De compleet geflopte beursgang van Balta

© Balta
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Balta beleeft een dramatische beursstart. Het aandeel noteert tegen minder dan de helft van de introductieprijs uit juni 2017.

Zowat alle studies bewijzen dat intekenen op beursintroducties de eerste een tot drie jaar doorgaans weinig opbrengt. Maar in het geval van Balta Group is het extreem. De tapijtenproducent staat nog geen jaar (IPO op 14 juni 2017) op de hoofdmarkt van Euronext Brussel, maar noteert toch al tegen minder dan de helft van de introductieprijs van 13,25 euro, na een opeenstapeling van publicaties van teleurstellende resultaten. Analisten en beleggers hebben de beursnieuweling de voorbije maanden onder het tapijt geveegd.

Al van bij aanvang liep het fout. De beursgang van de wereldleider in karpetten en de Europese koploper in residentiële en commerciële tapijten gebeurde helemaal aan de onderkant van de prijsvork van 13,25 à 16 euro per aandeel. Daarom was het des te opmerkelijk dat de koers van de West-Vlaamse vloerbekleder op de eerste noteringsdag meteen onder druk kwam te staan. Nochtans was de waardering van Balta aan de goedkope kant, maar die analyse gebeurde op basis van de cijfers van 2016. Op basis van de gepubliceerde jaarcijfers 2017 en de cijfers voor het eerste kwartaal van 2018 is dat een heel ander verhaal geworden. In de loop van de tweede jaarhelft van 2017 werden de marktomstandigheden almaar ongunstiger. Eind november werd de prognose voor de aangepaste rebitda-marge (recurrente bedrijfskasstroom) verlaagd tot 12,7 à 12,9 procent en dat bleek te kloppen. De rebitda kwam uit op 12,8 procent, terwijl die in 2016 nog op 14,6 procent stond.

In de eerste drie maanden van dit jaar is de marge weggezakt tot 9,5 procent. Enkele elementen verklaren dat. De valutaschommelingen bijvoorbeeld. Het was bij de beursgang geweten dat Balta is blootgesteld aan de Britse markt en dus aan het Britse pond en daar is de dollarverzwakking nog bovenop gekomen. Daarnaast is er ook al enige tijd de druk van hogere grondstofprijzen. Kwam daar eind 2017 nog de nodige volumedruk bij. Onder meer de Britse keten Carpetrightziet flink wat minder klanten over de vloer komen.

Vorig jaar was nog sprake van een omzetgroei van 18,6 procent tot 661,3 miljoen euro, waarvan 4,5 procent organische (zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen) groei. De overname van Bentley Mills woog dus zwaar. Maar in het eerste kwartaal stellen we vast dat de organische omzet met 10,4 procent is teruggevallen. Het globale zakencijfer stijgt nog met 4,3 procent tot 162,3 miljoen euro. Boven op de terugval in de afdeling karpetten (-16,1%), kwam daar nu ook nog de afdeling Residential (-15%) bij. De aangepaste bedrijfskasstroom maakte in het eerste kwartaal een duik van 23,7 procent (van 20,1 naar 15,3 miljoen euro). In lijn met de terugval in het vierde kwartaal (-24,8%). De nettoschuld bedroeg eind maart 264,3 miljoen euro of 3,3 keer rebitda.Tom Debusschere, de CEO sinds 2016, was voorheen de CEO bij Deceuninck. Hij verwacht dat de tegenwind nog even doorgaat, maar dat in het tweede halfjaar van 2018 herstel in de marge zal optreden. De prognose voor de rebitda van 2018 bedraagt 82 à 87 miljoen euro.

Conclusie

Balta beleeft een dramatische beursstart. De marges staan flink onder druk en de specialisatie in tapijten speelt flink in het nadeel. De waardering blijft laag tegen 10,5 keer de verwachte winst 2018 en 5,5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde tegenover de bedrijfskasstroom (ev/ebitda). Maar na de vertrouwensschok door tegenvallend nieuws zal het aandeel nog wel een poos goedkoop blijven. Van een adviesverhoging is nog geen sprake.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 5,93 euro

Ticker: BALTA BB

ISIN-code: BE0974314461

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 213 miljoen euro

K/w 2017: 15

Verwachte k/w 2018: 10,5

Koersverschil sinds notering: -57%

Koersverschil sinds jaarbegin: – 32%

Dividendrendement: –

Partner Content