CVC Capital Partners, de private-equityreus achter SD Worx, trekt naar de beurs van Amsterdam

Lotte Kopecky (SD Worx - Protime) © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

CVC Capital Partners, een van de grootste private-equityspelers ter wereld, heeft zijn beursgang op Amsterdam aangekondigd. Belgische beleggers kennen CVC mogelijk nog als het bedrijf dat bpost naar de beurs bracht in juni 2013 of als een van de aandeelhouders van SD Worx.

In maart kwam CVC ook al in het nieuws, toen de investeringsgroep het Duitse cosmeticabedrijf Douglas naar de beurs bracht. Dat merk is hip geworden bij jongeren via TikTok-video’s. Andere bedrijven in de portefeuille van CVC zijn het Zwitserse horlogemerk Breitling, de vroegere theedivisie van Unilever met Lipton als bekendste merk, het pastabedrijf Panzani, de Franse en de Spaanse voetbalcompetitie, de Six Nations-rugbycompetitie en de WTA.

Bij de beursintroductie van Douglas bleef CVC aan boord, net als de oprichtersfamilie Kreke. Ze injecteerden nog eens 300 miljoen euro extra in het bedrijf. Met de beursintroductie werd 850 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen, tegen 26 euro per aandeel. Desondanks is Douglas vandaag minder dan 20 euro per aandeel waard. Geen sprake van een vliegende start dus.

Bij de beursgang van bpost in juni 2013 cashte CVC ten dele en tegen het einde van 2013 had de private equity-groep alle bpost-aandelen al verkocht. Zo gaat het doorgaans met private equity. De investeerder stapt erin, houdt de aandelen drie tot vijf jaar bij en verpatst ze dan weer tegen een hogere prijs. De voorbije twee jaar zat de markt op slot, door de hogere rente en de lagere waarderingen voor nieuwkomers op de beurs.

Test

Deze beursintroductie is een goede test, om na te gaan of beleggers alweer wat positiever denken over private equity. Het afgelopen jaar zijn de aandelen van grote Amerikaanse sectorgenoten zoals KKR en Blackstone respectievelijk met 88 en 42 procent gestegen, het Zweedse EQT dat afgesplitst werd van Investor en het Britse 3I gingen met respectievelijk 57 en 69 procent hoger de voorbije 12 maanden. Het management van CVC dat al minstens sinds 2022 een beursgang op het oog heeft, denkt allicht iets à la het ijzer smeden als het heet is.

In totaal heeft de groep zo’n 186 miljard euro onder beheer. Er werken 1.154 mensen voor het bedrijf, waaronder 510 beleggingsspecialisten. In 2023 draaide de groep een omzet van meer dan 1 miljard euro, werden 917 miljoen euro aan commissies binnengehaald en een bedrijfswinst van 650 miljoen euro. Volgens de overlevering deelt het bedrijf elk jaar een shark of the year award uit aan het personeelslid dat de meeste commissies binnen heeft gehaald. De aandelen van CVC zijn vandaag voornamelijk in handen van het management (74%), enkele grote beleggers (18%) en de Amerikaanse investeerder Blue Owl (8%). Er zal een mix van bestaande en nieuwe aandelen naar de beurs gebracht worden.

Commissies

“Het businessmodel van CVC draait waarschijnlijk om commissies”, zegt Benoît Coens, beheerder van een fonds met holdings voor Concorde Partners. Hij vraagt zich luidop af waarom hij in CVC zou moeten beleggen als hij ook in Brederode of Sofina kan investeren bijvoorbeeld. “Bij investeringsgroepen zoals CVC, EQT of Eurazeo wordt er geld opgehaald bij beleggers en vervolgens wordt dat geld geïnvesteerd. Bij de holdings waarin we met ons fonds investeren, belegt een familie haar eigen geld en dat van andere beleggers. De belangen van de meerderheids- en de minderheidsaandeelhouders staan dan op één lijn.”

Coens vindt dat holdings de perfecte toegangspoort tot private equity bieden voor kleine beleggers, want ze kunnen er op elk moment in- en uitstappen zonder voorwaarden. “Brederode investeert in private equity via fondsen”, legt Coens uit. “Ze hebben onrechtstreekse blootstelling aan een mix van niet-beursgenoteerde bedrijven met gediversifieerde maturiteit. Dat is een troef gebleken in tijden van stijgende rente. Brederode heeft bijvoorbeeld minder onder de hogere rente geleden dan Sofina dat redelijk veel blootstelling heeft aan jonge bedrijven die nog in een vroege fase van hun bestaan zitten.”

Coens: “In Europa ligt er een stabilisering of zelfs een daling van de rente in het verschiet. Daarom hebben we met het fonds tactisch, voor de korte termijn de posities in holdings met veel niet-genoteerde bedrijven in portefeuille wat verhoogd. Voor de lange termijn kennen wij het grootste gewicht toe aan de holdings die historisch gezien de meeste meerwaarde voor de aandeelhouders wisten te creëren.”

De grootste positie van het fonds is momenteel de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren. Het Franse Bolloré en de monoholding Tubize, die enkel aandelen van het biofarmabedrijf UCB bezit, zijn de tweede en derde grootste posities. Ook Sofina zit in de top tien.

Bekijk hieronder de toelichting van Ilse De Witte in het beursgesprek op Kanaal Z

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content