtingen van de beleggers in aandelen te rooskleurig. “De consensus is dat de Amerikaanse economie niet zal landen.” Daarmee bedoelen ze dat de groei niet zal stilvallen. “En de groei in de rest van de wereld zal verbeteren.” De strateeg meent echter dat een versnelling van de economie niet hand in hand kan gaan met stijgende rentevoeten. Volgens de verwachtingen zullen zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar weer beginnen op te trekken. “De grondstoffenprijzen zijn niet zover vooruitgelopen op een economische verbetering als aandelen”, meent de Robeco-strateeg.

Het resultatenseizoen in de Verenigde Staten trekt zich deze week op gang, waardoor we extra inzichten krijgen in de huidige economische toestand en de verwachtingen van de bedrijfsleiders. Het is vooral uitkijken naar de resultaten van de Magnificent Seven, die het grootste gewicht van de wereldbeurzen op hun schouders dragen. Op 23 april komen Microsoft, Meta Platforms, Alphabet en Tesla met resultaten over het eerste kwartaal van 2024, op 25 april Amazon, op 2 mei Apple en op 22 mei Nvidia.

Partner Content