Daar is de langverwachte overname voor UCB
UCB kondigde op 10 oktober een overnamebod aan op het Amerikaanse Ra Pharmaceuticals. Dat bedrijf werd in 2008 opgericht en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van kandidaat-geneesmiddelen voor zeldzame auto-immuunziekten.
Het belangrijkste product in ontwikkeling is zilucoplan, een C5-peptidenremmer (C5 is een eiwit met een sleutelrol in inflammatieprocessen). Voor zilucoplan begon in oktober een fase III-studie in de chronische spierziekte Myasthenia Gravis (verwachte resultaten in de eerste jaarhelft van 2021) en zullen fase II-studies opstarten in twee andere zeldzame spierziekten (IMNM en ALS).
Door de overname nestelt UCB zich nadrukkelijker in het spoor van argenx dat met efgartigimod (gericht op FcRn) marktleider is in de ontwikkeling van antilichamen gericht op het FcRn/C5-domein. UCB heeft met rozanolixizumab (gericht op FcRn) een eigen kandidaat-geneesmiddel in fase III voor Myasthenia Gravis (resultaten in 2021), tot nog toe met minder sterke werkingsresultaten en vooral hogere veiligheidssignalen. UCB wil met zilucoplan marktleider worden en biedt 48 dollar in cash per aandeel of 2,1 miljard dollar (exclusief 0,4 miljard cash).
De overname zal naar verwachting tegen het einde van het eerste kwartaal 2020 afgerond zijn en wordt gefinancierd met beschikbare cash en bankleningen. De verhouding tussen de nettoschuld en de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) zal oplopen tot 1,5 à 2 keer. Zilucoplan zal naar verwachting vanaf 2024 bijdragen aan de groei en de winst. Op kortere termijn wordt door de extra investeringen de beoogde doelstelling om tegen 2021 een rebitda-marge van 31 procent te halen uitgesteld tot 2022.
De markt was al een tijdje aan het wachten op overnamenieuws bij UCB als onderdeel van de groeistrategie (accelerate and expand). Vanaf 2021 dreigt door patentverval de omzet onder druk te komen. Het bedrijf kende de jongste jaren in de ontwikkeling van de klinische pijplijn enkele tegenvallers zoals een stopgezette ontwikkeling van het lupus-middel epratuzumab en een gefaalde fase IIb-studie vorig jaar met dapirolizumab pegol (in ontwikkeling met partner Biogen) bij patiënten met systemische lupus. Bovendien doken in 2017 mogelijke hartproblemen op met osteoporose-middel Evenity. Die vertraagden de goedkeuring met een jaar in de Verenigde Staten, maar beperkten vooral het marktpotentieel dat intiieel op 0,8 miljard à 2 miljard dollar werd ingeschat. In Europa verkreeg Evenity zelfs geen goedkeuring, maar vorige week kwam er dan toch het positieve nieuws dat na een herzieningsprocedure een positieve aanbeveling tot goedkeuring werd verleend in patiënten met verhoogd risico en zonder hart- of herseninfarctverleden. Normaal volgt in december de Europese goedkeuring.
Het epilepsiemiddel Briviact geraakte wel op de markt (verwachte piekverkoop tegen 2026 van 600 miljoen euro) en in de tweede jaarhelft volgt in de Verenigde Staten Nayzilam, een neusspray tegen acute epilepsie die UCB in 2018 voor 150 miljoen dollar (tot 220 miljoen inclusief mogelijke mijlpaalbetalingen) kocht. UCB mikt de komende vijf jaar op vier lanceringen uit de eigen pijplijn. Cruciaal hiervoor is bimekizumab. Een eerste van drie fase III-studies in psoriasis, die allemaal resultaten zullen rapporteren in de komende maanden, leverde goede resultaten op. Het middel wordt ook getest in fase III-studies in psoriatische artritis en axiale spondyloartritis met verwachte resultaten eind 2021.
Conclusie
Het aandeel van UCB steeg na wat aarzeling met afgerond 10 procent na de bekendmaking van de overname van Ra Pharma en het dubbele positieve nieuws uit de eigen pijplijn. De overname is een mooie aanvulling voor UCB, maar zal pas vanaf 2024 bijdragen aan de resultaten. Het aandeel is te behouden na het mooie herstel. We blijven mikken op een koersniveau richting 60 euro voor een koopadvies.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 69,04 euro
Ticker: UCB BB
ISIN-code: BE0003739530
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 13,4 miljard euro
K/w 2018: 14,5
Verwachte k/w 2019: 15
Koersverschil 12 maanden: -2,6%
Koersverschil sinds jaarbegin: -2,1%
Dividendrendement: 1,8%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier