De kaspositie van McEwen Mining is verstevigd

. © Getty Images

De productie zou dit jaar met 20 tot 40 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar.

De rampjaren 2019 en 2020 doen vergeten zal nog niet lukken, maar de mijnbouwer heeft een nieuwe schwung gekregen. Operationeel wordt 2021 evenwel nog geen topjaar, en is er nog werk om de prestaties in de buurt van het sectorgemiddelde te krijgen.

Het nieuwe elan heeft te maken met de ontwikkeling van een almaar aantrekkelijker opportuniteit in koper: Los Azules, een van de grootste nog ontgonnen bovengrondse projecten in koper. De dochter McEwen Copper, de volle eigenaar van Los Azules, heeft al 40 miljoen dollar verzameld om het project te ontsluiten en voor booractiviteiten om de omvang van het project beter in kaart te brengen en op te trekken. Door de enorme stijging van de koperprijs denkt McEwen ook aan een aparte notering om het exploratieproject te ontwikkelen. McEwen Mining zou wel een belangrijke aandeelhouder blijven.

De stichter en hoofdaandeelhouder Robert McEwen moet ook nog de productieproblemen in goud en zilver verder aanpakken en meer exploratiesuccessen boeken. McEwen Mining heeft vier producerende mijnen (El Gallo, San José, Black Fox en Gold Bar), een project in ontwikkeling in de buurt van Fox Complex (Lexam VG Gold). Bij de El Gallo-mijn in Mexico loopt de productie ten einde. Het zilvermijnproject Fenix moet daar voor een verlenging van de productie zorgen. Ook dat project in ontwikkeling overweegt McEwen apart te laten noteren, met McEwen Mining als referentieaandeelhouder. Het moet de financiële middelen opleveren om die projecten te ontwikkelen, zodat de groep haar andere middelen kan gebruiken om de problemen bij de bestaande mijnen aan te pakken. Vooral rond het Fox Complex in Canada wordt verder geboord om de productie op te voeren richting 300.000 troy ounce goudequivalenten vanaf 2023. Intussen heeft de exploratiespecialist Stephen McGibbon het management versterkt.

De productie in het derde kwartaal bedroeg 42.900 troy ounce goudequivalenten, tegenover 40.700 troy ounce in het tweede kwartaal en 30.600 in het eerste kwartaal van dit jaar. Vooral de stijging met 41 procent ten opzichte van de 30.400 troy ounce in het derde kwartaal van vorig jaar, met coronarestricties, is belangrijk.

Gold Bar toonde eindelijk beterschap met 12.800 troy ounce goudproductie, versus 6800 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook de productiekosten waren acceptabeler. Het project schokte het aandeelhoudersvertrouwen, toen de reserves een derde lager werden geschat. Het leidde tot een eenmalige waardevermindering van 83,8 miljoen dollar.

Globaal sprong de omzet van 27,4 naar 37,1 miljoen dollar in het derde kwartaal, en van 77,1 naar 101,6 miljoen dollar voor de eerste negen maanden. De omzettoename en de lagere productiekosten waren nog onvoldoende om weer een nettowinst te boeken. Er was een nettoverlies van 17,4 miljoen dollar (0,04 dollar per aandeel), tegenover 9,8 miljoen of 0,02 dollar per aandeel in het derde kwartaal van vorig jaar. Enkel de San José-mijn levert een rendabele productie op. De productieprognose voor 2021 blijft gehandhaafd op 141.000 tot 160.400 troy ounce goudequivalenten, of 20 tot 40 procent boven die van vorig jaar.


Conclusie

McEwen Mining heeft de voorbije jaren teleurgesteld. Gelukkig zijn de stijgende edelmetaalprijzen de bondgenoten van de minder presterende mijnen. Maar om opnieuw een beurssucces te worden, zal Robert McEwen met meer dan de verwachte productiestijging moeten uitpakken. Succesvolle afsplitsingen van het koperproject Los Azules en het zilverproject Fenix kunnen helpen. Een herstelkandidaat voor de risicobewuste belegger.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 1,10 dollar

Ticker: MUX US

ISIN-code: US58039P1075

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 505,6 miljoen dollar

K/w 2020: –

Verwachte k/w 2021: –

Koersverschil 12 maanden: +18%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: –

Partner Content