Compagnie des Alpes steeds meer in het vizier

© Getty Images/iStockphoto

De vrijetijdssector trekt steeds meer aandacht. Wie geduld oefende met het aandeel van Compagnie des Alpes, werd daarvoor beloond. Toch blijft er nog koerspotentieel over.

De holding GBL nam onlangs een belang van 15 procent in het Spaanse Parques Reunidos, het wereldwijde nummer drie in de vrijetijdsbranche, dat onder meer de eigenaar van Bobbejaanland is. Die deal vestigde nog maar eens de aandacht op de vrijetijdssector. Compagnie des Alpes werd in 1989 opgericht om ski-oorden te exploiteren. De groep is het nummer tien in de sector. Ze is de eigenaar van elf skigebieden – waaronder wereldvermaarde Franse oorden zoals La Plagne, Tignes, Les Arcs, Méribel, Val d’Isère en Avoriaz – en heeft een minderheidsbelang in vier andere oorden, waaronder Chamonix.

Sinds 2001 kwam daar een tweede activiteit bij: die van uitbater van pretparken, in de eerste plaats de Walibi-parken. Compagnies des Alpes heeft twaalf pretparken, waarvan het doorgaans de meerderheidsaandeelhouder is. Drie bevinden zich in ons land: Walibi Belgium, Aqualibi Belgium (beide in Waver) en Bellewaerde (Ieper). Onlangs werd het Duitse park Fort Fun (recentste omzetcijfer 5,9 miljoen euro) verkocht aan het fonds Ergon Capital Partners.

De groep ontwikkelde de jongste jaren nog een derde internationale poot, die van de Grévin-wassenbeeldenmusea. Er werden er al geopend in Montréal (2013), Praag (2014) en Seoel (2015). Daar kwam vorig jaar nog Chaplin’s World bij. In februari werd een akkoord ondertekend voor advies en bijstand met het Chinese Thaiwoo Ski Resort, een skidomein nabij de locaties van de Olympische Winterspelen in 2022. China speelt nog een andere rol in de recente ontwikkeling van de beurskoers. Er duiken geregeld geruchten op over de interesse van een Chinese groep om in het kapitaal van Compagnie des Alpes te treden. Maar concreet is die interesse tot nu niet gebleken.

Na moeilijke jaren is er de jongste twee boekjaren beterschap, ook voor de rendabiliteit. In het afgelopen boekjaar 2015-2016 (het boekjaar eindigt op 30 september) groeide de omzet van Compagnie des Alpes met 4,4 procent tot 720,2 miljoen euro. Die trend trok het door in de eerste helft van het boekjaar 2016-2017 (oktober-maart) met een omzettoename van 3,7 procent tot 460,12 miljoen euro. Die periode is uiteraard cruciaal voor de bijdrage van de skigebieden, die dan goed zijn voor 80 procent van de omzet. Daar zagen we een groei van 1,7 procent. De pretparken deden het een stuk beter met 8,2 procent omzetgroei tot 83,7 miljoen euro. De kleine poot internationale ontwikkeling liet een spectaculaire omzetsprong van 156 procent zien tot 6,6 miljoen euro, maar blijft met een aandeel van 1,5 procent in de groepsomzet te klein voor een serieuze impact.

Het aandeel blijft redelijk gewaardeerd tegen 17 keer de verwachte winst, maar vooral tegen 0,8 keer de verwachte boekwaarde en 5,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor het lopende boekjaar.


Conclusie

We hebben er enkele jaren op moeten wachten, maar het geduld van de rustige langetermijnbelegger wordt het afgelopen jaar beloond met fraaie koerswinsten. Als we de gemiddelde waardering van Parques Reunidos hanteren (intrinsieke waarde 29 euro per aandeel), blijft er nog koerspotentieel over om het positieve advies te handhaven.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Parijs

Beurskapitalisatie: 630 miljoen euro

K,/w 2016: 19

Verwachte k/w 2017: 17

Koersverschil 12 maanden: +74%

Koersverschil sinds jaarbegin: +37%

Dividendrendement: 1,55%

Partner Content