Compagnie Des Alpes

Vele jaren had Compagnie des Alpes een groeiprofiel, maar dat is er de jongste jaren volledig uitgegaan.

Compagnie des Alpes werd in 1989 opgericht om skioorden te exploiteren. Vandaag is de groep eigenaar van elf skigebieden en ze heeft een minderheidsbelang in vier andere oorden. Daartoe behoren de wereldvermaarde Franse skigebieden van La Plagne, Tignes, Les Arcs, Méribel, Val d’Isère en Avoriaz. Sinds 2001 is er echter een tweede dimensie bij gekomen, die van uitbater van pretparken, in de eerste plaats de Walibi-parken. In totaal gaat het om zestien pretparken, waarvan Compagnies des Alpes doorgaans meerderheidsaandeelhouder is. Drie parken bevinden zich in ons land: Walibi Belgium (Waver), Aqualibi Belgium (ook in Waver) en Bellewaerde (Ieper). De groep zoekt recentelijk ook verdere internationale ontwikkeling met de Grévin-musea (wassenbeelden). Er werden er al geopend in Montréal en Praag en dit jaar wordt er eentje in Seoel geopend.

Vele jaren had Compagnie des Alpes een groeiprofiel, maar dat is er de jongste jaren volledig uitgegaan. Het aantal bezoekers aan de skistations is al enige tijd geen sterk groeiverhaal meer. Bovendien zijn door de opwarming van de aarde de klimatologische omstandigheden veel grilliger dan voorheen. Soms kampen stations met weinig of geen sneeuw, dan weer valt er op korte tijd te veel sneeuw, zodat er lawinegevaar is. De pretparken lijden dan weer onder een laag consumentenvertrouwen door de langdurige recessie in West-Europa. Dat brengt minder bezoekers naar de parken en/of drukt de uitgaven tijdens het bezoek aan de parken.

Het voorbije boekjaar 2013-2014 (boekjaar eindigt op 30 september) heeft wel aangetoond dat aan de rendabiliteit wordt gewerkt. De groep heeft een strategische denkoefening doorgemaakt, waarbij de focus op rendabele groei terug centraal werd gesteld. Net voor Kerstmis raakte bekend dat, ondanks de beperkte 2,2% omzetgroei, tot 693 miljoen EUR, de bedrijfswinst (ebit) met 23,1%, tot 60,7 miljoen EUR, was geklommen. Het nettoresultaat maakte een spectaculaire sprong van 1,9 naar 25,4 miljoen EUR (1,05 EUR per aandeel), maar in het vorige boekjaar zaten 20,3 miljoen EUR eenmalige waardeverminderingen.

Vorig boekjaar werd het dividend dan ook geschrapt. Na de resultatenverbetering in het afgelopen boekjaar kan er terug een dividend van 0,35 EUR per aandeel (2,3% brutorendement) af voor boekjaar 2013-2014. Het werken op de kostenniveaus van de pretparken begint dus zijn vruchten af te werpen. Toch is daarmee de grote ommekeer nog niet gerealiseerd en blijft het ‘Alpen’-aandeel een zware achterblijver. Over de afgelopen drie jaar bracht het aandeel liefst 41% minder op dan de CAC40-index. Positief is dan weer dat het aandeel door de markt werd uitgespuwd en aan een zeer lage waardering noteert: amper 0,5 keer de boekwaarde en slechts 4 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). De verwachte koers-winstverhouding van 13 weerspiegelt eerder de lage winstgevendheid.

Conclusie

De eerste stap in de richting van het herstel van de rendabiliteit werd gezet. Het hervatten van de dividenduitkering is een vertrouwenwekkend signaal. Een sterk koersherstel zagen we nog niet, maar kan er dit jaar wel komen bij verdere verbetering van de resultaten. Vandaar de opname in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content