De hand van meester Bolloré
De flamboyante Franse zakenman Vincent Bolloré is weer een slag thuis aan het halen. Een oude vos verleert nu eenmaal zijn streken niet.
De flamboyante Franse zakenman Vincent Bolloré is weer een slag thuis aan het halen. Een oude vos verleert nu eenmaal zijn streken niet. Tijdens het afgelopen lustrum heeft hij de communicatie- en mediapool van Bolloré – in de eerste plaats de belangen in Havas en Vivendi – uitgebouwd. Eerst lag de focus op de participatie in de reclame- en communicatiespeler Havas (aandeel van 60%). De jongste tijd stond vooral de positie in Vivendi centraal. Bolloré is de grootste aandeelhouder van het mediabedrijf, met een belang van ruim 20 procent.
Vivendi koopt die participatie in Havas nu tegen 9,43 euro per aandeel van Bolloré (in 2015 kregen de Havas-aandeelhouders aandelen van Bolloré tegen 6,82 euro per aandeel van Havas). Zo boekt Bolloré een mooie meerwaarde op zijn belang in Havas, en daarvoor wordt de kaspositie van Vivendi aangesproken (473 miljoen euro nettokaspositie en kredietlijnen). Gezien het om een meerderheidsbelang gaat, moet Vivendi ook aan andere Havas-aandeelhouders een bod van 9,43 euro per aandeel aanbieden. Maar Vivendi wil vooral dat de Havas-aandeelhouders daar niet op ingaan, om de kredietlijnen niet volledig te hoeven aanspreken.
Bolloré wint hoe dan ook bij de deal door de meerwaarde op de Havas-participatie en doordat het zich de kasmiddelen van Vivendi bijna exclusief toeëigent. Vivendi is de grootste beursgenoteerde participatie (waarde van 4,98 miljard euro, of 44% van de beurskapitalisatie van Bolloré), maar de koersprestatie was de jongste jaren verre van top. Zijn reputatie van uitmuntende stockpicker heeft Bolloré in dit dossier nog niet kunnen bewijzen, maar die van een gedegen dealmaker wel. Analisten zijn verdeeld over het nut van de fusie, maar Vincent Bolloré wil van Vivendi een wereldspeler in communicatie, media en content maken. Zo bezit Vivendi ook al bijna een kwart van de aandelen van Telecom Italia.
Eerder dit jaar was er ook al de aankondiging van het vrijwillige aanbod aan de aandeelhouders van dochter Blue Solutions (89% van Bolloré), die is gespecialiseerd in batterijen voor elektrische wagens, om na de beperkte beursgang tegen 14,5 euro per aandeel eind 2013, die aandelen tegen 17 euro per aandeel terug te kopen. De koers had toen een historisch dieptepunt onder 10 euro bereikt.
Het boekjaar 2016 was geen topper voor de portefeuillemaatschappij Bolloré. De omzet daalde met 7 procent tot 10,08 miljard euro (-5% organisch, zonder overnames of desinvesteringen en bij constante wisselkoersen). Als we kijken naar de deelactiviteiten, blijft de dominantie van de afdeling Transport & logistiek duidelijk. De omzet zakte met 10 procent (-7% organisch) tot 5,46 miljard euro (54% van de groepsomzet). Uit de jaarcijfers blijkt andermaal dat het overgrote deel van de bedrijfswinst (ebit) komt van Bolloré Logistics, en dan vooral van Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika.
Vorig jaar kwam 78 procent van de bedrijfswinst van Transport & logistiek van Bolloré Africa Logistics, wat toch een daling is tegenover de 86 procent in het boekjaar 2015 en de 87 procent in 2014. Het lagere percentage is het rechtstreekse gevolg van de daling van de ebit met 14 procent (van 569 naar 490 miljoen euro). Daarmee is ook een einde gekomen aan een decennium dat de ebit van die divisie elk jaar steeg.
Bolloré is ook een typische holdingmaatschappij met flink wat financiële participaties. Bij die beleggingen zijn ook de plantagebelangen in onder meer Socfin (Socfinaf en Socfinasia). De structuur van Bolloré kan de komende jaren ook nog flink worden vereenvoudigd, want nu zijn er nog te veel tussenschotten, waaronder het eveneens beursgenoteerde Financière de l’Odet, dat 64 procent van de Bolloré-aandelen in handen heeft. Het aandeel deed het tot nu erg goed in 2017. We denken dat we Bolloré dicht bij de bodemkoers hebben opgepikt en zijn ervan overtuigd dat de holding inspeelt op lucratieve trends op lange termijn. Het aandeel blijft dan ook koopwaardig (rating 1B).
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Parijs
Beurskapitalisatie: 11,35 miljard euro
K/w 2016: 25
Verwachte k/w 2017: 28
Koersverschil 12 maanden: +23%
Koersverschil sinds jaarbegin: +16%
Dividendrendement: 1,5%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier